Loading...

Zi de reculegere la Buruienești

Vineri, 19 februarie 2021, la Buruienești, frații aparținând conventelor din Nisiporești, Hălăucești, Roman (Sfântul Anton de Padova), Casa filială din Viișoara și conventul gazdă, Buruienești, s-au reunit pentru o zi de reculegere lunară la începutul Postului Mare.

Frații reuniți pentru ziua de reculegere lunară în conventul din Buruienești

Distribuie cu:

După salutul de bun venit adresat fraților prezenți de fr. Gabriel Neculăeș, guardianul conventului „Sf. Iosif, Muncitorul”, la ora 10.00, a avut loc prezentarea meditației susținută de fr. Liviu Brudaru, care s-a inspirat din cartea „Spre culmile sfințeniei” dăruită de pr. Gheorghe Pătrașcu, de fericită amintire. În cadrul meditației, fr. Liviu a subliniat importanța urmării lui Cristos, după exemplul sfântului Francisc, Sărăcuțul din Assisi, parcurgând cele trei căi (trepte): calea purgativă, iluminativă și unitivă.

Calea purgativă sau calea începătorilor este starea sufletească a acelora care se străduiesc să se lepede de păcat, în mod special de păcatul de moarte și apoi de păcatul lesne iertător, de bunăvoie. Lupta împotriva patimilor rele, folosirea sfintelor Sacramente, Spovadă și Împărtășanie cât mai deasă, și chiar zilnică. Este efortul neîntrerupt al acestor suflete.

Calea iluminativă aparține celor care progresează, al acelora care nu mai săvârșesc păcatul, cel puțin de bunăvoie, și se străduiesc să practice mai îndeaproape sfintele virtuți. Ei umblă, deci, în lumina harului, de aceea calea lor se numește iluminativă.

Calea unitivă aparține celor perfecți, care au atins o bună treaptă de desăvârșire, urând cu totul păcatul și complăcându-se în bucuria de a trăi în unire deplină cu Dumnezeu. În această starea nu se mai pune problema luptei cu păcatul, el fiind pentru totdeauna exclus din viața lor, dar în schimb virtuțile sunt marele lor dor, în special, virtuțile teologale și în mod cu totul special, virtutea iubirii lui Dumnezeu. Pentru aceste suflete, viața de pe pământ este un exil, ele dorind ca și Sfântul Paul: „Să se desfacă de această lume, spre a se uni cu Cristos” (Fil 1,23). Însuflețiți de cuvintele papei Francisc: „conștienți că ne aflăm în aceeaşi barcă, toţi fragili şi dezorientaţi, dar în același timp importanți și necesari, toți chemați să vâslim împreună” (Papa Francisc, Moment extraordinar de rugăciune, vineri 27 martie 2020). Acest îndemn, la început de Post Mare, ne angajează mai mult în viața noastră fraternă, dar mai ales în viața personală de ne a trăi vocația, în sfințenie.

După expunerea meditației a urmat un timp de reflecție personală, după care în Biserica parohială ne-am regăsit, la ora 11.50, pentru rugăciune: Ora Medie și Calea Sfintei Cruci. Întâlnirea fraternă s-a încheiat cu prânzul, pregătit cu grijă și generozitate de frații conventului gazdă.

Album Foto:

Distribuie cu: