Loading...

Sărbătoarea Facultății Sfântul Bonaventura – Seraphicum

Bonaventura da Bagnoregio, Ministru general al Ordinului Franciscan, biograf al sfântului Francisc, teolog, filosof și cardinal, s-a născut în anul 1217.

Roma, Colegiul Seraphicum: Celebrarea Sfintei Liturghii în deschiderea anului jubiliar al Sf. Bonaventura.

Distribuie cu:

Pe 14 martie, Facultatea Teologică Pontificală „Sfântul Bonaventura” – Seraficum și-a sărbătorit patronul, sfântul Bonaventura, inaugurând astfel celebrările celui de-al optulea centenar de la nașterea Doctorului serafic.

Ceremonia s-a deschis la orele 09.30, prin Celebrarea Euharistică prezidată de pr. Teofil Petrișor, Ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali din România.

„E într-adevăr o zi istorică în viața de la Seraphicum – a subliniat decanul facultății, fratele Anh Nhue Nguyen – deoarece, pentru prima dată în istoria Facultății, prin grija Postulatorului general al Ordinului nostru, pr. Damian Patrașcu, avem în mijlocul nostru relicva sfântului patron, o foarte prețioasă relicvă ex ossibus a sfântului. Astfel, această celebrare dobândește o și mai mare solemnitate, tocmai în anul jubiliar care amintește de cei 800 de ani de la nașterea Doctorului serafic”.

Celălalt moment semnificativ al sărbătorii, întâlnirea academică ce a urmat salutului Decanului, i-a avut ca vorbitori pe pr. Pietro Maranesi (OFMCap.) prin conferința „Verbum inspiratum în Bonaventura: între cristologie și pneumatologie” și pe pr. Orlando Todisco (OFMConv.) cu discursul „Cuvântul: artistul Tatălui. Actualitatea perspectivei sfântului Bonaventura”; ambele conferințe vor fi publicate în numărul următor al revistei științifice Miscellanea francescana.

Cu această ocazie, Decanul a prezentat o dare de seamă a cercetării teologice a Facultății, menționând studiile realizate în anul 2016 și proiectele de cercetare următoare. „Prin toate – a adăugat pr. Nguyen – vrem să-i mulțumim lui Dumnezeu și sfântului patron pentru harul muncii și al cercetării; de asemenea dorim să ne entuziasmăm reciproc pe calea misiunii teologice, să mergem unul alături de celălalt și în comuniune cu el”.

La ceremonii au luat parte, între alții, Vicele Mare Cancelar al Facultății, pr. Jerzy Norel, Rectorul Universității Antonianum, sr. Mary Melone, și Vice-Rectorul, pr. Augustin Hernandez (OFM) și pr. Carlos Salto Solà (OFM), de la Antonianum, și pr. Luca Bianchi (OFMCap) de la Institutul de Spiritualitate Franciscană, tot de la Antonianum.

Împreună cu Gregoriana și Antonianum (alături de care, între altele, se lucrează împreună pentru a constitui o unică Universitate franciscană) se va pregăti un Simpozion important despre sfântul Bonaventura, care va avea loc în luna noiembrie.

Bonaventura da Bagnoregio, Ministru general al Ordinului Franciscan, biograf al sfântului Francisc, teolog, filosof și cardinal, s-a născut în anul 1217.

Legătura Facultății cu patronul său vine de departe: Colegiul, numit și Pontificio Collegio Sistino sau Seraphicum, ridicat la Roma în Conventul general Ss. XII Apostolii, prin voința papei Sixt al V-lea, papă provenit din Ordinul Fraților Minori Conventuali, cel care l-a inclus pe sfântul Bonaventura între principalii Doctori ai Bisericii, a fost dedicat de la început sfântului Bonaventura.

Centrul de formare calificat, care a pus bazele Facultății actuale în 1955, s-a împodobit cu atribuirea numelui patronului, sfântul Bonaventura.

Anul acesta, în afară de Simpozionul comun cu universitățile Antonianum și Gregoriana, se va propune o întâlnire pentru a răspândi actualitatea gândirii sfântului Bonaventura și un supliment al revistei lunare Sfântul Bonaventura vă informează, care va conține conferințe ale profesorilor și cercetătorilor.

(traducere din limba italiană de fr. Cristian Clopoțel)

***

Material apărut pe www.seraphicum.org

Album Foto:

Distribuie cu: