Loading...

Roman: Întâlnire diecezană

Ca în fiecare an, în cea de-a patra duminică a Paştelui, numită „Duminica Bunului Păstor” (22 aprilie 2018), în care se celebrează şi Ziua Mondială a Vocaţiilor, noi, persoanele consacrate din Dieceza de Iaşi, ne-am adunat din cele cinci zone: Iaşi, Bucovina, Roman, Bacău şi Oneşti, pentru a petrece această zi în comuniune şi rugăciune, unindu-ne într-un singur glas, la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Întâlnirea persoanelor consacrate

Distribuie cu:

Ziua a început cu invocarea Duhului Sfânt după care a urmat conferinţa pr. Mihai Afrenţoae OFMConv., cu titlul: „Arta discernământului biblic”. Pornind de la etimologia cuvântului „discernământ”, părintele conferenţiar a continuat să ne conducă paşii pe cărările istoriei poporului ales prezentându-ne câteva exemple biblice de „discernământ”, ajutându-ne să ne îndreptăm privirea spre acele persoane care au auzit chemarea Domnului şi au hotărât să pună în slujba Lui întreaga lor viaţă şi toţi talanţii de care dispuneau. Astfel, am meditat asupra vocaţiei lui Abraham, Samuel şi Isaia. Mai apoi, am primit şi un exemplu practic şi am fost invitaţi să discernem între faptele cărnii şi rodul Duhului (cf. Gal 5, 19-23). Tema conferinţei a fost în strânsă legătură cu tema Sinodului Tinerilor de la Roma: „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional” care se va desfăşura în luna octombrie a acestui an.

Programul nostru a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii prezidată de pr. Mihai Augustin Folner OCarm., responsabil al Oficiului pentru Viaţa Consacrată din dieceza noastră, la care au participat şi PS Cesar Essayan OFMConv., episcop de Beirut, care, în calitate de frate franciscan, se afla în vizită în Provincia Franciscană, pr. Teofil Petrişor, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România, pr. Giovanni, prior Provincial al Fraţilor Carmelitani de la Roma, aflat şi el în vizită canonică în România, precum şi mulţi alţi preoţi din diferite congregaţii religioase şi confraţi preoţi ai Liceului şi ai Institutului Teologic Franciscan din Roman. La predică, pr. Augustin a vorbit despre „păstorul cel bun şi frumos” care trebuie urmat cu fidelitate şi spre care trebuie să-i ajutăm şi pe ceilalţi să se îndrepte.

După prânz, în grupuri de circa 14 consacraţi, am avut posibilitatea de a ne cunoaşte şi mai bine, răspunzând la întrebările pregătite de către părintele relator, unde am reuşit să aprofundăm tema vocaţiei de astăzi. Momentul de împărtăşire în sală a fost îmbogăţit, apoi, de vizita PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, care ne-a adus şi salutul din partea PS Petru Gherghel.

La încheiere programului nostru, cu toţii ne-am oprit în faţa preasfântului sacrament, pentru un moment de adoraţie euharistică. Acest moment, condus de pr. Petru Marius Bîlha, rector formator al Institutului, şi animat de corul studenţilor franciscani, a fost un timp sublim în care i-am mulţumit lui Isus Bunului Păstor, prezent în preasfântul sacrament, pentru vocaţia noastră, i-am cerut harul statorniciei şi ne-am rugat ca şi alţi tineri să asculte chemarea Domnului la viaţa consacrată şi la preoţie.

În inimile noastre continuă să răsune cuvintele papei Francisc din mesajul adresat cu ocazia celei de-a 55-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocaţii, cuvinte pe care vrem să le împărtăşim cu toţi cei care ne întâlnesc, mai ales cu tinerii: „În centrul vieţii noastre este chemarea la bucurie pe care Dumnezeu ne-o adresează. Acesta este proiectul lui Dumnezeu pentru bărbaţii şi femeile din orice timp […] Bucuria evangheliei, care ne deschide la întâlnirea cu Dumnezeu şi cu fraţii, nu poate să aştepte încetinelile noastre şi lenea noastră; nu ne atinge dacă rămânem să privim la fereastră, cu scuza de a aştepta mereu un timp propice; nici nu se împlineşte pentru noi dacă nu ne asumăm chiar astăzi riscul unei alegeri. Vocaţia este astăzi! Misiunea creştină este pentru prezent! Şi fiecare dintre noi este chemat – la viaţa laică în căsătorie, la cea sacerdotală în slujirea primită prin hirotonire, sau la cea de consacrare specială – pentru a deveni martor al Domnului, aici şi acum”.

Surorile Dominicane ale „Sfintei Fecioare Maria a Rozariului”

Album Foto:

Distribuie cu: