Loading...

Viișoara: Al doilea noviciat

În perioada 12 iulie – 8 august 2020, în vederea pregătirii pentru profesiunea solemnă, 13 frați ai Provinciei Franciscane ,,Sf. Iosif” din România, din cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, avându-l ca maestru de novici pe fr. Cristian Clopoțel, au trăit experiența „celui de-al doilea noviciat”, organizat în ambientul plăcut și liniștit al Mănăstirii ,,Maica Unității” a Surorilor Benedictine din Viișoara (NT).

Viișoara: Frații de la doilea noviciat în vizită la sanctuarul din Cacica

Distribuie cu:

Prin Profesiunea solemnă fratele se consacră pentru totdeauna lui Dumnezeu şi face parte definitiv din Ordin. Este necesar ca aceasta să fie precedată de o perioadă de pregătire proximă, numită al doilea noviciat, de-a lungul a patru săptămâni. Această perioadă se va concretiza într-o profundă experiență de rugăciune, de viaţă fraternă şi de reflecție asupra valorilor vieţii consacrate pe care vrea să o îmbrățișeze (Statute provinciale, art. 32).

Momentul de introducere a celui de-al doilea noviciat a constat într-o Lectio divina despre parabolele lui Isus (Mt 13), susținută de fr. Mihai Afrențoae, care a introdus întreaga fraternitate în atmosfera interiorizării și a rugăciunii. Moderatorul primei săptămâni a fost fr. Mihai Vătămănelu, acesta prezentând o serie de prelegeri asupra temei rugăciunii văzută ca moment necesar de interiorizare pentru a trăi la prezența lui Dumnezeu, în lumina Duhului Sfânt, din moment ce vocația noastră se constituie a fi un minister (slujire) al consolării, al mângâierii, remediu la boala dezolării, a lipsei de speranță. Vineri, sora benedictină Myriam a prezentat fraților o reflecție asupra importanței cercetării cugetului. A urmat un pelerinaj la Sanctuarul marian de la Cacica (SV), la sfârșitul căruia a urmat un moment de evaluare comunitară a acestei prime săptămâni.

În cea de-a doua săptămână, fr. Cristian Clopoțel, plecând de la inspirația Cuvântului lui Dumnezeu, dar și a unor scrieri franciscane, a expus o serie meditații care s-au constituit a fi o invitație la a reflecta asupra istoriei propriei vocații, deoarece, re-interpretarea trecutului, a creșterii spirituale personale, a relației cu Dumnezeu, reprezintă un bun exercițiu (continuu), necesar maturizării în credință. Prin darul vocației, întreaga viața a celui chemat trebuie să fie ca o celebrare a lucrării lui Dumnezeu în slujba aproapelui, o rugăciune de recunoștință inserată în realitatea de zi cu zi (viața  fraternă) trăită ca urmare a lui Cristos pentru toată viața după exemplul Seraficului Părinte Francisc. Vineri, frații s-au bucurat să îi aibă în mijlocul lor în calitate de invitați pe fr. Sorin-Adrian Giurgi, care ne-a împărtășit câteva gânduri relative la slujirea de guardian (responsabilul unui convent), și pe domnul Marcel Neculăieș, care ne-a vorbit despre așteptările laicilor  în ceea ce privește pastorația fraților. Săptămâna s-a încheiat cu un pelerinaj la Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc (HR), în decursul după-amiezii fiind organizat un moment de evaluare comunitară.

Fr. Fabian Cătălin, moderatorul celei de-a treia săptămâni, a vorbit fraților despre voturile religioase, a căror origine rezidă în însăși esența Sfintei Evanghelii și care, îmbrățișate cu bucurie și trăite în spiritul ascultării, sărăciei și castității, constituie o veritabilă cale de sfințenie și o formă profetică de a trăi evanghelia în contextul societății contemporane. Vineri, fr. Ioan Ciuraru (paroh la Hălăucești) a dat mărturie fraților prezenți despre exigențele și provocările pastorale la care fraternitatea conventuală dintr-o parohie trebuie să răspundă, iar fr. Petrică Blaj (diacon) ne-a împărtășit câteva gânduri despre trecerea de la formarea inițială (seminarul) la cea permanentă (conventul, viața concretă). Ambele mărturii au fost urmate de numeroase întrebări și răspunsuri. La sfârșitul săptămânii, întreaga fraternitate a mers în pelerinaj la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești (NT), după Sfânta liturghie frații rugându-se la mormântul Fericitei Veronica Antal și deopotrivă la locul martirului ei. Săptămâna s-a încheiat cu un moment de evaluare personală și comunitară.

Ultima săptămâna a fost dedicată exercițiilor spirituale, acestea fiind susținute de fr. Cristian Clopoțel. Tema aleasă a fost sfințenia, punctul de plecare fiind Cuvântul lui Dumnezeu, mai exact Scrisoarea către Efeseni, în care chiar din primele versete răsună acest îndemn: întrucât ne-a ales în el mai înainte de întemeierea lumii ca să fim sfinți şi neprihăniți înaintea lui! În iubire (Ef 1,4). Însoțiți de învățăturile Magisteriul Bisericii cu privire la această temă și de îndemnul lăsat de Sfântul Părinte Papa Francisc în Exortația apostolică Gaudete et exsultate, care vorbește despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană, precum și de unele Scrieri ale Sfântului Francisc de Assisi în care face referință la tema aleasă, frații au fost chemați să înțeleagă faptul că prin botez toți creștinii sunt chemați la sfințenie, indiferent de vocația și starea de viață a fiecăruia. Prin urmare, cu atât mai mult pentru cel care se consacră, sfințenia trebuie să fie o prioritate pe care să o redescopere printr-o reflecție profundă a minții și a inimii pentru a putea reînnoi zilnic consimțământul la chemarea la sfințenie din partea lui Dumnezeu. În fiecare seară, în tăcere fiecare frate a participat la un moment de adorație euharistică.

Programul a fost îmbogațit de asemena de posibilitatea oferită fraților de a vizita în fiecare duminică diferite locuri și obiective precum mănăstiri, muzee, case memoriale, de a se plimba sau retrage în natură ș.a., toate acestea desfășurnându-se desigur în limita restricțiilor relative la contextul pandemic actual.

Liturghia de încheiere a celui de-al doilea noviciat a avut loc sâmbătă 8 august în prezența Ministrului provincial fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, a fr. Fabian Cătălin responsabilul casei și a maestrului de novici fr. Cristian Clopoțel.

În concluzie, cu sufletul plin de recunoștință înaintea Domnului pentru acest timp binecuvântat, se cuvine să adresăm un cuvânt de mulțumire Sfintei Fecioare Maria, care ne-a chemat la ea în cele trei pelerinaje, fr. Cristian Clopoțel pentru faptul că ne-a însoțit şi călăuzit în tot acest timp, moderatorilor și invitaților prezenți, ca de altfel și surorilor pentru că ne-au găzduit și ne-au însoțit în rugăciune. Mulțumim totodată și fraților noștri din casa de la Viișoara pentru exemplul lor de viață fraternă și pentru că s-au îngrijit de cele necesare trupului, precum și tuturor oamenilor de bunăvoință care ne-au susținut cu rugăciunile lor în tot acest timp.

Lista fraților participanți:

 • Adrian Cobzaru – Gherăești (NT)
 • Alexandru-Cosmin Sascău – Coman (BC)
 • Alexandru-Ionel Diac – Buruienești (NT)
 • Alexandru-Mihai Dumea – Săbăoani (NT)
 • Andrei-Iulian Ciobanu – Hălăucești (IS)
 • Emanuel Pița – Buruienești (NT)
 • Emanuel-Petrache Antica – Prăjești (BC)
 • Gabriel Pal – Bacău (BC)
 • Marian-Emanuel Vătămănelu – Tămășeni (NT)
 • Marius-Marcel Doboș – Fărcășeni (IS)
 • Mihai-Iosif Sabău – Cleja 1 (BC)
 • Narcis-Leonard Laslău – Pustiana (BC)
 • Petru Vârgă – Săbăoani (NT)

Domnul să vă dăruiască pacea sa! Pace și bine!

Album Foto:

Distribuie cu: