Loading...

Seraphicum: Conferinţă franciscană

Vineri, 4 noiembrie 2016, la Facultatea Pontificală de Teologie „Sfântul Bonaventura” (Seraphicum) din Roma, a avut loc o Conferinţă în prezenţa câtorva experţi invitaţi să înlesnească reflecţiile asupra a două mari evenimente: Cel de-al VIII-lea Centenar al Iertării de la Assisi şi Jubileul Milostivirii.

Distribuie cu:

„Fraţii mei, vreau să vă trimit pe toţi în Paradis!” Este expresia rostită de către sfântul Francisc, opt secole în urmă, atunci când le transmitea tuturor fraţilor săi că a obţinut indulgenţa plenară, cea care mai târziu avea să se numească „Iertarea de la Assisi”.

În timpul unei experienţe mistice, trăită la Porţiuncula, lui Francisc îi apăru Fecioara Maria dimpreună cu Isus, de la care el obţinu darul iertării păcatelor şi al iertării pedepsei vremelnice pentru cei care se vor ruga în această bisericuţă. Apoi, sfântul se adresează papei Honoriu al III-lea, care mai întâi rămâne uimit, dar cunoscând voinţa lui Dumnezeu, învoi ca la 2 august să se poată dobândi această indulgenţă. Şi astăzi Iertarea de la Assisi este una dintre practicile cele mai cunoscute şi apreciate în întreaga lume creştină.

Iertarea ajunge la noi după opt secole: se vorbeşte despre un aniversar foarte însemnat, întrucât se inserează în reflecţia asupra milostivirii lui Dumnezeu din acest an sfânt. O atare „împletitură” providenţială a devenit motiv de studiu, de aprofundare şi de interiorizare.

Pentru a înlesni reflecţia au fost invitaţi anumiţi experţi. Fr. Leonhard Lehman OFMCap, cunoscut şi respectat studios al Scrierilor lui Francisc, a vorbit despre milostivirea în experienţa şi gândirea sfântului Francisc. Fr. Raniero Cantalamessa OFMCap, voce a Bisericii pentru rolul său de predicator al Casei Pontificale şi pentru numeroasele şi autoritarele intervenţii televizuale sau în cadrul unor conferinţe prestigioase, a aprofundat tema milostivirii în viaţa eclezială. Fr. Antonio Ramina OFMConv, franciscanist emergent şi eclectic, a propus o reflecţie biblică a expresiei „Fiţi milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv” (Lc 6,36).

Fr. Raffaele di Muro a fost moderatorul evenimentului academic, în timp ce concluziile au fost încredinţate preşedintelui Facultăţii, fr. Dinh Anh Nhue Nguyen.

Conferinţa a fost apreciată de către cei prezenţi, şi care au avut, astfel, oportunitatea unei aprofundări a temei Anului Jubiliar, dar dintr-o perspectivă franciscană.

(traducere din limba italiană de fr. Carol Sabău)

∗∗∗

Material apărut pe www.ofmconv.net

∗∗∗

Album Foto:

Distribuie cu: