Loading...

Sfântul Iosif Patronul Ordinului Fraților Minori Conventuali

În Capitulul General din 1741, lucrări capitulare desfășurate la Roma sub conducerea papei Benedict al XIV-lea, sfântul Iosif a fost ales de către frați ca protector (patron) al întregului Ordin.

Assisi - Sacro Convento

Distribuie cu:

La Greccio, în conformitate cu vechile biografii transpuse apoi de Giotto în fresce, pater Franciscus „devine” Iosif – în expresia îndrăzneață a lui Paul Payan – ținând pruncul în brațe, în noaptea de Crăciun a anului 1223.

Se pare că fratele minor, după aceea și fără voia lui, se va regăsi adesea în postura lui Iosif, smerit, sărac și prețios: ministru, servitor, păzitor al unui Mister care este central, Emanuel născut din Maria.

Frații se recunosc în Iosif: asemenea lui, ei sunt „custozi” și „guardiani” celor încredințați grijii lor; asemenea lui se străduie să fie umili și ascultători, săraci și caști; asemenea lui vor să rămână „minori”, în slujba unui Mister cei îi depășește și pentru care aleg să-și ofere viețile lor, în căutarea unei intimități cu Isus și Maria.

În Capitulul General din 1741, lucrări capitulare desfășurate la Roma sub conducerea papei Benedict al XIV-lea, sfântul Iosif a fost ales de către frați ca protector (patron) al întregului Ordin al Fraților Minori Conventuali: decizie capitulară, așadar, și nu pontificală, iar Papa efectiv ia act de această decizie și le acordă indulgența. Decretul papei Benedict al XIV-lea a fost publicat în Bullarium Sacri Conventus Assisiensis, Actul 528 (Quarachi 1910) și reeditat în Archivium Franciscanum Historicum (AFH) 13(1920), 150-151.

Decizia din anul 1741 își află ecou în actualele Constituțiuni Generale ale Ordinului Fraților Minori Conventuali, la nr. 78, paragraful 3, publicate la Roma în anul 1984, și aflate în vigoare (Sfântul Iosif este sărbătorit, conform constituțiunilor, după Fericita Fecioară Maria, sub titlul de Zămislită fără de păcatul strămoșesc și înainte de Seraficul Părinte Francisc):

Sanctum Ioseph, Ordinis Tutelarem, religiosae vitae exemplar mirificam colant et imitentur.

În traducerea oficială a Constituțiunilor în limba română găsim:

[Frații] să cinstească și să imite pe Sfântul Iosif Protectorul Ordinului și admirabilul model al vieții religioase. (1)

***

(1) Constituțiunile Ordinului Fraților Minori Conventuali ai Sfântului Francisc, tipărite prin grija Reverendisimului Părinte Lanfraco Serini, al 116-lea Ministru General după Seraficul Patriarh, Curia Generală OFMConv, Roma 1984.

(traducere din limba italiană de fr. Carol Daniel Sabău)

***

Material apărut pe www.sanfrancescopatronoditalia.it

Album Foto:

Distribuie cu: