Sărbătoare la Surorile Clarise
Ca în fiecare an, Surorile Clarise Urbaniste sărbătoresc cu mare drag și bucurie, atât sărbătoarea Mănăstirii „Sfânta Maria a Îngerilor” cât și solemnitatea sfintei Clara de Assisi, fondatoarea celui de-al doilea Ordin Franciscan. Astfel și anul acesta am avut ocazia de a celebra aceste frumoase sărbători unite de novena de pregătire pentru solemnitatea sfintei Clara.

Distribuie cu:
În ziua de 2 august 2018, la ora 9.00, a avut loc Sfânta Liturghie a hramului Mănăstirii „Sfânta Maria a Îngerilor”, prezidată de pr. Asistent spiritual Alexandru Olaru OFMConv. și con-celebrată de un frumos număr de preoți din Roman și împrejurimi. Pr. Augustin Patrașcu OFMConv, magistru de novici de la Prăjești, a subliniat în omilia sa despre istoria și importanța indulgenței voite de Francisc de Assisi. Indulgența de la Assisi, cunoscută și ca „Iertarea de la Assisi”, a fost acordată în 1216 de papa Honoriu al III-lea tuturor credincioșilor, la cererea înaintată de Francisc care a exclamat: „Vreau să vă trimit pe toți în paradis!” Argumentările lui Francisc l-au impresionat pe papa și l-au convins să accepte cererea. Astfel penitentul, îndeplinind condițiile prevăzute pentru obținerea indulgentei, ar fi eliberat „de vină și pedeapsă în cer și pe pământ, din momentul botezului până în ziua intrării în această biserică”. Ia naștere astfel „Iertarea de la Assisi” sau „Indulgența de la Porțiuncula”.
În aceeași zi, la ora 20.00, a început Novena de pregătire pentru Solemnitatea sfintei Clara, celebrată de către parohiile învecinate orașului Roman, împreună cu corurile lor, iar predicator în acest an a fost pr. Caludiu Eva SVD de la Cordun.
Pentru novena din acest an, am ales ca şi temă de meditație „Frumuseţea vieţii creştine în sfânta Clara din Assisi, cum ea a reușit să trăiască fericirile şi cum au condus-o la sfințenie şi ce exemplu ne-a lăsat din trăirea sa”. Contemporanii săi o descriu aşa: „nobilă din naștere, dar mai nobilă în spirit; fecioară în trup, foarte curată la minte, tânără cât privește vârsta, iscusită în judecată; statornică în bine; logodită pentru totdeauna cu iubirea divină, înțeleaptă şi în același timp umilă; Clara cu numele, mai clară prin viață, foarte clară prin trăire” (Toma de Celano).
Părintele predicator, a străbătut acest drum al fericirilor inspirându-se din documentul Papei Francisc Gaudete ed exsultate (Cap III) şi din viaţa sfintei Clara, din mărturiile lăsate de surorile care au trăit cu ea în Mănăstirea Sfântului Damian din Assisi. Pe parcursul novenei pr. Claudiu Eva ne-a vorbit cu multă eleganţă despre sfinţenie şi despre modul mai apropiat de trăire evanghelică în viața sfintei Clara. Ne spunea că „Sfântul este o persoană care punându-l pe Cristos în centrul vieţii merge împotriva curentului lumii de azi, propunând un ideal pe care lumea, în general, nu îl consideră la modă”. Aceasta ar trebui să ne edifice, pentru că Duhul Sfânt în creativitatea sa, ne înalţă la un nivel de modă diferit, care dă nobleţe, demnitate, lumină, bucurie, fericire şi ne ţine strânşi legaţi cu Autorul sfinţeniei. Ce bucurie se naşte în sufletele noastre gândindu-ne că, Fericirile sunt o sinteză a vieţii creştine, sau mai bine spus, „miezul” Evangheliei, pe care cu toţii îl căutăm şi vrem să ne hrănim, pentru ca viaţa noastră susţinută de această hrană, să capete sens, culoare şi frumuseţe. Această viaţa creştină asemenea sfintei Clara, o putem trăi dacă vrem și noi, adăpându-ne din izvorul Fericirilor, un izvor care nu seacă niciodată, dar care cu cât iei mai mult din el, cu atât tot mai mult se reînnoieşte. E un izvor de bucurie: „fericiţi, fericiţi, fericiţi!”
În ziua de 11 august 2018, în solemnitatea sfintei Clara de Assisi, am avut fericita ocazie de al avea în mijlocul nostru pe PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, împreună cu pr. vicar provincial Sorin-Adrian Giurgi, numeroși preoți și persoane consacrate, precum și mulți credincioși. De aceea, mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a dat harul să o sărbătorim și anul acesta pe sfânta Clara cu multă bucurie si intensitate.