Loading...

A trecut la Domnul pr. Antal Gheorghe, OFMConv.

În data de 28 decembrie 2016, pr. Gheorghe Antal OFMConv. a trecut la Domnul, după ce cu câteva zile înainte fusese internat în spitalul municipal din Roman (Jud. Neamț).

A trecut la Domnul pr. Antal Gheorghe, OFMConv. (03 aprilie 1932 - †28 decembrie 2016).

Distribuie cu:

antal-gheorghePr. Gheorghe Antal OFMConv. s-a născut la Faraoani, jud. Bacău în data de 03 aprilie 1932, fiind primul dintre cei 7 copii ai soților Mihai și Varvara.

La vârsta de 7 ani a început Școala primară frecventând cinci clase, cu întrerupere de un an, în 1944, din cauza războiului. Un an mai târziu, în 1945 a fost admis și a intrat în Seminarul Franciscan din Hălăucești unde a absolvit Gimnaziul (Seminarul mic).

În 1948, regimul comunist a închis Seminarul, tocmai când tânărul seminarist Gheorghe, în vârstă de 17 ani, se pregătea să dea examenul de capacitate pentru a continua cursurile superioare liceale.

În data de 13 martie 1949, securitatea a arestat preoții care slujeau în comunitatea din Faraoani împreună cu un grup de credincioși, iar după două zile, l-au arestat și pe seminaristul Gheorghe Antal care se întorsese acasă după închiderea seminarului din Hălăucești. După 8 zile de interogatorii și torturi (a fost legat cu cablul electric și curentat) a fost eliberat, rămânând însă permanent sub controlul și supravegherea agenților securității.

În 1952 a fost încorporat în armată, iar în decembrie 1955, imediat după încheierea stagiului militar, i-a cerut pr. Alois Herciu (ministru provincial în clandestinitate) să-l recomande ca să poată intra în Seminarul din Alba-Iulia. Părintele Herciu i-a cerut să mai aibă răbdare până în anul următor căci începuse deja anul școlar.

În 1956 având recomandările pr. Dumitru Lucaci și a PS Ioan Duma, tânărul Gheorghe s-a prezentat în fața PS Marton Aron, Episcop de Alba Iulia, căruia i-a exprimat dorința de a putea intra în seminar. Întrucât între timp se pusese restricția ca în seminar să nu mai fie primiți decât tineri până la 17 ani, iar la Teologie numai cei cu diplomă de bacalaureat, părintele nu a putut fi primit și i s-a cerut să mai aștepte până când bunul Dumnezeu va orândui altfel.

Între timp s-a pregătit în secret la disciplinele filosofice și teologice sub îndrumarea pr. Anton Olaru și a pr. Gheorghe Pătrașcu (ministru provincial în clandestinitate), iar la 14 septembrie 1980 a fost hirotonit preot în secret la Slănic Moldova de către cardinalul Alexandru Todea.

Până în decembrie 1989, când a căzut regimul comunist, părintele Gheorghe a continuat să locuiască în casa sa din Faraoani și să activeze ca organist în biserica din localitate, fără a-și putea manifesta în public identitatea de preot și de frate franciscan.

Tot în secret, având aprobarea pr. Gheorghe Pătrașcu s-a ocupat de pregătirea unui număr de 30 de Surori Franciscane Misionare de Assisi, care au depus profesiunea religioasă în clandestinitate.

În anul 1990, părintele Gheorghe s-a pensionat și a fost trimis de către superiorii Ordinului Franciscan la București ca asistent spiritual al surorilor franciscane care slujeau la spitalul municipal din București.

În anul 1992 a fost transferat la Seminarul Franciscan din Roman unde a slujit ca secretar și confesor, iar în anul 1996 a fost numit magistru de novici al noviciatului de la Luizi Călugăra.

În 1997, a revenit la Roman, la Institutul Teologic Franciscan din Roman unde i s-a încredințat misiunea de retipărire a cărților editate de frații franciscani înainte de suprimarea Ordinului, activitate pe care a desfășurat-o cu mult zel, punând astfel bazele Editurii „Serafica” a cărui director onorific a rămas până la sfârșitul vieții.

În tot acest timp, în ciuda mai multor boli de care suferea, părintele Gheorghe Antal a continuat să expedieze în țară și în străinătate pachete cu cărți și obiecte religioase și să ofere cu multă disponibilitate și generozitate slujirea de confesor, atât seminariștilor cât și preoților și credincioșilor, care l-au căutat mereu în număr mare pentru a primi iertarea și milostivirea lui Dumnezeu în Sacramentul Reconcilierii.

Stăruința părintelui de a deveni slujitor al lui Cristos și urmaș al sfântului Francisc din Assisi în vremuri potrivnice unor astfel de inspirații și dorințe sfinte, fidelitatea sa față de jurămintele făcute în cel mai mare secret lui Dumnezeu și autorităților bisericești, asistența spirituală și formativă acordată surorilor franciscane, munca asiduă de a tipări și de a difuza cărți și obiecte religioase, disponibilitatea, răbdarea și blândețea sa manifestată tuturor penitenților, și nu în ultimul rând, ascultarea, modestia și umilința care l-au caracterizat mereu, i-au adus stima și aprecierea tuturor confraților săi ca și a tuturor acelora care l-au cunoscut.

Trupul neînsuflețit al părintelui Gheorghe Antal va fi expus începând din după-amiaza zilei de astăzi, miercuri, 28 decembrie, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, urmând ca mai apoi să fie transportat la Faraoani (jud. Bacău) unde va avea loc înmormântarea, în ziua de vineri, 30 decembrie 2016, începând cu ora 10.00.

Dumnezeu să-l primească în rândul sfinților și aleșilor săi!

Requiescat in pace!

Distribuie cu: