Loading...

Sfântul Ioan al XXIII-lea și Assisi

Pe 11 octombrie este comemorat sfântul Ioan al XXIII-lea. Vă propunem câteva gânduri culese în urma vizitei Pontifului Roman la Assisi pe 4 octombrie 1962.

Vizita papei Ioan al XXIII-lea, din 1962, la Assisi.

Distribuie cu:

Câțiva dintre frații mai în vârstă ai comunității de la „Sacro Convento” din Assisi încă își mai amintesc de vizita papei Ioan al XXIII-lea la Assisi din 4 octombrie 1962, cu șapte zile înainte de deschiderea Conciliului al doilea din Vatican. Frații își amintesc de entuziasmul și afecțiunea mulțimii care-l întâmpinase pe Pontif de-a lungul căii ferate ce-l aducea de la Vatican la Loreto, și de la Loreto la Assisi. Iar el, Ioan al XXIII-lea, așezat la fereastră, cu mâna ridicată, salutând mulțimea de bărbați și femei, răsfirată kilometri și kilometri, aproape la infinit, de-a lungul traseului. Își mai amintesc de miile de persoane care asaltaseră orașul Assisi, ocupând străzile ce duc de la gara din Sfânta Maria a Îngerilor – unde Papa „buono”, terțiar franciscan, coborâse din tren și urca într-o mașină decapotabilă – la Assisi, iar sute și sute de pelerini, dintre care foarte mulți s-au urcat pe acoperișurile din apropierea Bazilicii „Sf. Francisc”, unde Pontiful ajungea târziu în amiază.

Sute și sute de femei, bărbați, preoți, frați, călugărițe, persoane consacrate apăruseră deodată de pe străduțele antice ale orașului Assisi și veniseră în piață, în timp ce toate clopotele răsunau a sărbătoare. În acea zi, chiar și unele călugărițe de strictă clauzură au avut permisiunea să iasă din mănăstiri pentru a-l vedea pe Pontif.

„Spre seară, scrisese un martor, părintele Giovanni Colasanti, pe străzile ce intersectau orașul Assisi se auzeau numai motoare. Din orașele umbre, toscane și chiar lombarde, mașini, microbuze, motociclete aduceau în patria Seraficului Francisc numeroase mulțimi de credincioși și pelerini, dornici să-l vadă și să-i aducă un omagiu Sfântului Părinte. Cu aproximativ trei ore înainte de timpul fixat pentru sosirea Pontifului Roman, în jurul Bazilicii Sfântului Francisc se afla o mulțime inimaginabilă. Oameni pretutindeni: la ferestre, în loje, pe acoperișuri, pe poduri, pe garduri, pe înălțimile porților din fața bazilici, iar cablurile de televiziune au transformat cele două piețe într-un imens păianjen.

Un fapt fără precedent, o anticipare a întâlnirilor, oceanice, de mai târziu, când mulțimile, din toate colțurile lumii, aveau să-i salute pe Ioan Paul al II-lea și, apoi, pe Benedict al XVI-lea.

Și să ne gândim că, inițial, vizita papei Ioan al XXIII-lea nu era prevăzută pentru data de 4 octombrie 1962. Era programată doar vizita la sanctuarul din Loreto. Cu două zile înainte, însă, custodele de la Assisi, fr. Benedetto Maria Giunchi, era informat de la Vatican că Papa va trece și pe la Assisi.

Am discutat cu mons. Loris Capovilla, secretarul personal al Papei „buono”: „I-am spus papei, își amintea mons. Capovilla, Sanctitate, de ce, după vizita la Sanctuarul din Loreto, nu mergem și la Assisi, dacă tot este 4 octombrie? Și până la urmă, Loreto și Assisi nu sunt tocmai depărtate! Ioan al XXIII-lea n-a mai așteptat să-i spun a doua oară.” Astfel a avut loc acea minunată și extraordinară vizită pentru a invoca ocrotirea Fecioarei Maria de la Loreto și a Sfântului Francisc din Assisi asupra lucrărilor celui de-al doilea Conciliu din Vatican.

Exact cincizeci și unu de ani mai târziu – pe 4 octombrie 2013 – ajungea la Assisi, papa Francisc, parcă pentru a închide un cerc, nu doar temporal: doi papi apropiați în limbaj, în popularitate, în capacitatea de a sensibiliza inimile oamenilor. În Ioan al XXIII-lea și în papa Francisc se vădesc din plin referințele la sărăcia franciscană, trăită ca solidaritate, pace și fraternitate.

În cripta Bazilicii, după ce a ținut un moment de reculegere și s-a rugat dinaintea mormântului Seraficului Francisc, Ioan al XXIII-lea a vorbit despre „a trăi bine” al sfântului Francisc, întrucât ne-a învățat, spunea Pontiful, „cum trebuie să comunicăm cu Dumnezeu și cu semenii noștri”.

Papa și-a amintit atunci și de o vizită anterioară din 1953 pe când era cardinal: „Aici cu Sfântul Francisc, aici suntem cu adevărat la porțile Paradisului” – pentru a da explicații la sensul acelui „a trăi bine” al sfântului Francisc: „Paradisul pe pământ înseamnă folosirea moderată și înțeleaptă a lucrurilor frumoase și bune pe care Providența le-a lăsat în lume, nimeni să nu fie exclus, să fie spre folos tuturor. Vă întrebați: de ce Dumnezeu a dat orașului Assisi acest farmec al naturii, splendoarea artei, strălucirea sfințeniei, pe care, de altfel, pelerinii și credincioșii le simt foarte aproape? Răspunsul e simplu. Pentru ca oamenii, prin acest limbaj comun și universal, să învețe să-l recunoască pe Creatorul lor și să se recunoască unii pe alții ca frați”.

La reîntoarcerea sa la Roma, Papa spunea că s-a simțit „foarte emoționat și mulțumit. Inima mea este plină de bucurie și tresăltare”.

 (traducere din limba italiană de fr. Carol-Daniel Sabău)

***

Material apărut pe www.sanfrancescopatronoditalia.it

Album Foto:

Distribuie cu: