Loading...

Roman: Întâlnire despre misiune

În după-amiaza zilei de joi, 20 octombrie 2022, începând cu ora 17.00, în aula Petru Albert din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, la inițiativa Comisiei pentru Animarea Misionară, cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor, a avut loc întâlnirea intitulată „Îmi veți fi martori” (Fap 1,8), secondând inițiativa papei Francisc, la care au participat un număr considerabil de preoți, frați, seminariști și oaspeți. Moderatorul acestei întâlniri a fost pr. Irimia-Romică Pal OFMConv., președinte al Comisiei pentru Animarea Misionară. Întregul demers al seratei a avut scopul reflecției, împărtășirii, solidarității și rugăciunii. Un adevărat moment de har și sprijin pentru cei aflați în misiune.

Roman: Întâlnire de Ziua Mondială a Misiunilor - „Îmi veți fi martori”

Distribuie cu:

Întâlnirea a debutat cu un salut inaugural din partea pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial, prin care am fost îndemnați să veghem și să fim mărturisitorii Domnului oriunde El ne va trimite. Totodată, părintele ne îndemna să nu ne fie teamă să spunem „Da!” unui plan atât de măreț, căci odată luat acest angajament, Domnul va fi cu noi în toate zilele și în toate dificultățile întâlnite.

A urmat un scurt video realizat de preoții franciscani prezenți în misiunea din Liban: pr. Iosif-Florin Petrila și pr. Felician Tamaș. Prin acest video, preoții misionari n-au vorbit despre traiul populației autohtone, dar și al acelora care migrează din Siria din cauza războiului și înăspririi condițiilor de trai și de conviețuire firească; despre situația creștinilor din Liban și încrederea lor în Dumnezeu; despre sensibilitatea aparte pe care o arată credincioșii libanezi față de anumite devoțiuni dedicate sfinților și bucuria de a-și trăi credința. Pe lângă Vestirea Cuvântului prin care potolesc foamea și setea de Dumnezeu, preoții misionari au și o asociație așa-numită „Masa săracului” prin care oferă hrană la circa 400 de persoane pe săptămână. Creștinii din Liban sunt fericiți că au în mijlocul lor vestitori ai Domnului, fiind deschiși totodată la inițiative și propuneri, iar preoții se simt împliniți în mijlocul lor, fiindu-le călăuze în nevoi și lipsuri.

Spre sfârșitul acelui video, pr. Iosif-Florin Petrila OFMConv. a avut bucuria să ia legătura cu noi cei prezenți în sală prin intermediul internetului. Părintele a mai făcut câteva precizări asupra misiunii din Liban și a răspuns cu mare drag întrebărilor adresate. Misiunea din Liban a fost deschisă în anul 2010 de către Custodia de Orient și Țara Sfântă aparținând Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif” din România, bucurându-se de „roade bogate” realizate cu pași mărunți.

După această mărturie a fraților franciscani, a urmat conferința pr. Florin Sescu, responsabilul Centrului Misionar Diecezan. El ne-a vorbit despre misiuni și misionari. Din prezentarea părintelui Florin a reieșit clar că dacă vrei să fii misionar este necesar să îți asumi responsabilitatea unor decizii: să părăsești casa, confortul, ambientul, cultura proprie; să transpui mesajul evanghelic în limbajul și cultura locului în care vrei să evanghelizezi; să cunoști ambientul, cultura și locul; și a avea curajul să identifici persoana care să fie punctul de legătură între tine și ei. Caracteristicile unui misionar bun sunt: răbdare, empatie, iubitor, comunicativ, disponibil, este model demn de urmat. Calitățile unui misionar:  pasionat, creativ, un exemplu, vesel, spiritual. Prin toate acestea, părintele a vrut să scoată în evidență portretul unui misionar, dar să nu uităm că există și anumite riscuri în misiune.

La ora 18.30 a avut loc „Cina solidarității”, ocazie prielnică de a împărți din bucatele pregătite și cele oferite de binefăcători, dar și de a continua împărtășirea pe tema misiunilor. Ofertele benevole oferite în urma acestei cine, au fost direcționate misiunii din Liban.

Această seară edificatoare s-a încheiat cu o oră de adorație în care ne-am rugat pentru misiuni și misionari. Aceasta a fost organizată de pr. Dragoș Kelemen OFMConv., la care a participat cu mult entuziasm și corul de la Hălăucești (IS) împreună cu instrumentiști. Ne-am regăsit în fața Domnului, i-am adus laude și mulțumiri, i-am cântat și L-am adorat pentru toate binefacerile pe care Le revarsă asupra tuturor misionarilor din lumea întreagă.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: