Roman: Zi vocațională
Sâmbătă, 6 aprilie 2024, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman a fost gazda zilei vocaționale „Veniți și vedeți” (In 1, 39), la care au participat băieți de clasele a VII-a și a VIII-a din parohiile Diecezei de Iași.
Distribuie cu:
După primirea fraternă a celor 50 de adolescenți, activitățile au început la ora 9.30 în amfiteatrul liceului cu un joc de prezentare și de cunoaștere interpersonală, cu scopul de a valorifica caracteristicile pozitive atât personale cât și ale grupului, în vederea apropierii dintre participanți.
Plecând de la mult-cunoscutul text evanghelic în care doi dintre discipolii lui Ioan Botezătorul, după ce l-au auzit vorbind pe Isus, au decis să-l urmeze, încurajați fiind de însăși invitația Domnului de a merge și de a vedea unde locuiește “Veniți și vedeți” (In 1, 39), pr. Mihai Cherecheș, animatorul momentului de cateheză ce a urmat, i-a provocat pe tinerii participanți cu întrebarea Ce sau pe cine căutați?, invitându-i la o reflecție personală și la a descoperi ce anume dorește să le transmită Isus prin experiența acestei zile deosebite.
„Curiozitatea” magilor care au venit tocmai din Răsărit până la Betleem pentru a-l vedea pe Pruncul Isus, cea a lui Zaheu, mai marele vameșilor, de a-L întâlni pe Domnul, cea a sfântului apostol Toma de a-l vedea în carne și oase pe Cristos cel Înviat, au fost exemple vii care au trezit în fiecare dintre adolescenții prezenți curiozitatea de a descoperi tot mai mult care este proiectul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare în parte.
Însuși Sfântul Francisc din Assisi, fratele nostru mai mare, rugându-se în fața Crucifixului de la San Damiano, era curios și dorea să afle ce plan avea Domnul cu el, adresându-i întrebarea: Doamne, ce vrei ca eu să fac? Iar Cristos cel Răstignit i-a răspuns astfel: Francisc, mergi și repară Biserica mea, care se află în ruină (FF 1038).
Pr. Mihai s-a făcut portavocea Sfântului Francisc, oferindu-le participanților trei sfaturi inspirate din viața Sărăcuțului din Assisi: pasiunea pentru Dumnezeu, atenția, respectul și iubirea față de aproapele, năzuința spre idealuri mărețe.
După o pauză bine-meritată, pr. Bogdan Balașcă, directorul liceului, a făcut o prezentare însoțită de imagini a principalelor activități ale liceului, vorbind, totodată, despre programul zilnic din viața unui seminarist, despre cele trei specializări din cadrul acestei instituții, pentru ca la final să le arate participanților spațiile în care se desfășoară actul educativ și formativ.
La ora 12.00, în capela liceului, a urmat Sfânta Liturghie care a fost prezidată de către pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale „Sfântul Iosif” din România, la care au concelebrat preoții formatori, organizatori și însoțitori ai grupurilor de tineri din diferitele comunități pastorale ale Diecezei.
În cadrul omiliei, părintele provincial, pornind de la lecturile sfinte, i-a îndemnat pe băieții prezenți să se lase călăuziți de Isus cel Înviat în călătoria lor pe acest pământ și să fie deschiși la a împlini voința lui Dumnezeu în viața lor. De asemenea, i-a invitat la a-și însuși curajul și îndrăzneala apostolilor Petru și Ioan în misiunea predicării Evangheliei, despre care relatează Cartea Faptele Apostolilor, cât și bucuria urmării lui Isus pe care sfântul Francisc o inspiră și astăzi tinerelor generații.
La finalul celebrării euharistice fiecare a primit ca amintire câte o carte despre viața Sfântului Anton de Padova intitulată “Povestea lui Anton. Sfântul fără nume”.
După prânz, începând cu ora 14.00, au urmat activitățile și jocurile pe echipe animate de către pr. Clement Tălin, care au culminat cu competițiile de fotbal și volei.
Îi mulțumim Domnului pentru această zi atât de frumoasă pe care ne-a oferit-o în dar! De asemenea, le mulțumim tuturor organizatorilor, colaboratorilor și participanților pentru implicarea și prezența lor.
Pace și bine, tuturor!
*
Mai multe imagini puteți vedea aici.