Roman: Întâlnire despre pastorație
Marți, 27 februarie 2024, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc întâlnirea fraților implicați în pastorația copiilor, adolescenților și a tinerilor.
Distribuie cu:
În prima parte a dimineții, în intervalul orar 9.30-11.30, frații s-au bucurat de un moment de formare și actualizare, participând la conferința intitulată „Provocările catehezei pentru tineri”, susținută de pr. Salvatore Currò, directorul Institutului de Teologie Pastorală din cadrul Universității Pontificale Saleziene din Roma și membru al Consiliului Pontifical Internațional pentru Cateheză.
Activitatea a fost organizată de Comunitatea Iosefinilor lui Murialdo din Roman, în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Tineretului și Oficiul pentru Cateheză, având ca obiectiv însoțirea tinerelor generații pe drumul credinței, fiind adresată preoților, persoanelor consacrate și laicilor implicați în formarea adolescenților și a tinerilor.
Pr. Salvatore și-a început prezentarea, adresându-le celor prezenți întrebarea: Cum să facem trecerea de la o cateheză/credință tradițională la una prin alegere? Dacă înainte inițierea creștină se făcea în familie mai mult decât în parohie, astăzi familia și societatea transmit puțin, iar inițierea creștină începe în parohie. Astfel, cateheza trebuie să devină, în realitatea de astăzi, un loc în care se pun bazele credinței creștine.
În procesul de reînnoire a catehezei, schimbarea s-a făcut plecând de la Biblie și de la experiență. Noi mărturisim credința noastră, încercând să plecăm de la experiența de viață. În continuare, părintele a subliniat faptul că principiul metodologic fundamental de aplicat în cateheză este cel al corelării/legăturii dintre fidelitatea față de Dumnezeu și fidelitatea față de om.
Un alt aspect esențial scos în evidență a fost cel legat de valorizarea grupului, a dinamicilor de grup, sensul apartenenței fiind fundamental pentru creșterea în credință. În plus, este necesară cultivarea unei mentalități de alianță educativă, de colaborare (familie, parohie, școală), de sinodalitate, însoțită de o atenție deosebită asupra tuturor dimensiunilor vieții persoanei, inima catehezei fiind întâlnirea cu Isus Cristos.
Pentru cea de-a doua parte a întâlnirii, frații s-au adunat la institut unde au discutat despre activitățile pastoral-vocaționale ce se vor desfășura de-a lungul acestei ultime părți a anului pastoral, la nivel provincial, diecezan și național, după cum urmează:
9-10 martie – Al III-lea weekend vocațional pentru tineri cu tema “Sfatul evanghelic al curăției” la Casa de Postulandat din Prăjești (BC);
6 aprilie – Zi Vocațională “Veniți și vedeți” pentru băieții din clasele a VII-a și a VIII-a, la Liceul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi” din Roman (NT);
Weekend-uri pastoral-vocaționale în parohiile păstorite de frații franciscani;
18 mai – Ziua Tineretului la nivel diecezan la Catedrala Romano-Catolică “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași;
8 iunie – Sărbătoarea Copiilor la nivel diecezan în decanate;
26 iunie – Întâlnirea ministranților la Hălăucești (IS);
21-27 iulie – Campus itinerant în munți (organizat de pr. Ioan Butacu);
30 iulie-8 august – Pelerinaj al tinerilor la Medjugorje cu ocazia Festivalului Tinerilor (organizat de Pr. Ioan Butacu);
23-26 august – A II-a ediție a Întâlnirii Tineretului Franciscan cu tema “Tineri pe urmele Fericitei Veronica Antal”;
4-7 septembrie – Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic.
De asemenea, fratele Vlad-Bogdan Bejan, animatorul întâlnirii, a adus în atenția participanților și informații despre unele evenimente care vor avea loc la nivel internațional în anul 2025:
25 aprilie 2025 – Jubileul adolescenților la Roma;
27 iulie-3august 2025 – Jubileul Tinerilor Bisericii Universale la Roma și Al IX-lea Meeting Internațional „Giovani verso Assisi”.
Ultima parte a reuniunii a fost dedicată unei scurte evaluări a celor aproximativ patru ani de activitate în câmpul pastoral-vocațional, cât și diferitelor sugestii/propuneri pentru a eficientiza pe viitor munca cu tinerele generații. Pr. Vlad le-a mulțumit tuturor fraților implicați în pastorația copiilor, adolescenților și a tinerilor pentru efortul pe care l-au depus în câmp educativ și de însoțire pe drumul maturizării în credință.
Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune și cu prânzul oferit de către frații de la institut.
*
Mai multe imagini se pot vedea aici.