Loading...

Vinerea Sfântă, Misterul Crucii

Vinerea Sfântă este ziua tăcerii și adorării, zi în care medităm la Patima lui Cristos și prin intermediul Via Crucis reparcurgem cu Isus drumul suferinței până la moartea sa, o moarte care, știm, nu e pentru totdeauna.

Răstignire ROSS 181 (© Biblioteca Apostolica Vaticana)

Distribuie cu:

După aceasta, văzând Isus că toate s-au împlinit, ca să se împlinească Scriptura, a zis: „Mi-e sete”. Era acolo un vas plin cu oţet. Atunci, ei au pus în isop un burete îmbibat cu oţet şi i l-au apropiat de gură. După ce a luat oţetul, Isus a spus: „S-a împlinit”. Şi, plecându-şi capul, şi-a dat duhul. (In 19,28-30)

Astăzi în Biserici este tăcere. În liturgie nu există cântece, nu există muzică și nu se celebrează Euharistia, pentru că spațiul este dedicat cu totul Pătimirii și morții lui Isus. Ne prosternăm la pământ, simbolizând astfel umilința omului pământesc și participarea la suferința Domnului. Totuși nu este o zi de doliu, ci o zi de contemplare a iubirii lui Dumnezeu care vine să-și jertfească propriul Fiu, adevăratul Miel pascal, pentru mântuirea lumii.

 

Adorarea Crucii

Crucea este prezentă în viața oricărui creștin: în curățarea de păcat prin Botez, în dezlegarea prin Sacramentul Reconcilierii, până în ultima clipă a vieții pământești prin Ungerea bolnavilor. În Vinerea Sfântă suntem chemați să adorăm Crucea pentru darul mântuirii, căci prin cruce a am fost atinși de mântuire. În Postul Mare, creștinul s-a pregătit să nu-și întoarcă privirea de la suferință. În timpul liturgiei credincioșii ating Crucea, o sărută și, astfel, intră mai mult în misterul suferinței lui Cristos, o suferință care este a tuturor, întrucât El a purtat pe Cruce păcatele lumii întregi pentru a o răscumpăra.

 

Pe drumul suferinței cu Isus

Evocarea Via Crucis este o practică extra liturgică care adesea se celebrează tocmai în Vinerea Sfântă, ca să ne reamintim și să refacem împreună drumul lui Isus până pe Golgota – locul răstignirii – și astfel să medităm la Pătimire. Introdusă pentru prima dată în Europa de Fericitul Alvaro De Zamora din Cordoba, dominican, în 1402 și apoi de către Frații Minori, aceasta cuprinde 14 momente sau „stațiuni” când ne oprim pentru a reflecta și ruga. Este un crescendo de imagini dramatice care vor culmina cu moartea lui Cristos, în fiecare dintre acestea Isus este asaltat de cel rău, pentru a evidenția, în contrast, victoria Lui asupra morții și păcatului cu celebrarea de peste două zile din Duminica Învierii.

***

Material apărut pe www.vaticannews.va/it

Distribuie cu: