Loading...

Roman: Simpozion Internațional

În acest itinerar de formare, în ziua de 2 octombrie 2017, premergătoare sărbătorii Sf. Părinte Francisc şi deschiderii noului an academic, Institutul nostru a organizat şi a găzduit simpozionul cu tema „Tineri, conexiune, discernământ”.

Simpozion

Distribuie cu:

Institutul Teologic Franciscan împreună cu Liceul Teologic „Sfântul Francisc de Assisi” și Academia „Petru Tocănel”, instituții ce se află sub egida Provinciei Franciscane „Sf. Iosif”, din România, se ocupă, în special, de educația tinerelor generații. În acest itinerar de formare, în ziua de 2 octombrie 2017, premergătoare sărbătorii Sf. Părinte Francisc şi deschiderii noului an academic, Institutul nostru a organizat şi a găzduit simpozionul cu tema „Tineri, conexiune, discernământ”, încercând să facă o analiză a orizontului social al tinerilor şi să dea posibile răspunsuri la o preocupare fundamentală a lor: „ce vreau să fac cu viața mea?”. Pentru a putea da un răspuns obiectiv la această întrebare, e nevoie de un discernământ din ce în ce mai mult influenţat de conexiunea social-mediatică, de noile tehnologii din mass-media.

Reflecţia comună a plecat de la Biblie, acolo unde se relatează despre diferitele personaje care erau atente la Cuvântul lui Dumnezeu, precum Samuel. În acest sens, conferențiarii invitați ne-au ajutat să aprofundăm această tematică despre tineri, conexiune și discernământ, plimbându-ne prin paginile Bibliei, prin lumea mass-mediei şi lumea academică, evidenţiind rolul pregnant al Bisericii în această direcţie.

Prima parte a simpozionului a fost moderată de Pr. dr. Bernadin Duma care, după o scurtă rugăciune și o introducere la tema aleasă, susţinută de pr. Mihai Afrențoae, rectorul Institutului, a dat cuvântul Pr. Provincial care ne-a spus că locul privilegiat al unui bun discernământ îl găsim în Sf. Scriptură iar menirea acestui simpozion este să creștem într-o conexiune sănătoasă cu Dumnezeu, cu aproapele şi cu tinerii.

Prima prelegere a fost ţinută de Pr. conf. univ. dr. Iulian Faraoanu, intitulată astfel: „Samuel, simbol al discernământului (1Sam 3)”. Discernământul, în cazul lui Samuel, înseamnă a discerne glasul lui Dumnezeu într-o viață concretă, într-o istorie personală care se manifestă prin ascultare, judecată și alegere. Samuel este model de discernământ și răspuns la o chemare autentică, deoarece a ascultat și a slujit Cuvântul cu fidelitate.

În continuare, domnul Vlad Mixich (medic psihoterapeut, acum jurnalist la HotNews.ro și Dilema) a prezentat prelegerea cu titlul „Partea comportamentală a rețelelor sociale”, punând în discuție felul în care noi alegem, luăm decizii, și felul în care avem sau nu un bun discernământ, cum ne exercităm acest discernământ, mai ales când navigăm pe rețelele de socializare. De asemenea, domnul Vlad Mixich a scos în evidență importanța verbelor „a asculta”, „a judeca”, „a alege”, în cadrul discernământului zilnic, afirmând că rețelele de socializare sunt ca un cuțit ce ne poate răni sau cu care putem și ajuta.

A urmat apoi discursul Mons. Patrik Kelly (arhiepiscop emerit de Liverpool) care a prezentat prelegerea cu titlul „Young People in the Life of the Church”, prin care ne-a oferit o frumoasă lecție de viață. Analiza s-a orientat asupra importanței rolului Duhului Sfânt de a conduce vocația unui tânăr, necesitatea dialogului credinței cu celelalte discipline umane, pentru a alimenta trupul, mintea și spiritul fiecărei persoane; să nu ne fie teamă de realitate, să încercăm să evităm lumea virtuală care are și această menire de a ne prinde, de a ne captura atenția și de a ne face „să plonjăm” în realitate. Să avem capacitatea de a gândi, a reflecta cu mintea noastră, să fim responsabili de ceea ce citim.

În cadrul secțiunii a doua, moderată de pr. Marius-Petru Bîlha, rector formativ al Institutului, au fost prezentate alte trei prelegeri.

Prima prelegere a fost susţinută de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță (profesor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, a UAIC din Iași), cu titlul „Tinerii din România actuală. Valori religioase, aspirații sociale și reprezentații ale vieții politico-administrative”. Punctele esențiale dezbătute s-au bazat pe anumite cercetări sociologice, vorbind despre realități pe care le recunoaștem fiecare dintre noi, de probleme, sincope, forme de criză, dar și despre splendori de daruri pe care Dumnezeu a binevoit să le trimită în viața noastră și în primul rând tinerilor. S-a pus în discuție și problema secularizării și a indiferenței religioase, subliniind, totodată, importanța educației primită în familii.

Doamna profesor Nataša Govekar (director al Direcției Teologico-Pastorale a Secretariatului pentru Comunicare, de la Vatican) a susținut conferinţa cu tema „I Social Network e la Chiesa”. A scos în evidență un fapt important, și anume că nu tehnologia este cea care determină o comunicare autentică sau mai puțin autentică, dar inima omului. Binele tinde mereu să se comunice. Discernământul constă în a ne folosi de toate mijloacele pe care le avem, pentru a-l trezi pe Duhul Sfânt care doarme în inimile tinerilor; acest Duh Sfânt va purifica inimile, va trezi întrebări juste, va maturiza calea pentru a descoperi concordanța dintre voci, chipuri, întâlniri care ne permit să ne încredințăm viața unei ascultări definitive.

Ultima conferință – „Tineri conectați și vocația” – a fost prezentată de pr. Felix Roca (responsabil cu pastorația tineretului în Dieceza de Iași) şi a avut trei aspecte: o contextualizare a tinerilor relativ la lumea de astăzi; tinerii de azi în raport cu noile tehnologii și noile mijloace de comunicare; tinerii şi vocaţia.

După fiecare grupaj de conferinţe au urmat discuții în plen care ne-au ajutat să clarificăm unele aspecte cu privire la tema centrală a simpozionului. În încheiere, moderatorul acestei ultime sesiuni, pr. Marius-Petru Bîlha, a adresat un cuvânt de mulțumire conferențiarilor și tuturor celor care au participat, în special tinerilor.

***

 

Simpozion Internațional „Tineri, conexiune, discernământ” – [ Roman – 2 octombrie 2017 ]

Posted by Provincia OFMConv. din România on 4 Octombrie 2017

Distribuie cu: