Roman: Provincia franciscană în sărbătoare
Un ultim aspect este slujirea care este o condiție esențială pentru a intra în Împărăția Cerurilor.
Distribuie cu:
La Institutul Teologic Franciscan din Roman, în ziua de 20 martie 2017, Provincia „Sfântul Iosif, soțul preasfintei fecioare Maria”, a sărbătorit solemnitatea sfântului Iosif, patronul Provinciei noastre franciscane. Sfânta Liturghie a fost celebrată de fr. Teofil Petrișor, Ministru provincial, în prezența a numeroși frați-preoți concelebranți. La această liturghie pe lângă profesori, studenţi, elevi, persoane consacrate şi mulţi credincioşi am avut deosebita bucurie de a-i avea în mijlocul nostru pe fraţii novici de la Prăjești.
Sfânta Liturghie a fost animată de către frații de la Institut. La începutul omiliei părintele Virgil Blaj (secretar provincial), a amintit de Enciclica Redemptoris Custos, a sfântului Ioan Paul al II-lea. Potrivit acestei enciclice, nimeni, cu excepția sfintei Fecioare Maria, nu a participat într-un mod atât de aproape la misterul Întrupării și Răscumpărării de către Fiul lui Dumnezeu venit în lume, cum a participat sfântul Iosif. Acesta a participat ca soț al preasfintei Fecioare Maria și tată purtător de grijă a lui Isus. De asemenea sfântul Iosif, s-a îngrijit atât de bine, i-a ocrotit, i-a protejat, într-un mod excepțional și exemplar pe mama Fiului lui Dumnezeu. Calitățile umane pe care sfântul Iosif le-a avut nu au fost suficiente fără credința sa. Noi ce fel de credință avem? Noi cum credem? Motivul principal pentru care îi celebrăm pe sfinții este să le urmăm exemplu.
Părintele Virgil Blaj a schițat portretul sfântului Iosif pornind de la Scrisoarea către Evrei, care face un elogiu al oamenilor de credință, deși nu amintește nimic de sfântul Iosif. Așadar, prezentând faptele lor de credință ca fiind drepte, și sfântul Iosif este reprezentat, prin urmare, ca fiind un bărbat drept. Scrisoarea către Evrei, specifică faptul că cel drept trăiește din credință. Un astfel de exemplu este și sfântul Iosif care s-a îngrijit de Fiul lui Dumnezeu.
În ultima parte a omiliei a fost reliefat faptul că cei chemați de Dumnezeu au arătat disponibilitate, iar acest lucru presupune o detașare de lume. „Iosif Fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria”! O altă însușire este ascultarea iar Iosif a trăit în ascultarea credinței, pentru că a ascultat de Îngerul Domnului. Ascultarea este necesară pentru împlinirea noastră ca oameni în fața lui Dumnezeu. Credința implică și așteptarea potrivit Sfintei Scripturi. Dumnezeu își îndeplinește promisiunile la timpul și momentul său, nu atunci când dorim sau așteptăm noi. Sfântul Iosif, ne învață că prin discreție lăsăm loc lui Dumnezeu în viața noastră. Un ultim aspect este slujirea care este o condiție esențială pentru a intra în Împărăția Cerurilor. Un îndemn a fost adresat tuturor acela de a trăi din credință, urmând exemplul sfântului Iosif, de a trăi în ascultare și slujire.
La sfârșitul sfintei liturghii părintele provincial Teofil Petrișor, a ținut în primul rând să mulțumească tuturor fraților pentru implicare, trăirea în fraternitate și pentru slujirea în cadrul Provinciei Franciscane. Un alt cuvânt de mulțumire a fost adresat tuturor credincioșilor prezenți la această sărbătoare.
∗∗∗
Solemnitatea „Sf. Iosif, soțul Sf. Fc. Maria”, patronul și mijlocitorul Provinciei Franciscane Conventuale din România,…
Posted by Provincia OFMConv. din România on 21 Martie 2017