Vizită la Patriarhia din Moscova
În perioada 25 august – 4 septembrie 2017, a fost organizată din partea Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor o vizită ecumenică în Patriarhia Rusiei.
Distribuie cu:
Drumul Bisericii spre unitate cu celelalte Biserici surori de diferite tradiții creștine este unul dintre aspectele ecleziologice centrale care se propun ca urmare a exigenței evangheliei de a trăi ca mărturisitori adevărați ai credinței creștine și, mai ales, ca urmare a dorinței profunde a Mântuitorului exprimată în rugăciunea sacerdotală: Mă rog ca toți să fie una, cum Tu, Tată, ești în Mine, și Eu în Tine; ca și ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis (In 17, 21). În cazul raporturilor Bisericii Catolice cu Biserica Ortodoxă, necesitatea realizării acestei rugăciuni a lui Cristos devine din ce în ce mai urgentă și mai concretă în contextul societății și a provocărilor timpurilor noastre. În acest sens, doresc să împărtășesc experiența întâlnirii cu Biserica Ortodoxă din Rusia. În urma vizitei diplomatice realizate de către Eminența Sa card. Pietro Parolin, Secretar de Stat al Vaticanului, în perioada 25 august – 4 septembrie 2017, a fost organizată din partea Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor o vizită ecumenică în Patriarhia Rusiei ce a avut ca scop o cunoaștere mai apropiată a istoriei, culturii și a spiritualității Bisericii din Rusia care în prezent trăiește o reînflorire a vieții creștine după un trecut de 70 de ani de ateism radical în care au cunoscut perioada cruntă a prigoanei comuniste.
Au fost zile pline de har și binecuvântare în care am putut lua parte la Divina Liturghie a fraților noștri ortodocși și care au dovedit față de noi o ospitalitate evanghelică. Au avut loc întâlniri importante cu membrii diferitelor departamente ale Patriarhiei din Moscova în care am avut posibilitatea să cunoaștem rolul central și implicarea Bisericii Ortodoxe în societatea locală, precum și întâlniri cu responsabilii conducerii Universității Ortodoxe din Moscova și cu cei ai Academiei Teologice di Sankt Petersburg. De asemenea, un alt aspect important a fost acela al cunoașterii vieții monahale având posibilitatea să cunoaștem diferite Mănăstiri printre care cele mai importante au fost Mănăstirea Sfintei Treimi a Sfântului Sergiu din Radonej și Mănăstirea lui Aleksandr Nevskiy din Sankt Petersburg . În centrul vizitei a stat întâlnirea cu Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril. Pe data de 29 august 2017, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului am participat la Divina Liturghie celebrată de Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril în Catedrala Uspensky Sobor care se află în interiorul Kremlinului, în care s-a celebrat și aniversarul centenarului Conciliului din Moscova din 1917, un conciliu deosebit de important pentru Biserica Ortodoxă Rusă. În cadrul întâlnirii oficiale cu Patriarhul Moscovei, pe linia Declarației comune de la întâlnirea din Havana (Cuba), au fost luate în considerație și tratate diferite aspecte importante care privesc valorile creștine cum ar fi apărarea și demnitatea vieții umane, familia creștina și, mai ales, situația creștinilor persecutați din Orientul Mijlociu. Un aspect central care a fost luat în considerație ca o constantă a întâlnirii cu Patriarhul Chiril a fost cel al situației raporturilor dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă, care în urma întâlnirii de la Havana cu Papa Francisc resimte un progres de mare importanță fără precedent în raporturile celor două Biserici. La îmbunătățirea acestor relații ecumenice în ultimul timp a contribuit concesia din partea Bisericii Catolice a vizitei relicvelor Sfântului Nicolae de la Bari pe o perioada de două luni în Rusia, sfânt față de care creștinii ortodocși ruși au o evlavie particulară.
Aceste etape ale întâlnirii dintre creștinii catolici și ortodocși atât în Rusia cât și în România și în alte parți ale lumii reprezintă pași importanți în parcursul dialogului ecumenic și alimentează speranța că Biserica poate parcurge un unic drum în care diversitatea tradițiilor creștine poate deveni o îmbogățire spirituală reciprocă pentru a recunoaște darurile spirituale ale Duhului Sfânt, cel care realizează unitatea și comuniunea întregii Biserici.
***
Material apărut și în ediția italiană on-line a revistei Mesagerul Sfântului Anton.
***
Foto 1: Mănăstirea Sfântului Sergiu;
Foto 2: Catedrala Învierii Domnului din Sankt Petersburg;
Foto 3: Întâlnire la Academia Teologică din Moscova;
Foto 4: Întâlnire la Academia Teologică din Moscova.