Loading...

Roman: Sesiune ecumenică

Distribuie cu:

Chemaţi să vestiţi faptele minunate ale Domnului

Semnele timpului, reflectă astăzi, un ecumenism al sângelui, un ecumenism spiritual al convertirii şi al dialogului. Papa Francisc a descris ce au în comun credincioşii Bisericilor creştine şi anume milostivirea ecumenică. Un ecumenism al dialogului, a avut loc marţi, 19 ianuarie 2016, la Institutul Teologic Franciscan, în cadrul sesiunii ecumenice intitulată: „Chemaţi să vestiţi faptele minunate ale Domnului” (cf. 1Pt 2,9), care reprezintă tematica de anul acesta pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor (18-25 ianuarie 2016). Sesiunea a fost organizată de către Centrul de cercetare ecumenică şi de dialog interreligios „Pax et unitas”, din cadrul Institutului Teologic Romano – Catolic Franciscan din Roman, în colaborare cu Facultatea de Teologie Pastorală, Facultatea de Filozofie „I. Duns Scotus”, Academia istorico – juridică – teologică „Petru Tocănel” şi cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Romanului şi Bacăului.

Reflecţii spirituale şi ecumenice

Moderatorul sesiunii ecumenice, pr. conf. univ. dr. Damian Ghe. Pătraşcu, a adresat un salut de bun venit, tuturor participanţilor şi i-a prezentat pe cei care vor prezenta reflecţiile ecumenice. Un salut de preţuire, a fost transmis şi Înalt Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Primele reflecţii ecumenice au avut un caracter eclezial-spiritual, şi au fost susţinute de Protos. Andrei Ioniţă, (Eclesiarh al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Parascheva” – Roman), şi de pr. Cristinel Fodor, (decan şi paroh al Parohiei Romano – Catolice „Sf. Mihail” – Săbăoani).

În centrul reflecţiei ecumenice a fost pusă familia, de Protos. Andrei Ioniţă. La chemarea sfântului apostol Petru, să „vestim faptele minunate ale Domnului”, în decursul istoriei zbuciumate întotdeauna, unitatea creştinilor şi pacea în primul rând, au fost salvarea tuturor valorilor creştine, care trebuie apărate cu străşnicie, în contextul istoriei pe care o trăim, persecuţia creştinilor şi denigrarea familiei.

În faţa provocărilor toţi creştinii trebuie să fim uniţi ca într-o familie și trebuie să fim neobosiți în protejarea creștinilor și a tuturor celor care se confruntă cu persecuția pentru credința lor. Cel mai recent raport a descoperit arată că persecuțiile anti-creștine au atins un nou vârf în 2015. Țările cu cele mai grave persecuții în 2015, au fost: Nigeria, Coreea de Nord, Irak, Afganistan, Siria, Pakistan, Somalia, Sudan, Iran și Libia.

Părintele Cristinel Fodor, a prezentat tema dedicată pentru cea de a doua zi din octava de rugăciune pentru unitatea credinţei, şi anume: „Chemaţi să fim mesageri ai bucuriei”.

Papa Francisc, spunea că suntem o Biserică de supăraţi, suntem supăraţi unul pe altul şi aceasta o transmitem şi celor din jurul nostru şi aceasta mai ales cu referinţă la preoţi. Însă starea de supărare nu este a Domnului, tocmai de aceea tristeţea duce la neunire. Evanghelia ar trebui să ne elibereze de toate neliniştile noastre, de tot ceea ce ne face lipsiţi de unitate, de ceea ce ne ţine departe unii creştini de alţii.

Bucuria trebuie să fie haina creştinului, chipul comunităţii. Bucuria cea adevărată este aceea pe care o dă Mântuitorul. Părintele Cristinel Fodor, a făcut referinţă la sfântul Petru care la început l-a renegat pe Isus, dar care după aceea a predicat faptele minunate ale Domnului.
Un îndemn adresat spre finalul prezentării, a fost acela al lui Isus: „Cum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi. Rămâneţi în dragostea Mea. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămânea în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, şi rămân în dragostea Lui. V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, şi bucuria voastră să fie deplină”, (Ioan 19,9-11). Această iubire reciprocă stă în inima noastră pentru unitate, şi mai ales în această octavă de rugăciune.

În a doua parte, reflecţiile spirituale şi ecumenice, au fost susţinute de Dr. Dan Arvătescu, (Şef secţie Chirurgie generală la Spitalul Municipal de Urgenţă – Roman) şi de prof. Ovidiu Albert, („Colegiul Naţional Roman Vodă” – Roman), care au prezentat un ecumenism trăit şi realizat în propria familie şi în relaţiile inter-confesionale.

Dr. Dan Arvătescu, îşi trăieşte vocaţia de medic, încearcă să facă bine oamenii, atât trupeşte cât şi spiritual.

Dr. Dan Arvătescu, susţine că putem face mult mai mult, în realizarea unităţii creştinilor; şi că nu a simţit în viaţa sa nici o diferenţă în mediul urban între catolici şi ortodocşi; din experiența sa de chirurg, mărturiseşte că toţi oamenii în interior sunt la fel. Unitatea credinţei este o necesitate, în această lume desacralizată.

Prof. Ovidiu Albert, trăieşte într-o familie mixtă catolic – ortodoxă, şi susţine că în familia sa participă alternativ atât la liturghia ortodoxă cât şi la cea catolică. Totodată este un mărturisitor al credinţei în unitatea Bisericii. Ca istoric al religiei, a avut oportunitatea să studieze în mari centre de cercetare ecumenică. În Germania în mijlocul protestantismului a descoperit ortodoxia.

La expunerea tematicii au fost prezenți, preoți ortodocși, studenți, elevi, credincioși catolici și ortodocși. La sfârşitul reflecțiilor spirituale şi ecumenice în capela Institutului Franciscan, a avut loc un moment de rugăciune ecumenică, prezidată de pr. Maximilian Pal.

Fr. Mihai Percă

SESIUNE ECUMENICĂ

Institutul Teologic Franciscan în colaborare cu Academia “Petru Tocănel” și cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a găzduit marți, 19 ianuarie, o sesiune ecumenică la care au participat reprezentanți de marcă ai Bisericii Romano-Catolice, respectiv ai Bisericii Ortodoxe din urbea noastră, studenți ai instituției gazdă dar și personalități ale culturii romașcane, cu toții adunați sub îndemnul versetului Sfintei Scripturi “Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului ”… ** Un reportaj mai amplu de la rugăciunea comună, în această seară, 21 ianuarie, la TopALL TV, de la ora 18,30

Posted by TopALL TV on Giovedì 21 gennaio 2016

Distribuie cu: