Loading...

Săptămâna Laudato Si’

La finalul rugăciunii „Regina Coeli”, de duminică, 16 mai a.c., papa Francisc a menționat începerea Săptămânii Laudato Si’. Evidențiind importanța acestor șapte zile, pontiful a spus: „Astăzi începe „Săptămâna Laudato si’” cu obiectivul de a ne educa tot mai mult să ascultăm strigătul Pământului și strigătul celor săraci. Mulțumesc Departamentului în slujba dezvoltării umane integrale, Mișcării Catolice Mondiale pentru Climă, federației Caritas Internaționalis și numeroaselor organizații care aderă, îndemnându-i pe toți să participe”.
Săptămâna Laudato Si’ 2021

Distribuie cu:

Cu scopul de a evidenția importanța ecologiei integrale – în cadrul căreia atenția față de natură, echitatea față de cei săraci, implicarea în societate dar și bucuria și pacea interioară apar ca fiind inseparabile – Săptămâna Laudato Si’ a fost promovată în 2020, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la publicarea enciclicei Laudato Si’. Tot atunci a fost inaugurat Anul aniversar special Laudato Si’. Ediția din 2021 a Săptămânii va marca încheierea acestui an, scoțând în evidență aspectele care au fost schimbate și calea care trebuie urmată, mai ales după momentul crucial reprezentat de pandemia de Covid-19.

Această Săptămână va fi și o ocazie penrtu prezentarea unui instrument nou “care-i va ajuta pe toți în următoarele etape ale parcursului ce trebuie urmat: platforma de inițiative “Laudato si’” la care se va avea acces prin intermediul sitului web oficial “Laudato Si’ al Vaticanului: www.laudatosi.va.

Obiectivul platformei este de „a reuni principalii parteneri ecleziali prin diferite acțiuni și evenimente și de a răspândi ulterior „Evanghelia Creației” prin intermediul mandatului misionar. De asemenea, inițiativa dorește încurajarea invocării Spiritului Sfânt și mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria cu privire la angajamentul catolic de a se îngriji de Creație și de a implica institutele de viață contemplativă în rugăciunea pentru Creație.

Ca și în cazul ediției precedente, și actuala ediție a Săptămânii Laudato Si’ are ca promotor principal Departamentul pentru slujirea umană integrală, în colaborare cu Mișcarea Catolică Globală pentru Climă, care mediază colaborarea cu peste 150 de parteneri.

Printre inițiativele din această săptămână amintim marcarea – în data de 21 mai – a Zilei Mondiale de Acțiune pentru Casa noastră comună, când va fi lansat un apel către persoane, comunități și instituții, în vederea organizării unor acțiuni concrete pentru îngrijirea Creației, a unor inițiative de sprijinire a evenimentelor educative și a unor întâlniri de rugăciune. Sâmbătă, 22 mai, cu începere de la ora 19, va avea loc Festivalul Laudato Si’ de „Cântece pentru creație”. 

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: