Loading...

Serafica: Din lumea…poeziei

La Editura Serafica a apărut, de curând, în Colecția Poezii, cartea „Din lumea…poeziei” de Agnesa Pal Beda; format: 11/20; pagini: 168.

Din lumea...poeziei

Distribuie cu:

Orice apariție editorială atrage după sine o sumedenie de comentarii și întrebări: Cine este autorul? A câta lucrare este? De ce a fost ales acest titlu și nu altul? Cartea are un stil unitar sau altele arbitrare? De ce s-a optat pentru forma aceasta și nu pentru alta? În cât timp a fost compusă? etc.

Cartea de poezii a Agnesei Pal Beda este rodul meditațiilor, reflecțiilor și investirii talanților literari nu doar dintr-o zi, o lună sau un an, ci dintr-un arc de timp mult mai lung. Găsind în publicațiile „Pași spre fericire” – a Parohiei Romano-Catolice „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman și „Leacuri sufletești” – a Parohiei Romano-Catolice „Sfântul Iosif Muncitorul” din Barticești spații generoase de publicare, doamna profesor Agnesa Pal Beda a cizelat unele din compozițiile anterioare și le-a oferit cititorilor spre lectură și meditare. Acestora li s-au adăugat multe creații recente. Dintre aceste compoziții au fost selectate 100 de poezii, aranjate în ordinea dorită de autoare și prezentate în acest mănunchi de versuri.

Criticii literari și aceia care parcurg cu interes paginile prezentului volum vor descoperi în aceste poezii o serie de particularități determinate de trăirile pe care autoarea a reușit să le transpună în versuri. Reflecțiile religioase și observarea atentă a naturii constituie tematicile dominante ale autoarei, lângă care și-au găsit loc și unele trăiri emoționante. Putem identifica cu ușurință unele imnuri – acele poezii în care sunt preamărite bunătatea și iubirea Creatorului față de oameni și natură, ode – grupările de strofe în care se exprimă admirația față de capodopera creației, omul, și, într-un mod particular, elogiul adus unor oameni sfinți, dar și pasteluri – creațiile lirice unde ne sunt prezentate unele priveliști din natură precum și sentimentele trăite în cele patru anotimpuri și meditații – poeziile ce transmit trăirile sufletești în fața unor evenimente ale vieții sau ale fenomenelor naturale. Toate acestea fac ca prezenta culegere de poezii să fie primită cu deschidere și curiozitate de toți iubitorii de literatură, religie și frumos.

Chiar dacă titlul volumului („Din lu- mea… poeziei”) nu transmite la prima citire ceva special, lecturând cu atenție cele 100 de creații lirice vom reține cu ușurință mesajul pe care autoarea dorește să îl transmită. Activând la catedră zeci de ani și învățând sute de elevi, autoarea – profesor știe că, oferind idei clare și sintetice, cei care recepționează lecțiile vor memora mai ușor mesajul oferit. Fascinanta lume a poeziilor culese în această lucrare ne poartă parcă într-un labirint al existenței personale: pornind de la „căsuța părintească” și străbătând diverse etape ale vieții, ajungem să contemplăm măreția infinită a lui Dumnezeu. Pentru a realiza acest parcurs, fiecare cititor trebuie să facă un efort spiritual pentru a nu rămâne la nivelul cuvintelor și a reuși să treacă la un dialog personal cu Acela care ne-a chemat la existență, ne oferă o natură splendidă, pentru a viețui și ne oferă o „căsuță cerească” unde să contemplăm măreția sa împreună cu sfinții și aleșii săi.

Mulțumindu-i doamnei profesor Agnesa Pal Beda pentru disponibilitatea de a ne pune la dispoziție această „lume a… poeziei”, așteptăm o nouă culegere de creații lirice, care sperăm să suscite interesul cât mai multor cititori și să inițieze o analiză literară plină de bucurie și semnificație.

***

Din lumea… poeziei
Agnesa Pal Beda, Editura Serafica, 2018; ISBN 9786067700831; 11/20 cm; 168 pp.

***

În limita stocului disponibil, cartea poate fi procurată prin comandă:
prin poștă: Editura Serafica, str. Teiului, 20; 611047 – Roman (NT);
prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;
prin telefon: 0741.120.321 (Orange); 0785.222.017 (Telekom mobil); 0233.744.611 (Telekom fix);
prin website (online): www.edituraserafica.ro

Distribuie cu: