Loading...

Suntem ostatecii rețelelor sociale?

Toți învinovățesc rețelele sociale acuzând că ne-au încălcat confidențialitatea. Dar, în toți acești ani, cine le-a furnizat date și fotografii ca să transforme profilurile noastre în jurnale digitale? Ce, credeam că rețelele sociale ne găzduiesc pe gratis?

Suntem ostatecii rețelelor sociale?

Distribuie cu:

De mai mulți ani încercăm să înțelegem în ce măsură rețelele sociale influențează negativ raporturile dintre noi, capacitatea noastră de atenție, felul nostru de a ne reprezenta. Ne-am concentrat pe nivelul „micro”, atribuind internetului responsabilitatea dificultăților și chiar a patologiilor noastre relaționale.

În vreme ce rătăceam printre dualisme (viață „adevărată” și viață „virtuală”, ca și cum nu am putea minți stând față în față sau n-am putea să fim autentici în Rețea), și determinisme (Rețeaua ar fi „cauza” bulismului, a violenței verbale, a superficialității raporturilor umane) s-a dovedit că pericolul mai grav se situează la nivelul „macro”, mai ales când suntem autentici în Rețea: încărcăm o serie de informații care nu se șterg, care pot fi adunate și elaborate de algoritmi capabili să proceseze o cantitate enormă de date, cu consecințe încă greu de imaginat.

Ori de câte ori dăm un „like”, dar și când folosim contatorul de pași de pe smartphone sau când scriem în calendarul de pe Facebook datele de naștere ale prietenilor noștri, ca să dau doar două exemple banale, noi cedăm o serie de informații care sunt folosite pentru a realiza „profilul” nostru.

Devenim astfel o țintă transparentă pentru mesajele publicitare și politice, concepute anume pentru noi.

Soluția nu este „închiderea” contului de Facebook: după ce Zuckerberg a fost acuzat că nu a protejat datele utilizatorilor, folosite pentru a influența campania electorală americană, s-au înmulțit cererile de a abandona Facebook.

Eliminarea rețelelor de socializare e ca și cum a-i șterge autostrăzile. Nu trebuie să ne întoarcem, ci să înaintăm conștientizând mai mult ceea ce facem: când acceptăm condițiile de utilizare, trebuie să știm că cedăm informații prețioase.

Prudența digitală și apelul la responsabilitate al administratorilor de rețele sunt din ce în ce mai necesare.

(traducere din limba italiană de fr. Cristian Clopoțel)

***

Material apărut pe www.messaggerosantantonio.it

Distribuie cu: