Loading...

Să redescoperim adoraţia euharistică

Cum a făcut Paul al VI-lea în urmă cu 50 de ani, când a celebrat Sfânta Liturghie din solemnitatea „Trupul şi Sângele Domnului” în cartierul roman Ostia, şi papa Francisc a prezidat duminică, 3 iunie, cu începere de la ora 18, celebrarea euharistică din solemnitatea „Corpus Domini” în faţa bisericii parohiale „Sfânta Monica” din Ostia. Succesiv, a avut loc procesiunea cu Preasfântul Sacrament, începută la locul celebrării şi încheiată în parcarea de lângă biserica parohială „Fericita Fecioară Maria de la Bonaria”, unde pontiful a dat binecuvântarea euharistică.

Papa Francisc

Distribuie cu:

Euharistia este „pâinea viitorului” care încă pe acum ne face să pregustăm „un viitor infinit mai mare decât orice aşteptări măreţe”. Preasfântul Sacrament ne potoleşte foamea aşteptărilor şi alimentează cele mai frumoase visuri. Este zălog, „anticipare concretă” a ceea ce ne va fi dat: într-un cuvânt este „o rezervare a Raiului”. Au fost pline de semnificaţie existenţială cuvintele pontifului din omilia Sfintei Liturghii celebrată la Ostia, după cum a fost numeroasă şi intensă participarea credincioşilor care, în număr de circa 10 mii, s-au adunat în faţa bisericii „Sfânta Monica”, din Ostia.

Inspirându-se din peisajul marin al Ostiei, ce trimite cu gândul la frumuseţea deschiderii spre viaţă şi la pornirea spre larg, pontiful nu a ezitat să se refere la unele episoade interlope care au umbrit Ostia, amintind că este necesară desfacerea nodurilor fricii şi ale opresiunii care ne ţin legaţi de ţărm şi ne împiedică pornirea spre larg.    

«Isus dorește ca zidurile indiferenței și ale tăcerii delictuoase să fie demolate, grilajele abuzurilor și ale aroganței să fie înlăturate, iar căile justiţiei, ale corectitudinii şi legalităţii să se deschidă», a spus Sfântul Părinte, amintindu-ne de necesitatea de a ne hrăni cu Trupul şi Sângele lui Cristos, Euharistia fiind unicul aliment care potoleşte foamea, pentru că în Preasfânta Euharistie îl întâlnim pe Isus şi-i simţim iubirea:

Papa Francisc: «Euharistia este un aliment simplu, precum pâinea, dar este unicul care satură, pentru că nu există iubire mai mare. În Preasfântul Sacrament îl întâlnim cu adevărat pe Isus, îi împărtăşim viaţa, îi simţim iubirea; în Euharistie poţi înţelege că moartea şi învierea lui Isus îţi sunt destinate. Şi, când îl adori pe Isus în Preasfântul Sacrament, îl primeşti de la El pe Duhul Sfânt şi găseşti pace şi bucurie. Dragi fraţi şi surori, să alegem această hrană a vieţii: să punem pe primul lor Sfânta Liturghie, să redescoperim adoraţia în comunităţile noastre! Să cerem harul de a avea foame de Dumnezeu şi să  nu fim niciodată sătui de ceea ce El ne pregăteşte.»

Inspirându-se din fragmentul Evangheliei după sfântul Marcu, în care se relatează despre pregătirea cinei pascale (Mc 14,12) şi, făcând referire la asigurarea dată de Isus discipolilor, spunându-le: „Mă duc să vă pregătesc un loc […] pentru ca acolo unde mă aflu eu să fiţi şi voi” (In 14, 2.3), pontiful a evidenţiat necesitatea ca şi noi să pregătim un loc şi hrană pentru cei nevoiaşi.

Papa Francisc: «Noi, care primim de la Isus hrană şi locuinţă, ne aflăm aici pentru a pregăti un loc şi hrană fraţilor mai slabi. El s-a făcut pâine frântă pentru noi şi ne cere să ne dăruim altora, să nu mai trăim pentru noi înşine, ci unul pentru celălalt. Aceasta înseamnă să trăieşti în mod euharistic: revărsând în lume iubirea pe care o luăm din Trupul Domnului. În viaţa de zi cu zi, Euharistia se traduce prin trecerea de la „eu” la „tu”.» 

[ *** ]

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

 

Distribuie cu: