Loading...

Zi de comuniune a formatorilor Provinciei

Prima întâlnire a formatorilor Provinciei din Anul Formativ 2017-2018, a avut loc sâmbătă, 2 decembrie 2017, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, la care am fost cooptați de către pr. Marius-Petru Bîlha, rector formativ al Institutului Teologic, responsabil cu formarea inițială, care a avut pe ordinea de zi mai multe puncte.

Întâlnirea formatorilor Provinciei

Distribuie cu:

Deși vremea de iarnă și-a făcut simțită puterea cu ninsoarea ei bogată, totuși am reușit ca toți formatorii din cele patru case de formare ale Provinciei noastre (Viișoara, Prăjești, Roman), să ne întâlnim și să discutăm despre bunul mers al formării în general și despre anumite aspecte în particular.

După salutul și rugăciunea de la început, adresată Dumnezeului celui atotputernic, în care am cerut cu toții „să facem ceea ce știm că tu vrei, și să voim întotdeauna ceea ce îți place Ție” (Omnipotens), părintele Marius ne-a invitat pe fiecare în parte să împărtășim, în mod spontan, bucuriile și dificultățile din fiecare casă de formare. Începând cu realitatea Liceului Teologic și continuând cu Postulandatul și Noviciatul, s-a conclus cu realitatea formativă de la Institut unde frații sunt deja cu voturi și se pregătesc în această perioadă atât pentru profesiunea solemnă cât și pentru preoție. Fiecare formator a prezentat, pe rând, realitatea formativă de astăzi, cu provocările și speranțele ei, reieșind că munca în formare este destul de angajantă, mai mult este delicată și necesită o artă în a fi instrumente prin care Dumnezeu lucrează spre formarea tinerilor în formare. Privind spre viitor, formatorii și-au pus problema urgenței unei pastorații vocaționale mai sistematizate și cu impact în viața tinerilor în căutare.

După o pauză bine meritată, s-a trecut la partea a doua a acestei întâlniri, și anume, discuții pe baza întrebărilor din chestionarul privind Sinodul tinerilor. Așa cum știm, documentul pregătitor al Sinodului Episcopilor din 2018, dedicat tinerilor, publicat în ianuarie 2017, coboară în concretețea vieții cotidiene a tinerilor din întreaga lume. „Scopul discernământului vocațional este acela de a descoperi cum să le transforme, în lumina credinței, în pași spre plinătatea bucuriei la care toți suntem chemați”. Obiectivul principal este acela de „a nu exclude pe nimeni” de-a lungul acestui drum. Privirea se îndreaptă de fapt în principal asupra „periferiilor existențiale”, cum le definește Sfântul Părinte, în care trăiesc tinerii, copiii, adolescenții „care trec de la copilărie la vârsta adultă și la o încărcătură de responsabilitate pe care nu au putut-o alege”. „A-i însoți pe tineri ne cere să ieșim din propriile scheme, întâlnindu-i acolo unde sunt, adaptându-ne la timpurile și la ritmul lor”, se citește în documentul Vaticanului, care asigură că Biserica, cu „bogățiile tradiției ei spirituale”, poate oferi „multe instrumente cu care să însoțească maturizarea conștiinței”.

S-a trecut, apoi, la programarea unor zile de întâlnire a formanzilor, de formare a formatorilor, conștienți fiind de importanța colaborării dintre casele de formare și asigurării continuității procesului formativ. La ultimul punct, s-a discutat și despre participarea formatorilor din Provincia noastră și la inițiativele de formare la nivel de FIMP. După alte discuții fraterne, s-a încheiat această zi de întâlnire a tuturor formatorilor, cu rugăciunea de mulțumire lui Dumnezeu din partea pr. Marius, care ne-a mulțumit pentru participare și ne-a încurajat în activitățile noastre zilnice de formare, mai ales în delicata muncă cu tinerii de azi care vor fi frații noștri de mâine. A fost o climă într-adevăr fraternă de împărtășire și verificare a bunului mers a fiecărei case de formare cu specificul ei.

Deo Gratias!

Album Foto:

Distribuie cu: