Loading...

Zi de reculegere la Viișoara

În ajunul Sărbătorii Rusaliilor, persoanele consacrate din zona Bacău s-au organizat şi de această dată pentru ziua de reculegere lunară. Întâlnindu-se dis-de-dimineaţă, sâmbătă, 19 mai 2018, la Curia Provinciei Fraţilor Franciscani Conventuali, au plecat împreună spre mănăstirea benedictină „Maica Unităţii” din Viişoara pentru a trăi o zi de reculegere spirituală intercongregaţională şi de rugăciune asemenea sfintei Fecioare Maria care împreună cu apostolii era în cenaclu pentru a medita, a-l invoca şi a-l aştepta pe Duhul Sfânt. Tema propusă pentru această zi a fost „Rolul Duhului Sfânt în viaţa Bisericii şi în viaţa noastră consacrată”.

Zi de reculegere pentru persoanele consacrate

Distribuie cu:

După salutul de bun venit adresat de pr. Fabian Cătălin, rector al Postulandatului OFMConv., a urmat meditaţia ţinută de pr. Adrian Mihălcuţ, director spiritual la Postulandatul din Viişoara.

La meditaţie, părintele Adrian, pornind de la textul Evangheliei proclamat în Sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, Ioan 15,26-27;16,12-15, a insistat asupra faptului că citirea şi trăirea Cuvântului lui Dumnezeu trebuie să fie mereu însoţită de invocarea, călăuzirea şi la lumina Duhului Sfânt. Apoi, făcând referinţă la diferitele culori ale hainelor persoanelor consacrate prezente, a evidenţiat diferitele carisme ale vieţii consacrate pe care prin Duhul Sfânt au fost inspirate fondatorilor şi fondatoarelor noastre pentru slujirea în Biserică şi-n lume, pentru vestirea împărăţiei lui Dumnezeu. În continuare părintele s-a oprit şi asupra faptului că tot ceea ce facem şi trăim de-a lungul unei zile poate fi o activitate spirituală dacă noi o trăim în lumina şi prezenţa Duhului Sfânt. Protagonistul vieţii spirituale în noi este Duhul Sfânt care ne face cristofori. Pentru aceasta trebuie să ne însuşim aceleaşi sentimente ale lui Isus Cristos în noi (cf. Fil 2,5).

După meditaţie a fost un timp pentru reflecţia personală şi pentru spovezi. A urmat sfânta Liturghie prezidată pr. Augustin-Mihai Folner, OCarm., responsabilul diecezan pentru viaţa consacrată, împreună cu preoţii prezenţi.

La predică pr. Alexandru Olaru, OFMConv., ne-a vorbit despre sărbătorii Rusaliilor, dar şi despre Sfânta Fecioară Maria şi Duhul Sfânt. La primul advent, Fecioara era singura care trăia promisiunea realizată în sânul ei, de această dată, la a doua aşteptare, ea se află în compania Apostolilor şi a sfintelor femei, dar şi atunci ca şi acum, mereu se află în rugăciune. Astfel, ea, l-a primit pe Duhul Sfânt cu o plinătate unică în ziua de Rusalii, pentru că inima ei era cea mai curată şi cea mai plină de iubire faţă de Sfânta Treime. Creşterea ei în virtuţi supranaturale şi omeneşti a fost neîntreruptă. Sfântul Duh este şi sfinţitorul sufletului nostru. Toate faptele bune, inspiraţiile şi dorinţele care ne îndeamnă să fim mai buni, sunt opera Paracletului. Tot ce s-a făcut în Biserică, de la începuturile ei şi până în zilele noastre: evangelizarea lumii, convertirile, tăria martirilor, sfinţenia membrilor ei, este lucrarea Duhului Sfânt. De aceea, şi noi, ca persoane consacrate, „să umblăm în Duh” (Gal 5,16-25), pentru că – aşa cum ne îndeamnă şi papa Francisc în predica sa – „lumea nu are nevoie de oameni închişi, ci plini de Duh Sfânt, care să luptăm fără compromisuri împotriva păcatului şi a corupţiei care se extinde zilnic, şi să ne dedicăm cu perseveranţă faptelor de dreptate, de pace şi de adevăr” (Piaţa „Sfântul Petru”, 24 mai 2015).

După sfânta Liturghie a urmat o agapă fraternă şi de comuniune pregătită de comunitatea Fraţilor Franciscani.

În a doua parte a zilei am avut posibilitatea de a o invoca pe Maria, Maica Unităţii, prin Rozariul meditat, animat de sr. Emanuela Berşoae SMCB împreună cu sr. Clementina Gârleanu OA. La încheierea acestei zile, am mulţumit atât Surorilor Benedictine, cât şi Fraţilor Minori Conventuali, pentru primire şi ospitalitate lor călduroasă. Înainte de întoarcerea spre casă am vizitat şi mănăstirea ortodoxă din Bisericani (NT) pentru un moment de rugăciune ecumenică şi comuniune fraternă.

Însoţiţi de ploaia binecuvântată şi de harurile revărsate asupra noastră, am plecat spre comunităţile noastre, unde Duhul Sfânt ne-a călăuzit şi continuă să lucreze cu noi şi prin noi.

Mulţumim sorei Emanuela SMCB, responsabila zonală, împreună cu întreaga echipă a comisiei zonale, pentru organizarea acestei zile frumoase şi binecuvântate.

Surorile Carmelite din Valea Seacă

Album Foto:

Distribuie cu: