Loading...

Roman: Întâlnirea parohilor

În data de 9 noiembrie 2018, la Institutul Franciscan din Roman, a avut loc întâlnirea de toamnă a preoţilor parohi care activează în România şi în străinătate în pastoraţia credincioşilor.

Întâlnirea parohilor la Roman

Distribuie cu:

Programul întâlnirii s-a desfăşurat în cursul dimineţii. Au participat la întâlnire părintele provincial Teofil Petrişor, membrii comisiei pentru pastoraţie şi toţi parohii provinciei ,,Sfântul Iosif”.

În cuvântul de deschidere părintele Iosif Bisoc, preşedintele Comisiei pentru Pastoraţie, mulţumeşte tuturor fraţilor pentru prezenţă şi disponibilitate.

Părintele provincial în cuvântul său către fraţii parohi: salută, mulţumeşte şi îndeamnă. Îi salută pe toţi cei prezenţi, mulţumeşte tuturor pentru prezenţă, deschidere şi mărturia frumoasă în activităţile pastorale. Îndeamnă tot o dată la cooperare, deschidere faţă de nevoile provinciei şi solidaritatea între parohii.

Pe ordinea de zi au fost punctate câteva din activităţile recente ale provinciei. S-a amintit de binecuvântatul eveniment care a avut loc la Nisiporeşti Neamţ al ridicării la cinstea altarelor a servei lui Dumnezeu: Fericita Veronica. Tot o dată se doreşte ca implicarea pe viitor a preoţilor şi a fraţilor să fie puternică în a face cunoscut tuturor, viaţa şi mărturia tinerei fericite Veronica.

La întâlnire este invitat părintele Blaj Fabian care ţine o conferinţă despre Fericita Veronica – promovarea cultului fericitei în realităţile pastorale provinciale. Părintele Fabian subliniază unele aspecte legate de viaţa şi curajul martiriului ei. Aminteşte fraţilor un motto: „pentru noi a răsărit o lumină şi noi trebuie să o facem cunoscută.” Se subliniază unele date istorice privind viaţa fericitei. Se aduc atenţiei diferite persoane care au adunat mărturii şi au avut curajul de a deschide cauza de beatificare.

Se discută şi se propun câteva iniţiative privind promovarea cultului şi anume: tipărirea mai multor rugăciuni, o zi din săptămână dedicată ei, existenţa unui calendar special care să cuprindă zilele importante care privesc provincia franciscană, pelerinaje din partea comunităţilor franciscane, predici în care să se evidenţieze viaţa plină de curaj şi de credinţă în păstrarea şi apărarea curăţiei cu preţul vieţii şi altele.

Tot în ceea ce priveşte promovarea cultului fericitei se propune şi un pelerinaj la nivel de provincie. Se propune ,,Liturghia pelerinului” în fiecare sâmbătă. Se aminteşte faptul că preoţii din comunitate sunt disponibili în a oferi mărturii despre fericita Veronica, sunt prezenţi pentru spovadă şi celebrarea liturghiei.

Se doreşte o mobilizare a tuturor parohiilor franciscane din România pentru a face cunoscut în popor devoţiunea şi cultul Fericitei. Există dorinţa de a se tipări un ritual care să cuprindă: Sfânta Liturghie a fericitei şi mai multe binecuvântări pentru copii şi tineri, şi multe tipuri de rugăciuni. Tot o dată se doreşte şi un pelerinaj la nivel de provincie cu relicva Fericitei Veronica la diferite ocazii: hram, misiuni populare, diferite evenimente locale…

Întâlnirea a continuat cu discuţii în plen privind modalităţile de a răspândi cultul Fericitei.

Părintele Iosif mulţumeşte părintelui Fabian pentru prezenţă şi conferinţă. Tot o dată propune trimiterea unor scrisori de mulţumire acelora care s-au implicat particular şi personal.

Spre finalul întâlnirii se discută pentru ziua de formare a tuturor fraţilor care activează în pastoraţie, parohi şi vicari, să se ţină la Roman, în conventul „Sfântul Francisc de Assisi”, în ziua de miercuri, 27 martie 2019 cu tema: ,,Armonizarea activităţilor pastorale cu viaţa fraternă”.

La secţiunea diverse s-au meditat aspecte din pastorația familiei, cu problemele actuale, cu ceea ce înseamnă valorile familiei şi problemele pastorale privind noile dificultăţi pastorale.

Pace şi Bine!

Album Foto:

Distribuie cu: