Loading...

Sfinţire de diaconi la Institutul Teologic Franciscan

Institutul Teologic Franciscan Roman, 4 oct. 2014

Distribuie cu:

Institutul Teologic Franciscan Roman, 4 oct. 2014

Institutul Teologic Franciscan Roman, 4 oct. 2014

 

La Institutul teologic Franciscan din Roman, sâmbătă, 4 octombrie 2014, doi fraţi au fost hirotoniţi diaconi de către PS Aurel Percă, în solemnitatea sfântului Francisc. La această sărbătoare au mai fost prezenţi, pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, numeroşi preoţi, autorităţi civile, profesori, studenţi, elevi şi credincioşi din diferite parohii.

Celebrarea început cu procesiunea care a pornit din amfiteatru, mai întâi crucea procesională, ministranţii, candidaţii la treapta diaconatului şi preoţii concelebranţi, împreună cu PS Aurel Percă. Procesiunea a fost însoţită de cântecul înălţător al corului Schola Cantorum Muşatină, dirijat de către pr. Cristian Dumea. După care a urmat cuvântul de bun venit al părintelui Eugen Răchiteanu, guardianul comunităţii din Roman, şi l-a rugat pe PS Aurel Percă, să prezideze această sfântă Liturghie.

După cuvântul adresat de Excelenţa sa Aurel Percă, sfânta Liturghie a continuat cu Liturgia Cuvântului. După proclamarea Evangheliei, părintele rector Anton Mărăndescu a făcut apelul candidaţilor la diaconat, din partea Ordinului Fraţilor Minori Conventuali: fr. Emanuel Chiricheş (Luizi-Călugăra) şi Fr. Cristian Bogdan Mîrţ (Pildeşti).

În omilia sa PS Aurel Percă i-a îndemnat pe părinţii diaconi să îl urmeze pe Sfântul Francisc în totalitate, să trăiască Evanghelia cu bucurie şi totodată să suporte crucea. Euharistia şi crucea sunt mijloacele de sfinţire a propriei vieţi cât şi a celorlalţi.

Secretul Evangheliei constă în această relaţie dintre creatură şi Creator. Rodul maxim al acestei comuniuni constă în primirea stigmatelor. Sfântul Francisc a fost ascultător în acest sens, a pus în practică cuvântul evanghelic. Cuvântul lui Dumnezeu nu este unul intelectual, ci unul existenţial. Fratele Francisc „nu se lăuda decât în crucea Domnului nostru Isus Cristos”, crucea a fost cheia pentru a înţelege pe deplin cuvântul lui Dumnezeu.

Excelenţa Sa Aurel Percă le-a spus candidaţilor că au primit misiunea de a vesti Evanghelia asemenea sfântului Francisc şi le-a adresat invitaţia de a face eficace acest cuvânt al lui Dumnezeu pornind de la realitatea crucii. După atâţia ani de studiu, împreună cu confraţii lor au putut vedea că vocaţia lor la preoţie este un mare har pe care nu o pot ajunge cu eforturile umane, ci izvorăşte din milostivirea lui Dumnezeu.

În vocaţie sfântul Francisc a fost cucerit de Cristos, a fost implicat în planul său de iubire, această întrepătrundere a divinului cu umanul începând de la Botez până la primirea slujirii sacre a diaconatului le-a oferit un har deosebit: „pentru că nu mai trăiesc eu dar trăieşte Cristos în mine”.

Un alt aspect reliefat în omilie a fost acela că Cristos dă totul dar cere totul, nu te poţi îndrepta spre preoţie fără aceea dorinţă a totalităţii. Totalitate în dăruirea de sine lui Dumnezeu şi Bisericii şi semenilor noştri. Francisc a înţeles foarte bine această dăruire totală, începând din Biserică pentru că din ea izvorăşte harul lui Dumnezeu.

În încheierea omiliei, PS Aurel Percă i-a îndemnat pe candidaţi la treapta diaconatului să trăiască Evanghelia, Euharistia să fie centrul vieţii lor şi în momentele grele ale vieţii să poarte crucea asemene lui Cristos. De asemenea, să trăiască în ascultare faţă de Magisteriul Bisericii şi în slujirea autentică a cuvântului divin.

După momentul împărtăşaniei, unul dintre diaconi a adus mulţumiri lui Dumnezeu şi tuturor acelora care i-au însoţit pe parcursul anilor de formare: părinţi, formatori, rude şi prieteni, profesori, binefăcători, colegi şi totodată întregii adunări prezente la sărbătoare, în jurul păstorului diecezei şi al preoţilor uniţi cu el.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală, după care diaconii nou sfinţiţi au fost felicitaţi de invitaţii lor, bucurându-se apoi împreună cu aceştia de această sărbătoare.

Fr. Marius Blaj

Awesome Flickr Gallery Error - Invalid signature

Distribuie cu: