Viena: Zi de reculegere pentru frați
Luni, 27 martie 2017, începând cu ora 9:30, în conventul fraților franciscani din Viena a avut loc ziua de reculegere pentru frații conventelor din Austria (Asparn, Viena, Neuenkirchen și Graz). Meditația a fost pregătită și prezentată de către pr. Josef Imbach, având tema „Dumnezeu nu cunoaște o iubire cumpărată”. A mai participat și Asistentul general CEF, fr. Miljenko Hontić OFMConv.
Distribuie cu:
Pentru această zi de reculegere pr. Josef Imbach a pregătit o disertație împărțită în patru conferințe, două în cursul dimineții și două după amiază. Pr. Josef Imbach s-a născut în Zofingen (Aargau). În perioada 1975-2002 a fost profesor de Teologie fundamentală la Facultatea de Teologie Pontificală „Sf. Bonaventura” din Roma. În perioada 2005-2010 el a susținut cursuri la Facultatea de teologie din Basel. El este cunoscut îndeosebi pentru numeroasele sale publicații.
Disertația părintelui Josef Imbach a avut ca temă principală: „Dumnezeu nu are o iubire care poate fi cumpărată, iar această iubire se manifestă concret prin semnul Sfintei Cruci”.
În cursul meditațiilor din cursul dimineții a fost tratată mai mult problema „Crucea în artă”. Au fost prezentate și explicate numeroase reprezentări ale crucii în artă. S-a realizat o scurtă introducere istorică a semnului Sfintei Cruci și asemănările ei cu a altor culturi, popoare și regiuni. Revenind la cultura creștină, pr. Josef a prezentat cum diferiți artiști au încercat să susțină prin artă diferitele argumente teologice.
Crucifixul a fost larg răspândit în primele secole creștine. În lumea creștină semnul Sfintei Cruci a fost aprobat și foarte des întâlnit, mai ales în lăcașele de cult, dar și în locuințele private. Însă în celelalte medii semnul crucii a fost agreat pe deplin. Cu toate acestea, Crucea începe să capete o răspândire largă și devine tot mai des întâlnită. Părintele Josef aduce în discuție un detaliu semnificativ, anume că în primele secole crucea nu avea corpus. Toate reprezentările erau simple atât în lăcașe de cult obișnuite cât și în marile biserici.
În decursul celorlalte conferințe, pr. Josef Imbach a adus în discuție anumite argumente teologice. Expunerile sale, în care tratează problemele în mod științific pe baza argumentelor și datelor dobândite prin studiu, sunt argumentate teologic, printre care și argumentul lui Anselm de Canterbury din „Satisfactio theoria”.
În încheierea părintelui relator am putut remarca că „puterea lui Dumnezeu nu constă în exercitarea puterii și a forței, ci în îngrijirea și preocuparea iubitoare față de oameni”. (Josef Imbach, Der Heiligen Schein). Iar această iubire s-a manifestat prin dăruirea Fiului său Preaiubit Isus Cristos pe lemnul crucii.