Loading...

Viena: Zi de reculegere pentru frați

Luni, 28 noiembrie 2016, începând cu ora 10:00, în conventul fraților franciscani din Viena, a avut loc ziua de reculegere a fraților din conventele din Austria (Asparn, Viena, Neuenkirchen și Graz). Meditația a fost pregătită și prezentată de către Ministrul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, fratele Marco Tasca.

Frații franciscani adunați pentru ziua de reculegere de la Viena (Austria).

Distribuie cu:

Tema zilei a avut ca obiectiv găsirea unor răspunsuri la întrebările provocatoare ale timpurilor prezente, cum ar fi: În fața căror provocări se găsește Ordinul Franciscan din Europa-Centrală în ceea ce privește viitorul? Sfaturile Evanghelice pot fi credibile în cultura și actualitatea timpului nostru?

În cursul dimineții Ministrul general a făcut o incursiune prin realitatea întregului Ordin, scoțându-ne în evidență zonele unde se întâmpină reale dificultăți și provocări cotidiene, dar și zonele care ar putea să vină în ajutor, pentru ca ulterior Ministrul general să insiste asupra importanței misiunii (când pasiunea pentru misiune scade, atunci și credința unui ordin, provincii, custodii devine superficială).

Viitorul constă în deschiderea și colaborarea provinciilor, ca împreună să deschidă și să susțină misiuni, întrucât viitorul înseamnă să construim împreună, altfel construind singuri vom face „păcate”, a afirmat Ministrul general.

Să punem împreună diferențele reprezintă o altă provocare a zilelor noastre, pentru că după cum vedem, diferențele produc războaie. Frații trebuie să fie indicii clare ale trăirii pacifice, dar și a faptului că diferențele pot uni și pot sta împreună fără să dezbine/ să diferențieze.

Care sunt tentațiile noastre ca și frați franciscani? La această întrebare, Ministrul general a indicat câteva dintre aceste tentații care bat la ușa conventelor noastre. Anume, avem senzația că toate tentațiile sunt externe/ străine nouă, iar aceasta reprezintă o mare capcană a vieții consacrate, fapt ce duce la mediocritate, la o îmburghezire mascată și la o mentalitate consumistă. Toate aceste atitudini nu sunt păcate în sine, pentru că nu au materie, dar rod și distrug viața fraternă.

S-a mai menționat că adevărata provocare a Ordinului nostru nu constă în scaderea numerică a fraților, ci în relativizarea vieții fraterne (când pasiunea pentru viața comună scade). Autenticitatea unei comunități este vizibilă în viața comună. Viața fraternă trebuie să fie în sine, viață apostolică. Viața fraternă trebuie să fie la fel de importantă precum sacramentele pe care le distribuim. Apoi, indica Ministrul general că pentru rezolvarea unei crize vocaționale, cuvântul cheie este atractivitatea, în sensul propus de Evanghelie, să fim și să stăm între oameni mai mult decât a fi ca oamenii. Bucuria fraternă este semnul distinct ce atrage, iar Evanghelie fără Bucurie nu există. Exemplul vizual fratern, mai mult decît cel verbal este o altă provocare fraternă de luat în seamă (predicarea „mută” a Cuvântului), începând din convent, în relațiile fraterne.

La încheierea acestei zile de reculegere, Ministrul general ne-a îndemnat că înaintăm cu mult curaj și să rămânem mereu înrădăcinați în bucuria Evangheliei.

Album Foto:

Distribuie cu: