Loading...

Un nou doctor în filosofie

Distribuie cu:

Sâmbătă, 18 iunie a.c., la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi părintele dr. Eugen Răchiteanu, OFMConv. şi-a apărat a doua teză de doctorat cu titlul: Estetica franciscană din secolele al XIII-lea şi al XIV-lea. Lignum Vitae de Bonaventura şi Arbor Vitae Crucifixae Jesu  de Ubertino da Casale. Analiză comparativă.

Membrii Comisiei pentru acordarea titlului de Doctor în Filosofie au fost: prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă – preşedintele Comisiei şi Decan al Facultăţii de Filosofie din Iaşi, prof. univ. dr. Dumitru Zaharia – coordonatorul lucrării de doctorat alături de prof. univ. dr. Petru Bejan şi alţi doi profesori din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti: Constantin Aslam şi Ruxandra Demetrescu.

După cum reiese din prezentarea tezei de doctorat, studiul filosofic comparativ Lignum vitae şi Arbor vitae crucifixae Jesu se pliază pe elementele specifice ale iconografiei franciscane, ca expresie a adevărului, ca principiu de înălţare şi de trăire morală, ca mijloc de comunicare a mesajului creştin, ca o formă concretă de exprimare a valorilor umane şi spirituale. Atât Bonaventura cât şi Ubertino da Casale consideră frumosul şi arta dintr-o perspectivă gnoseologică şi metafizică, iar din punct de vedere etic, ei plasează contemplarea valorilor estetice într-o etapă semnificativă a omului orientat spre Dumnezeu, având ca scop ultim fericirea.

Pentru ideile inovatoare din filosofia medievală pe care teza de doctorat le-a adus în spaţiul românesc, părintele dr. Eugen Răchiteanu a obţinut calificativul summa cum laude şi distincţia excelent.

La sfârşit, părintele dr. Eugen Răchiteanu a mulţumit profesorului Dumitru Zaharia care i-a coordonat lucrarea de doctorat, profesorilor din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza” pentru tot sprijinul acordat pe tot parcursul cercetării şi nu în ultimul rând conducerii   Provinciei Fraţilor Minori Conventuali din România care i-a facilitat şi sprijinit aprofundarea argumentului în aceşti ani de studiu.

În sala de examinare au fost prezenţi confraţii de la Institutul Teologic Franciscan din Roman şi mai mulţi prieteni din Bucureşti, Iaşi, Roman şi Bacău.

Îl felicităm pe această cale şi îi dorim succes în activitatea pastorală şi de cercetare pe care o desfăşoară.

Maximilian Pal, OFMConv.

Distribuie cu: