Loading...

Ultima serie anuală de exerciții spirituale pentru frați la Luncani

„Mulțumindu-ți pentru că ne-ai învrednicit să stăm înaintea ta și să-ți slujim ție” a fost tema exercițiilor spirituale, predicate de către părintele Daniel Iacobuț, pentru seria a IV-a a Fraților Franciscani Conventuali, organizate la Luncani, în zilele 18-22 iunie 2017.

Ultima serie anuală de exerciții spirituale pentru frați la Luncani.

Distribuie cu:

Părintele Daniel Iacobuț, profesor de liturgie la Iași, ne-a prezentat, în mod magistral, etapele Sfintei Liturghii, după cum urmează: 1) Riturile introductive; 2) Liturgia Cuvântului; 3) Instituirea Euharistiei după sfinții Marcu, Luca și Paul; 4) Ofertoriul sau ofranda de sine; 5) Corespunderea între viață și celebrare.

Fiecare dintre aceste etape a fost prezentată cu plecare de la texte biblice și patristice, îmbogățite cu autori moderni de anvergură, precum H. Nouwen, C.S. Lewis, G. Bernanos, A. Maslow, S. Fausti, R. Voillaume, H.U. von Balthasar, Papa Francisc etc.

În acest fel, Sfânta Liturghie a fost prezentată în formă teologico-spirituală, oferindu-ne posibilitatea să conștientizăm valoarea inestimabilă a celebrării euharistice, de unde se naște atitudinea de mulțumire adusă Domnului pentru că ne-a învrednicit să stăm înaintea sa și să-i slujim.

Frații care au participat la această serie de exerciții au colaborat activ, prin meditație și rugăciune personală, precum și prin prezentarea unor ecouri ale reflecțiilor sus amintite, atât în convorbirile interpersonale, cât mai ales în timpul adorației zilnice, a cărei introducere avea la bază repetarea unor fraze cheie spuse de predicator, îmbinate cu cele două canoane Taizé, pe care ni le-a învățat părintele Daniel: „Tu ești prezent în mine mai mult decât mine, fă-mă prezent prezenței tale!”; „Oculi nostri ad Dominum Jesum, oculi nostri ad Dominum nostrum”.

Bucuria participării la exercițiile spirituale a celei de-a IV-a serie a Fraților Franciscani Conventuali a fost intensificată și de întâlnirea cu părinții diaconi de la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, prezenți la Luncani în vederea pregătirii pentru hirotonirea întru Sfânta Preoție, însoțiți de pr. Iosif Iacob. Momentele petrecute împreună au fost cele ale micului dejun, ale prânzului și ale cinei, în care ne-am alternat la conducerea rugăciunii dinainte și de după aceste agape frățești.

Frații Carmelitani au contribuit din plin la bucuria noastră, asigurându-ne acel confort tipic Mănăstirii Carmelitane de la Luncani.

Exercițiile spirituale s-au încheiat în ziua de 22 iunie 2017, zi în care patru dintre confrații franciscani au sărbătorit 20 de ani de la hirotonirea întru preoție: pr. Mihai Gal, pr. Iosif Bisoc, pr. Liviu Brudaru și pr. Damian Pișta.

La plecare ne-am salutat în stilul caracteristic franciscanilor, cu „Pace și bine!”, moment în care se putea observa pe fețele noastre bucuria de a fi fost împreună pentru exercițiile spirituale anuale. Bucuria a reprezentat semnul atingerii scopului propus de părintele predicator Daniel Iacobuț, care în introducere ne-a amintit de imaginea discipolilor aflați la pescuit, când unul dintre ei l-a recunoscut pe Isus, spunând: „E Domnul”.

Reconfirmați în propriile misiuni de această conștientizare a prezenței Domnului în viața noastră, ne-am întors la Conventele de unde am plecat, pentru a împărtăși cu ceilalți frați entuziasmul regăsit în timpul acestor exerciții spirituale binecuvântate.

Album Foto:

Distribuie cu: