Loading...

Roman: Întâlnirea Comisiei pentru formarea inițială

Vineri, 25 octombrie 2024, începând cu ora 09:30, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc reuniunea Comisiei pentru formarea inițială din cadrul Provinciei.

Reuniunea Comisiei pentru formarea inițială din cadrul Provinciei

Distribuie cu:

După o scurtă rugăciune și salutul de bun-venit adresat participanților de către președintele comisiei, fr. Virgil Blaj, s-a trecut la analiza punctelor de pe ordinea de zi, începând cu prezentarea componenței comisiei, după cum urmează: fr. Virgil Blaj, fr. Anton Herciu, fr. Irimia-Romică Pal și fr. Vlad-Bogdan Bejan. Echipa formativă a seminarului mic a fost reprezentată de fr. Petru Olariu, iar fr. Anton a participat online.

La propunerea părintelui Virgil, frații din comisie l-au reales ca secretar pe fr. Vlad-Bogdan Bejan care a accept să continue această slujire.

În continuare, s-a făcut o retrospectivă a anului formativ 2023-2024 la nivelul tuturor etapelor formative, respectiv liceu, postulandat, noviciat și post-noviciat. În cadrul împărtășirii, cei prezenți au putut aminti o serie de aspecte pozitive, dar și problematice, legate de desfășurarea activității formative din anul precedent.

A urmat, citirea procesului-verbal al reuniunii anterioare, ce a fost aprobat cu unanimitate.

Părintele Virgil a reamintit faptul că la începutul acestui nou an formativ, atât formatorii, cât și seminariștii, s-au bucurat de oportunitatea de a aprofunda teme cu privire la formarea integrală a persoanei și importanța formării și acceptării vocației de a fi misionari, ajutați de doi frați din secretariatul general al Ordinului: fr. Piotr Stanislawczyk, secretarul general pentru formarea și fr. Dariusz Mazurek, secretarul general pentru animarea misionară.

Întâlnirea a continuat cu împărtășirea câtorva impresii de la Întâlnirea formatorilor FIMP, care s-a desfășurat în Conventul „Franciscanum” din Assisi, în perioada 16-20 iunie 2024 și care a avut ca temă „Formarea integrală a persoanei și integrarea psiho-spirituală”. Întâlnirea a fost coordonată de pr. Vincenzo Percassi, congregația „Misionarii Combonieni ai Inimii lui Isus” (MC) și a fost evaluată de toți participanții ca fiind foarte benefică.

Următorul punct pe ordinea de zi a privit proiectele comunitare, inițiative, evenimente. Părintele Virgil a adus la cunoștință membrilor comisiei faptul că tema anului formativ în curs, în etapa post-noviciatului, este „Virtuțile și viciile”, invitând la promovarea și aprofundarea acestei tematici și în celelalte case de formare, recomandând în acest sens și câteva cărți și materiale auxiliare, printre care, catehezele Papei Francisc despre virtuți și vicii (2023); cartea  lui Raffaele Buffo, Le virtù francescane. Un itinerario di gioia per un nuovo stile di vita.

Alte propuneri:

  • Exerciții spirituale comune (postulandat și post-noviciat) în perioada 9-14 aprilie 2025;
  • Participarea la activitățile dedicate centenarului Slujitorului lui Dumnezeu, Pr. Anton Demeter (20 decembrie 2024 – Institut Roman);
  • Marcarea celui de-al VIII-lea centenar al „Cântecului Creaturilor” prin activități spirituale și formative inspirate din acest text al Sfântului Francisc; un eventual pelerinaj comun la Pârâul Rece pentru a marca acest centenar.

Programări

  • Sâmbătă, 15 martie 2025: Întâlnirea de formare a formatorilor la Casa de Postulandat din Prăjești;
  • Sâmbătă, 24 mai 2025: Întâlnirea tuturor membrilor comunităților formative la Curia Provincială din Bacău.

Întrucât la nivelul Bisericii Universale este anul dedicat rugăciunii, ca pregătire pentru Jubileul anului 2025, pr. Virgil a propus spre aprofundare cartea „Când te rogi. Încredere, abandonare și transformarea sufletului tău”, scrisă de Edward Sri și apărută recent la Ed. Viața Creștină.

Pentru a da o orientare comună și liniară activității formative, precum și în vederea familiarizării beneficiarilor actului formativ cu conținutul carismei noastre au fost reamintite și repropuse materialele formative de referință: Discipolatul Franciscan, Carisma franciscană conventuală. Origini, istorie și actualizare.

Spre final, am primit invitația de a promova, în continuare, în casele noastre de formare carisma franciscană conventuală, continuând să ne îngrijim cu multă atenție și dragoste de vocațiile pe care Dumnezeu ni le dăruiește și să ne rugăm pentru noi vocații, mai ales în cadrul adorațiilor săptămânale propuse de conducerea Provinciilor.

S-a mai informat că frații care nu au mai reînnoit anul trecut profesiunea, precum și cel care s-a retras la începutul anului formativ în curs, au luat această decizie invocând în special probleme personale.

Fr. Vlad a prezentat și programul activităților de animare vocațională aprobat de Definitoriu, la unele dintre ele considerându-se oportun să participe și seminariștii liceului.

Reuniunea s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire pentru toate harurile primite și pentru modul minunat în care Domnul continuă să lucreze în viața fiecăruia dintre noi.                                                                                      

Album Foto:

Distribuie cu: