Loading...

Roman: Invitație la diaconat

Miercuri, 4 octombrie 2017, în solemnitatea „Sfântului Francisc din Assisi”, în Capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, fratele Cristinel Gal va fi sfințit diacon. Ritualul hirotonirii diaconale va avea loc în cadrul Sfintei Liturghii, de la ora 10:30, prin impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare a Excelenţei Sale Petru Gherghel, Episcop de Iași.

Roman, 4 octombrie 2017.

Distribuie cu:

Acest moment reprezintă pasul decisiv făcut de fr. Cristinel Gal în misiunea lui de a sluji lui Cristos şi Bisericii, asemenea sfântului Francisc, modelul de Diacon. Mărturia pe care o dă Diaconul în Biserică, încă de la începuturi, ni se evidențiază în denumirea lui şi o aflăm în formula de Consacrare, el este sfinţit pentru a sluji: „Te rugăm, Doamne, trimite asupra lui pe Duhul Sfânt, ca fiind întărit prin darurile Duhului Tău, să-şi poată îndeplini cu fidelitate misiunea lui de slujire”. Totodată, în Constituţia dogmatică despre Biserică Lumen gentium diaconii, chiar dacă se află pe treapta inferioară a ierarhiei, fiind întăriţi de harul sacramental, în comuniune cu episcopul şi preoţimea lui, prin slujirea – diaconia – liturgiei, a cuvântului şi a carităţii, ei sunt în slujba poporului lui Dumnezeu. (cf. LG 29). Diaconul este, deci, Slujitor, imitându-l pe Cristos care „nu a venit să fie servit, ci să servească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi” (Mt 20,28).

Într-adevăr, după ce a urmat un parcurs formativ intens, îndrumat de către formatori, a experimentat şi trăit spiritul franciscan, fr. Cristinel alege, ca de acum înainte, să se dăruiască, prin forma de viaţa a sfântului Francisc, slujirii responsabile şi libere a lui Cristos, a Bisericii şi a poporului lui Dumnezeu.

Ca pregătire în vederea sfinţirii diaconale, fr. Cristinel a făcut câteva zile de exerciţii spirituale la Frascati (în apropiere de Roma, Italia), în perioada 7-12 aprilie 2017, având ca relator pe pr. Tomasz Szymczak, OFMConv.

Fr. Cristinel Gal este din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Luizi-Călugăra.

Întrucât exercitarea funcţiei diaconale reprezintă oferirea lui Dumnezeu ca jertfă împreună cu Cristos, iar diaconul trebuie să-și însușească totala dăruire a lui Cristos pentru mântuirea lumii, vă invităm să vă uniţi în rugăciune şi, luând parte la acest eveniment, să fiţi alături de fratele ce va primi sfinţirea diaconală.

Pace şi bine!

Album Foto:

Distribuie cu: