Loading...

Serafica: Noutate editorială

„Cartea Terțiarului Franciscan. Manual pentru OFS – Ordinul Franciscan Secular”, ediția a II-a, coordonator pr. Anton Acatrinei, apare în formatul 14×20, are 348 de pagini, şi poate fi procurată de la Librăria „Sf. Anton de Padova” din Roman (www.edituraserafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 24 lei. 

Cartea Terțiarului Franciscan

Distribuie cu:

Cartea de față se adresează, în primul rând, celor care fac parte – sau vor să facă parte – din familia franciscană, mai precis, Ordinul Franciscan Secular (OFS) și conține Regula, Constituțiunile, Statutele generale și Statutele particulare, din România, ale OFS. Normele din cuprinsul paginilor de față pot fi considerate un mod de inițiere în spiritualitatea franciscană pentru cei care doresc să adopte acest stil de viață. Un manual simplu, un mod de viață, regula de urmat pentru cei care aderă la acest mod de a trăi, iar pentru ca acest mod să nu fie haotic, este necesar să fie guvernat de legi precise. Aceste norme vin să îndrume, nu să restricționeze, viața spirituală a Ordinului Franciscan Secular. Adaptate timpurilor moderne, articolele ce compun forma de viață a OFS nu fac altceva decât să ofere o îndrumare pentru cei care aleg această cale de urmat.

Terțiarii franciscani sunt membrii celui de-al treilea Ordin înființat de Sfântul Francisc de Assisi pentru seculari, laici. Sfântul Francisc de Assisi, inspirat de Duhul Sfânt, pe lângă fondarea primului Ordin pentru frați (minori) și, împreună cu Sfânta Clara de Assisi, a Ordinului surorilor (Damelor sărace), a fondat și un al treilea Ordin destinat laicilor care au dorit să participe la viața și spiritualitatea Ordinului său. Acest de-al treia Ordin al Sf. Francisc de Assisi este cunoscut sub numele de Ordinul Franciscan Secular – OFS. Așadar, Ordinul Franciscan Secular aparține Familiei Franciscane și este format dintr-o unitate organică a tuturor fraternităților catolice, a căror membri, inspirați de Duhul Sfânt, se obligă prin Profesiune să trăiască Evanghelia după modelul sfântului Francisc, în starea laică, seculară, păstrând Regula aprobată de Biserică. Profesiunea constă în hotărârea de a trăi în conformitate cu Evanghelia, avându-l ca exemplu pe Sfântul Francisc, fără a abandona, însă, propria familie (acesta este motivul pentru care se numesc „seculari”, adică trăiesc în lume). Specificul acestor frați și ale acestor surori în Cristos este trăirea Evangheliei în propria familie și în societate, promovarea dreptății și a păcii, educarea copiilor la credința creștină, precum și simpla mărturie din viața de zi cu zi.

Am prezentat această carte în ajunul Comemorării Sfintei Elisabeta a Ungariei (17 noiembrie), patroana Terțiarilor franciscani, împreună cu Sfântul Ludovic al IX-lea din Franța și Fericita Veronica Antal din România.

***

„Cartea Terțiarului Franciscan. Manual pentru OFS – Ordinul Franciscan Secular”, ediția a II-a, coordonator pr. Anton Acatrinei, Editura Serafica 2018, ISBN 978-606-660-093-0, format 14×20 cm, 348 p., 24 lei.

Distribuie cu: