Loading...

Roman: Instituire de lectori şi acoliţi

Distribuie cu:

În capela Institutului Teologic Romano – Catolic Franciscan din Roman, a avut loc joi, 5 mai 2016, în solemnitatea „Înălțării Domnului”, conferirea ministeriilor lectoratului şi acolitatului şi totodată 42 de fraţi au reînnoit profesiunea religioasă pe timp de un an de zile în cadrul Ordinului Franciscan. Evenimentul a avut loc în cadrul Liturghiei solemne de la ora 10.30, prezidată de ministrul provincial Teofil Petrişor, care i-a avut alături în jurul altarului pe pr. Anton Mărăndescu, rectorul de formare, pe pr. Damian Ghe. Pătraşcu, rectorul institutului în ceea ce priveşte partea academică, şi pe ceilalţi părinţi profesori şi formatori. Au fost, de asemenea, prezenţi, părinţii, rudele şi prieteni ai candidaţilor la lectorat şi acolitat.

În cadrul omiliei, pr. provincial Teofil Petrişor, a scos în evidenţă rolul special pe care îl vor avea de îndeplinit de acum înainte noii lectori şi acoliţi în cadrul Bisericii, dar şi îndatoririle pe care le vor avea. Le-a adresat lectorilor invitaţia de a citi cuvântul lui Dumnezeu şi de a-l pune în practică iar acoliţilor misiunea de a-i ajuta pe păstori la frângerea pâinii şi de a avea grijă de sfânta euharistie, cea mai însemnată dintre tainele Bisericii. Un cuvânt de preţuire, a fost adresat şi fraţilor ce au înnoit profesiunea religioasă şi le-a aminti că sunt chemaţi de să trăiască mai intens această reînnoire prin trăirea vieţii de sărăcie, curăţie şi ascultare. Profesiunea religioasă să îi conducă la o mai deplină conformare cu Cristos.

După predică a urmat ritul propriu-zis al instituirii lectorilor şi acoliţilor. După ce aceştia au îngenuncheat, părintele provincial şi-a impus mâinilor asupra lor şi l-a implorat pe Duhul Sfânt, care să le dea puterea exercitării acestor ministere. Apoi, rând pe rând, fiecare a venit şi a îngenuncheat în faţa provincialului, care le-a înmânat lectorilor Sfânta Scriptură, iar acoliţilor potirul, fiecare răspunzând: „Amin”.

Au fost instituiţi lectori: fr. Andrei Marius, fr. Cătălin Emanuel, fr. Cobzaru Adrian şi fr. Vătămănelu Emanuel-Marian;

Cei care sunt instituiţi lectori au misiunea: de a duce Evangheliarul (în lipsa diaconului) în timpul procesiunii de la începutul Liturghiei; de a citi lecturile şi psalmul, dar nu şi evanghelia; de a propune intenţiile rugăciunii universale (când lipseşte diaconul) etc.

Au fost instituiți acoliţi: fr. Blaj Emanuel Petrică, fr. Cherecheş Mihai şi fr. Pal Cristian-Petru;

Dintre îndatoririle ce revin acoliţilor amintim: să pregătească altarul şi vasele sfinte; să poarte crucea în timpul procesiunii de la intrare; să aşeze pe altar corporalul, purificatorul, potirul, pala şi Liturghierul; să-l ajute pe preot la ofertoriu; să ajute, când este cazul, la distribuirea sfintei Împărtăşanii; să-l ajute pe preot şi pe diacon să ducă la credenţă vasele sfinte, să le purifice şi să le pună în ordine etc.

La finalul celebrării, pr. provincial Teofil Petrişor a transmis un cuvânt de felicitare pentru pasul realizat şi, în acelaşi timp, de încurajare de a-l urma pe Cristos pe urmele sfântului Francisc.

Fr. Mihai Percă

Distribuie cu: