Loading...

Roman: Întâlnire formativă

După marea sărbătoare a Rusaliilor, marți, 25 mai 2021, a avut loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman întâlnirea formativă a fraților parohi și guardiani ai Provinciei „Sf. Iosif” din România.

Întâlnirea formativă a fraților parohi și guardiani la Institutul Teologic Franciscan din Roman

Distribuie cu:

În prima parte a zilei, fr. Virgil a propus spre reflecție și împartășire tema Convertirea pastorală, inspirat fiind de Exortația apostolică a Papei Francisc, Evangelii gaudium: „Sper ca toate comunităţile să facă în aşa fel încât să traducă în fapte mijloacele necesare pentru a înainta pe drumul unei convertiri pastorale şi misionare, care nu poate lăsa lucrurile aşa cum sunt. Acum nu ne e de folos o simplă administrare” (nr. 25).

Pornind de la contextul actual, analizat de diferiți autori atei sau creștini, a fost individualizată necesitatea unei schimbări profunde a conștiinței culturii și credinței noastre. Primul pas în acest drum de convertire pastorală este reînnoirea calității vieții creștine printr-o întâlnire reală de iubire cu Dumnezeu. Pentru a realiza o convertire pastorală și misionară trebuie promovată „cultura întâlnirii” prin dialog, solidaritate și deschidere față de toți („artă a apropierii”), mărturia credinței prin caritate și atenția față de săraci. Un ultim pas propus de conferențiar a fost acela de a depăși frica, amintit de papa Francisc în aceeași Exortație: „Cu toate că aceste procese sunt întotdeauna lente, uneori teama ne paralizează prea mult. Dacă lăsăm ca îndoielile şi temerile să sufoce orice îndrăzneală, se poate întâmpla ca, în loc să fim creativi, să ne complacem în comoditatea noastră, fără a provoca niciun progres, iar, în acest caz, nu vom fi părtaşi de procese istorice înfăptuite prin cooperarea noastră, ci vom rămâne simpli spectatori ai unei stagnări sterile a Bisericii” (nr. 129).

A urmat momentul cel mai important al zilei, întâlnirea cu Dumnezeu prin celebrarea euharistică prezidată de ministrul provincial fr. Damian Gheorghe Patrașcu. Cuvântul de învățătură a fost rostit de fr. Lucian Horlescu, președintele comisiei pentru formarea permanentă. Fr. Lucian a subliniat drumul de transformare pe care trebuie să-l parcurgă fiecare printr-o alegere liberă și fermă, care pornește de la renunțări și continuă cu asumarea sentimentelor lui Cristos.

În a doua parte a zile, fr. Virgil a propus tema: O abordare creștinească a „slăbiciunii” în viața personală și comunitară. „Se seamănă în slăbiciune și se învie în putere” (1Cor 15,43). După o prezentare a fragilităților și vulnerabilităților prezente în ultimele generații, a fost propusă și o soluție pentru depășirea „slăbiciunilor”: a transforma slăbiciunea dintr-o problemă de rezolvat, într-o cale de urmat sau ocazie de sfințire, prin recunoaștere și acceptare, împăcare și iertare, transformare și integrare. „Antidotul” sau „balsamul” creștinesc pentru slăbiciune este duioșia; având ca exemple pe sfântul Iosif, tată în duioșie (Papa Francisc, Patris corde, „Cu inimă de tată”) și pe sfântul Francisc, părinte al milostivirii și slujitor al lui Dumnezeu (Îndemnul XI, Scrisoarea către un ministru).

Întâlnirea s-a încheiat cu împărtășirile fraților vizavi de temele propuse.

Mulțumire pentru primirea și găzduirea din partea comunității Institutului, animată de fr. guardian Alexandru Olaru și a fraților studenți, fr. Virgil Blaj, pentru moderarea întâlnirii și a temelor propuse, și fr. Lucian Horlescu pentru organizare. Mulțumire lui Dumnezeu pentru darul fraternității.

Album Foto:

Distribuie cu: