Loading...

Venerabilul Carlos de Dios Murias

Ordinul Fraților Minori Conventuali se pregătește din nou să dea laudă și cinste Dumnezeului Preaînalt și Atotputernic, pentru că unul dintre frații săi va fi ridicat în rândul fericiților martiri ce au știut să facă din viața și moartea lor sămânță roditoare și Evanghelie vie tuturor celor care caută mântuirea.

Venerabilul Carlos de Dios Murias

Distribuie cu:

Preaiubiți frați, ridicându-l pe fratele nostru Carlos la cinstea altarelor, Bunul Dumnezeu ne oferă un nou prilej să reflectăm la identitatea noastră de Frați Minori Conventuali, la seriozitatea noastră în a trăi chemarea în timpul și în locurile unde obediența ne-a rânduit, dar mai ales la cum întrupăm Vestea cea Bună, înainte de toate în viața și în fraternitățile noastre, dar și în mijlocul poporului lui Dumnezeu în care trăim.

De fapt, pe 27 aprilie 2019, în orașul La Rioja din Argentina, fratele nostru, fr. Carlos de Dios Murias, religios, preot martir, va fi beatificat împreună cu alți trei Venerabili mărturisitori ai lui Cristos, mons. Enrico Angelo Angelelli Carletti, Episcop al diecezei din La Rioja, preotul francez Gabriel Longueville, preot diecezan fidei donum și Wenceslao Pendernera, laic și tată de familie. De amintit că acești patru noi fericiți, așa cum au fost strânși uniți în viață, tot la fel au fost și în moarte, și de acum pentru totdeauna vor fi împreună mijlocitori la Dumnezeu pentru noi toți, dar în chip deosebit pentru frații Provinciei argentiniene și pentru întreg poporul argentinian.

Venerabilul Carlos de Dios Murias s-a născut la Cordoba (Argentina) pe 10 octombrie 1945, din părinții Carlos Maria Murias și Ebe Angela Grosso. A fost botezat la mai puțin de o lună după naștere.

În anul 1966, la vârsta de douăzeci și unu de ani, începe Postulandatul în conventul din San Jose din Montevideo, iar un an mai târziu Noviciatul; lăsându-se modelat de către formatori să devină un bun frate franciscan, începe studiile teologice în vederea Preoției. Pe 31 decembrie 1971 profesează voturile solemne, iar pe 17 decembrie 1972 mons. Angelelli îi conferă Preoția. Imediat după, obediența îl duce în comunitatea Seminarului Franciscan din Moreno. Anul următor este de comunitate în conventul Jose Leon Suarez unde își desfășoară ministerul în mijlocul tinerilor nevoiași.

Din 9 ianuarie 1976 până la moarte, Venerabilul Carlos duce mai departe proiectul deschiderii unor noi drumuri pentru Franciscanii Conventuali, desfășurându-și slujirea de vicar colaborator la Chamical în Dieceza de La Rioja, fiindu-i paroh Venerabilul Gabriel Longueville, misionar francez fidei donum. Fr. Carlos s-a angajat cu toate puterile în vestirea Evangheliei în mijlocul poporului, denunțând nedreptățile sociale și atrăgând astfel asupra sa ostilitatea celor puternici. În seara duminicii de 18 iulie 1976, în timp ce era la cină în casa surorilor de la Institutul „Surorile Sfântului Iosif”, a fost ridicat împreună cu Venerabilul Gabrile Longueville de câțiva necunoscuți ce s-au prezentat în numele autorităților; cei doi au fost torturați și uciși în mod brutal în aceeași seară.

Cu puțin timp înainte să fie ucis, cunoscând pericolul la care este expus rămânând în mijlocul credincioșilor din parohia de Chemical, cineva l-a întrebat dacă n-ar fi mai bine să plece de acolo, el i-a răspuns astfel: „E mai bine să mor de tânăr făcând ceva, decât îmbătrânind fără să fac nimic”.

(din Scrisoarea Ministrului general, fr. Marco Tasca)

***

Material apărut pe www.ofmconv.net

***

Foto 1: Slujitorul lui Dumnezeu la vârsta de 14-16 ani, în timp ce frecventa Liceul Militar din Cordoba
Foto 2: Hirotonirea preoțească a fr. Carlos de Dios Murias și fr. Jorge Mohamed (în dreapta), în biserica parohială „Nuestra Senora de la Gracias). Buenos Aires, 17 decembrie 1972.
Foto 3: Slujitorii lui Dumnezeu Carlos Murias și Gabriel Longueville, în locul în care au fost uciși: noaptea dintre 18 și 19 iulie 1976 la Chamical.
Foto 4: Imagine pictată cu fr. Carlos de Dios Murias 

Album Foto:

Distribuie cu: