Loading...

Sărbătoarea Provinciei Franciscane

În fiecare an, pe 19 martie, Fraţii Franciscani Minori Conventuali din România îl sărbătoresc, împreună cu întreaga Biserică şi întreg Ordinul, pe Sf. Iosif, soţul Preacuratei Fecioare Maria, patron al Bisericii Universale şi al Provinciei noastre Franciscane, ales de înaintaşii noştri drept patron şi ocrotitor al fraţilor: „Frații să cinstească și să imite pe Sfântul Iosif, protectorul Ordinului și admirabil model al vieții religioase.” (Constituţiuni: nr. 78, § 3).

Sărbătoare pentru Provincia Franciscană

Distribuie cu:

Astfel că marţi, 19 martie 2019, întreaga comunitate conventuală de la Roman, fraţii studenţi, elevii seminarişti, cu toţii s-au reunit în jurul Părintelui Provincial Teofil Petrișor, în capela Institutului Teologic, pentru a celebra cu bucurie această solemnitate, împreună cu numeroși credincioşi şi confrați din conventele și parohiile apropiate, respectiv din celelalte case de formare – Casa de Postulandat de la Viişoara (NŢ) şi Casa de Noviciat de la Prăjești.

Salutând şi felicitând cu drag pe toţi fraţii prezenţi, în cuvântul său de învăţătură Părintele Provincial a scos în evidență câteva aspecte alese din viaţa şi spiritualitatea Sfântului Iosif, care au relevanţă în viaţa şi societatea de astăzi. În acest sens, părintele a subliniat mai întâi virtutea dreptăţii Sfântului Iosif, trăită, în special, prin caritatea sa faţă de Sf. Fecioară şi faţă de Isus, prin supunerea umilă şi încrezătoare faţă de Dumnezeu şi planul Său în care a crezut, în pofida oricărei neînţelegeri şi greutăţi. A fost ilustrată condiţia de emigrant a Sfântului Iosif, în momentul când el a hotărât să plece la Nazaret, pentru a-şi găsi, poate, un rost în viaţă, o muncă stabilă, pentru a-şi îndeplini un proiect de viaţă, a-şi întemeia o familie, neuitând de educaţia şi învăţăturile păinţilor săi, conform credinţei iudaice. În această stare de om drept şi credincios Dumnezeu îl găseşte vrednic să îi încredinţeze nobila misiune divină pe care el o acceptă în credinţă, cu supunere şi iubire, muncind şi dedicându-şi viaţa grijii şi ocrotirii Sfintei Familii. Asemenea Sfântului şi Sfintei Familii de la Nazaret sunt mulţi soţi credincioşi şi familii creştine în ziua de azi care au plecat în străinătate, departe de părinţi şi de ţară, pentru o viaţă mai demnă şi mai sigură, neuitând, însă, de credinţa lor şi de valorile în care au fost crescuţi şi educaţi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Provincial a adresat cuvântul de felicitare şi urarea de „La mulţi ani!” tuturor credincioşilor şi fraților prezenţi, mulţumind pentru participarea lor şi îndemnând pe toţi la trăirea unităţii în Biserică, în Provincie şi în familie, conform exemplului de viaţă al Sf. Iosif şi dezideratului Sfântului Părinte Papa Francisc, în contextul atâtor probleme, dificultăţi şi conflicte interne şi externe pe care şi Biserica le trăieşte şi le resimte. Nu putem să acuzăm Biserica la infinit; însă cererea de iertare şi recunoaşterea greşelilor este primul pas spre reconciliere şi unitate.

Felicitându-i pe toţi fraţii care poartă numele Sfântului Iosif cu un fratern şi călduros ,,La mulți ani!”, sărbătoarea şi bucuria au continuat cu o agapă frățească, bun prilej de comuniune fraternă și dialog între frați.

Mulțumim Domnului pentru Sfântul Iosif, pe care l-a rânduit ca patron al Provinciei noastre Franciscane, şi pentru toţi fraţii franciscani care au răspuns chemării divine şi muncesc pentru slava Sa.

***

 

Solemnitatea „Sf. Iosif, soțul Sf. Fc. Maria”, patronul și mijlocitorul Provinciei Franciscane din România, a fost…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Marţi, 19 martie 2019

Distribuie cu: