Loading...

Roman: Ziua Vieții Consacrate

Ziua Mondială a Vieții Consacrate, pentru zona Roman, s-a celebrat în parohia „Isus, Bunul Păstor” din localitate, duminică, 6 februarie 2022, avându-l în mijlocul nostru pe PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. În jurul său s-au adunat circa optzeci de persoane consacrate din diferitele Congregații religioase aflate în zonă.

Roman: Cea de-a 26 Zi Mondială a Vieții Consacrate

Distribuie cu:

Programul a început cu primirea la subsolul bisericii, unde fiecare, după ce ne-am salutat, am avut  posibilitatea să servim un ceai cald sau o cafea. Am urcat, apoi, în biserică pentru a-l saluta pe Isus din Preasfântul Sacrament, începând astfel programul spiritual prin momentul sublim al adorației euharistice, pregătit de Surorile Franciscane Misionare de Assisi de la Hălăucești și acompaniat de frații studenți capucini și conventuali.

Adorația euharistică a reprezentat momentul de interiorizare și de pregătire pentru celebrarea Sfintei Liturghii, fiind condus de pr. Octavian Vacaru, OFMCap., guardianul fraților capucini. La sfârșitul adorației s-au citit câteva gânduri aparținând papei Francisc și adresate persoanelor consacrate: „Să intrăm în această călătorie a întregii Biserici, cu bogăția carismelor noastre și a vieților noastre, fără a ascunde trude și răni, întăriți de convingerea că vom putea numai să primim și să dăm binele, pentru că viața consacrată se naște în Biserică, crește și poate da roade evanghelice numai în Biserică, în comuniunea vie a poporului lui Dumnezeu”.

La sfârșitul adorației euharistice am ieșit în întâmpinarea PS Iosif, pregătindu-ne, totodată, pentru procesiunea cu lumânările aprinse, după care ne-am îndreptat spre altarul Domnului. În procesiune au fost duse și Constituțiile Congregațiilor prezente printr-un reprezentant al fiecărui institut. Împreună cu PS Iosif au concelebrat doisprezece preoți. Corul parohiei, condus de domnul dirijor Maier, a făcut să simțim emoțiile celebrării Sfintei Liturghii solemne din această duminică. Persoanele consacrate au pregătit atât lecturile, cât și rugăciunea credincioșilor pe care le-au proclamat, iar cuvântul de învățătură a fost ținut tot de PS Iosif Păuleț, care, în urma frumoaselor lecturi vocaționale, ne-a îndemnat să fim curajoși și să răspundem afirmativ la glasul Domnului asemenea profetului Isaia: „Am auzit glasul Domnului, zicând: Pe cine voi trimite și cine va merge pentru noi? Iar eu am răspuns: Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (Is 6,1-8). Iar în Evanghelia după sfântul Luca, Isus, după ce termină de învățat mulțimile, i se adresează lui Simon: Înaintează în larg și aruncați-vă năvoadele pentru pescuit! Văzând aceasta, Simon Petru s-a înspăimântat de uimire. Însă Isus i-a spus: Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni! (cf. Lc 5,8-10). Aceste două pasaje biblice sunt fundamentale pentru începutul vocației la preoție și la viața consacrată. De aceea, Preasfințitul ne-a îndemnat: „Să continuați să-i oferiți lui Dumnezeu cu bucurie viața voastră întreagă! Faceți în așa fel încât să transmiteți tuturor celor cu care vă întâlniți bucuria de a-i fi spus «da» lui Dumnezeu. Bucuria cu care veți ști să trăiți în fiecare zi în mijlocul celorlalți, amabilitatea în slujire și zâmbetul vostru, pornit dintr-o inimă împăcată, vor fi mereu mai importante decât orice proiect de pastorație vocațională”. Dar și ne-a încurajat să nu lăsăm „garda jos”, ci să înaintăm în larg: „Vă încurajez să mergeți înainte cu mult curaj și entuziasm, pentru a putea duce și celorlalți bucuria evangheliei, în diferitele ambiente în care vă desfășurați activitatea, de cele mai multe ori în tăcere și cu discreție. Doar Dumnezeu cunoaște pe deplin valoarea și importanța rugăciunii și a slujirii voastre generoase”.

După ce ne-am mărturisit credința creștină, a urmat imediat reînnoirea voturilor religioase, cerând și ajutorul Sfintei Fecioare Maria, Maica Bisericii și Regina Apostolilor, ca să ne binecuvânteze și să mijlocească pentru noi, să putem realiza proiectul de iubire pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare dintre noi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, sora Lidia Ciobanu, responsabila zonei Roman, a mulțumit Domnului pentru vocația noastră, dar și pentru darurile primite, mulțumindu-i, apoi, PS Iosif pentru disponibilitatea sa de a veni în mijlocul nostru, aici, la Roman, pentru celebrarea Sfintei Liturghii, pentru cuvântul de învățătură, dar și pentru grija și comuniunea cu noi. Mulțumirile au fost aduse și pr. paroh Iacob Stolnicu, care cu mare bucurie și disponibilitate ne-a primit în parohia sa pentru a celebra această a 26-a Zi Mondială a Vieții Consacrate. După ce a mulțumit comisiei pentru toată organizarea programului și realizarea concretă a acestui eveniment, a mulțumit și corului parohiei și domnului organist Baciu, fraților capucini și studenților de la Institutul Teologic Franciscan prezenți cu formatorii lor. Nu în ultimul rând, mulțumirile au fost aduse tuturor persoanelor consacrate prezente cât și celor care nu au putut participa, precum și tuturor credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, pentru mărturia lor de credință în vremurile în care trăim, în mod special cei care își dăruiesc viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Referitor la aportul persoanelor consacrate în slujba aproapelui și a Bisericii, cum ne cere Sfântul Părinte papa Francisc prin termenul: participare, ne îndeamnă și Cardinalul João Braz de Aviz, în scrisoarea sa de anul acesta: „Participarea devine responsabilitate: nu putem lipsi, nu putem să nu fim printre ceilalți și cu ceilalți, niciodată și mai mult încă în această chemare de a deveni o Biserică sinodală!” (Din Scrisoare Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică în vederea sărbătorii de la 2 februarie 2022).

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
Secretar al Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 7 februarie 2022

Distribuie cu: