Roman: Fericiți cei care caută sensul vieții în Dumnezeu
Cei prezenți au apreciat cu căldură momentele prezentate, buna organizare și mesajele transmise dincolo de cuvinte, fericirea plutind în aer pe tot parcursul manifestării.
Distribuie cu:
Joi, 23 februarie 2017, la Hotel Roman a avut loc sesiunea de conferințe susținută de Academia „Petru Tocănel”, sesiune ce anul acesta funcționează sub genericul „Meriți să fii fericit”, a avut ca punct de plecare pentru luna aceasta „Fericiți cei săraci… Fericiți cei care caută sensul vieții în Dumnezeu”.
Părintele Iosif Bisoc, moderatorul întâlnirii, a pus în evidență ce înseamnă să trăim viața într-un spirit de sărăcie, acceptând și mulțumindu-i lui Dumnezeu, pentru că tot ceea ce avem vine de la El și ne face fericiți. În cuvinte frumoase ne-a arătat că adevărata fericire constă în a ști să ne bucurăm de cele mai mici lucruri, dăruind din suflet celor din jur.
„Fericiți și săraci?” a fost titlul primului invitat al serii, părintele Marius-Petru Bîlha care încă de la început ne-a provocat la reflecție: sărăcia este o cale spre fericire? Apoi trebuie să recunoaștem că sărăcia este o realitate cu care ne întâlnim la tot pasul. Simțim în noi compasiune pentru a înțelege mai bine ce înseamnă a fi sărac, e nevoie să distingem între sărăcie și mizerie (mizerie materială, morală și cea spirituală), care înseamnă sărăcie trăită fără încredere, fără solidaritate și speranță, iar aceasta Dumnezeu nu o dorește. Părintele Bîlha ne-a adus în atenție experiențele trăite împreună cu săracii din Honduras, ce ne-au impresionat prin intensitatea trăirilor și a frumuseții celor săraci ce știau să dăruiască din nimicul lor, ei fiind cei mai buni evanghelizatori. Ne-a explicat mai apoi prima fericire „Fericiți cei săraci cu Duhul, pentru că a lor este împărăția cerurilor”, precizând că sărăcia în duh este o posibilitate, nu o obligație, ea implică recunoștință, umilință și demnitate în relație cu Dumnezeu. Ne-a propus și câteva indicații pentru o viață mai fericită, cât și un puzzle pe care să îl completăm cu experiențe și reflexii proprii, golindu-ne inima de tot ce o încarcă inutil, pentru a face loc lui Dumnezeu, fericirea noastră veșnică.
A doua intervenție a aparținut doamnei Doina Macrinici, reprezentanta Asociației „Iubire și speranță” din Roman, ce a prezentat pentru început un film cu istoricul și activitatea societății coordonate de părintele Mihăiță Popovici, apoi un material cu titlul „Fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu”. În cuvinte calde a adus în discuție câteva dintre activitățile realizate în cadrul asociației, fapte de bine și sute de ore de voluntariat realizate de oameni cu suflet, studenți, profesori, elevi.
Părintele Mihăiță Popovici a luat cuvântul și a povestit cu har din momentele trăite împreună cu copii din asociație, afirmând că a simțit tot timpul, în tot ce face, ajutorul lui Dumnezeu.
Conferința a fost animată de prezența elevilor clasei a III-a B de la Colegiul Național „Roman Vodă”, coordonator prof. Mihaela Huci, ce au avut o intervenție la început cu un scurt eseu „Fericirea de Februarie”, cât și o frumoasă expoziție cu vânzare de mărțișoare quilling și felicitări în holul hotelului.
Școala de Artă Roman a fost prezentă cu două momente muzicale, pian, susținute de elevi din clasele a IV-a și a V-a, încântând publicul numeros cu acorduri de Bach, Hyden, Chopin, Czerny.
Cei prezenți au apreciat cu căldură momentele prezentate, buna organizare și mesajele transmise dincolo de cuvinte, fericirea plutind în aer pe tot parcursul manifestării, participanții părăsind încăperea un pic mai fericiți decât au venit.