Roman: Sesiune ecumenică și biblică
În săptămâna în care întreaga creștinătate se roagă pentru unitate, în după amiaza zilei de sâmbătă, 22 ianuarie 2022, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost organizat un simpozion intitulat „Steaua Magilor, la lumina Scripturilor. Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să îl adorăm” (Mt 2,2), dedicat „Duminicii Bibliei” și „Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor” urmând îndemnul indicat de Papa Francisc în motto-ul Aperuit illis, la nr. 3: „De aceea, stabilesc ca Duminica a III-a din Timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecției și divulgării Cuvântului lui Dumnezeu. Astfel, această Duminică a Bibliei se va situa într-un moment oportun din acea perioadă a anului, când suntem invitați să întărim legăturile cu evreii și să ne rugăm pentru unitatea creștinilor. Nu este vorba de o simplă coincidență temporală: a celebra duminica bibliei exprimă o valență ecumenică, pentru că Sfânta Scriptură arată celor care se pun în ascultare drumul care trebuie urmat pentru a ajunge la o unitate autentică și solidă”.
Distribuie cu:
La acest eveniment au conferențiat pr. dr. Zdzisław Kijas OFMConv, postulator general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. dr. Silvestru Bejan OFMConv, profesor la Institutul Teologic din Assisi și pr. dr. Mihai Afrențoae OFMConv, profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Moderatorul simpozionului a fost pr. dr. Ștefan Acatrinei OFMConv, care după salutul de bun venit adresat tuturor celor prezenți la acest eveniment, l-a invitat pe pr. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu OFMConv, ministru provincial al Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif” din România, să prezinte discursul său introductiv. În cadrul acestui discurs, părintele a prezentat tema SRUC din acest an, pregătită de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu, și care are ca motto un text din Evanghelia după sfântul Matei: „Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să îl adorăm” (Mt 2,2).
Prima conferință a simpozionului, cu titlul: „Împlinirea Scripturilor în Evanghelia copilăriei lui Isus”, a fost prezentată de pr. dr. Mihai Afrențoae. În cadrul prezentării conferinței, părintele profesor a amintit de setea creștinilor din perioada apostolică de a cunoaște mai multe despre Isus, o sete căreia îi răspund evangheliștii Matei și Luca. Evidențiată de tematica acestui an a SRUC, figura magilor care au venit la Isus și i-au adus daruri, așa cum ne descrie Evanghelia după sfântul Matei, confirmă împlinirea Scripturilor. Totodată, venirea magilor la Betleem reprezintă venirea națiunilor la Cristos. Păstorii care vin la ieslea lui Isus, după cum ne relatează evanghelistul Luca, devin model pentru discipoli, evidențiind importanța rugăciunii de laudă pe care o înalță Biserica. Există numeroase diferențe între cele două relatări evanghelice, însă punctele comune sunt mai importante deoarece acestea demonstrează că izvoarele diferite din care se inspiră cei doi evangheliști, concordă în datele esențiale. În final, părintele a evidențiat faptul că înțelegerea împlinirii Scripturilor în evanghelia copilăriei este posibilă numai cu ajutorul „Celui care răsare din înălțime”.
A urmat pr. dr. Zdzisław Kijas care a prezentat conferința intitulată: „Il fine del dialogo dottrinale?”. În discursul său părintele a amintit că ecumenismul nu este o invenție umană ci este o dorință și o chemare divină. Când vine vorba de aspectul doctrinar al dialogului ecumenic, se constată o tendință de a-l pune în plan secund, ca și cum acesta ar împiedica dialogul, ignorându-se caracterul său complementar. Această problematică, afirma părintele, are legătură cu adevărul. Se spune că în lupta dintre adevăr și fals, în cele din urmă adevărul va învinge. Să fie chiar așa? În continuarea prezentării sale, părintele profesor a evidențiat necesitatea și urgența unei temeinice formări intelectuale temeinice, pentru o mai bună trăire a credinței. Lipsa unei astfel de formări intelectuale duce la adoptarea unor atitudini defensive în cadrul dialogului ecumenic, ceea ce îl poate face obositor.
După o scurtă pauză, a urmat pr. dr. Silvestru Bejan care a prezentat conferința: „Creștinismul și religiile lumii”. Părintele a început prin a afirma că prezența magilor la ieslea Pruncului Isus, care nu aparțineau nici religiei, nici neamului evreilor, este dovada necesității dialogului inter-religios. În istoria Vechiului Testament, dar și în relatările Noului Testament sunt prezentate numeroase personaje care, deși nu aparțin poporului evreu, manifestă o credință puternică în Dumnezeu, ceea ce i-a făcut pe unii dintre ei să fie amintiți chiar în cadrul Sfintei Liturghii. Totodată, prezența acestor figuri în iconografie, dar și a altora care nu au legătură directă cu Scripturile, ne transmite ideea că nimic din ceea ce revelează misterul lui Cristos nu poate fi ignorat. Dacă privim în istorie, putem distinge cu ușurință trei atitudini adoptate de către Biserică în relația cu celelalte religii: exclusivistă, incluzivă și pluralistă. La sfârșit, părintele a concluzionat spunând că Cristos nu trebuie să fie o jenă în dialogul cu ceilalți, iar creștinii au datoria ca în fața celorlalte religii să dea mărturia unității și a unui drum parcurs împreună.
La final, a urmat un timp alocat dialogului între participanți și conferențiari. După aceasta a urmat un moment de rugăciune în capela Institutului, la care au luat parte toți cei prezenți.
Ca o continuare a acestui moment cultural și religios deopotrivă, duminică, 23 ianuarie, la ora 10:30, în Capela Institutului a avut loc sfânta Liturghie, în cadrul căreia a fost evidențiat rolul Bibliei în trăirea vieții creștine.
*
Conferințele și Sfânta liturghie au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a Institutului și pot fi urmărite accesând următoarele link-uri: aici, aici, aici și aici.
*
Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Duminică, 23 ianuarie 2022