Roman: Fer. Ioan Duns Scotus
În sintonie cu Biserica care îl comemorează pe fericitul Ioan Duns Scotus, pe data de 8 noiembrie 2017, frații franciscani au sărbătorit patronul Facultății de Filosofie „Ioan Duns Scotus,” din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.
Distribuie cu:
Memoria fericitului filosof și teolog franciscan, din perioada medievală, a fost evocată în cadrul unei sfinte Liturghii care a fost prezidată de către pr. lect. univ. dr. Mihai Gal, decanul Facultății.
În cadrul Sfintei Liturghii, pr. asist. univ. Virgil Blaj, care a ținut cuvântul de învățătură, a subliniat două aspecte semnificative din gândirea fericitului Ion Duns Scotus, actual în patrimoniul cultural al Bisericii, prin geniul său filosofic și teologic.
Conform doctorului subtil, „studiul și rugăciunea pot fi foarte bine armonizate”. Aceasta este o metodologie pe care el o aplică și care poate fi sintetizată prin motto-ul: „ora et cogita, cogita et ora” care înseamnă „roagă-te și gândește, gândește și roagă-te”, acest fapt presupunând îmbinarea rugăciunii cu argumentarea.
Duns Scotus are un rol deosebit și în apărarea dogmei Neprihănitei Zămisliri, potrivit căreia Fecioara Maria a fost ferită de păcatul originar. Milostivirea lui Dumnezeu se poate manifesta atât prin apărare (ferire de păcat), cât și prin iertare. În timp ce pe Sfânta Fecioară Maria, printr-un privilegiu unic, Dumnezeu o apără, pe noi ne iartă. Ambele fiind gesturi ale iubirii milostive. Astfel și noi putem armoniza studiul și rugăciunea pentru a trăi milostivirea divină care apără și iartă de păcat.
În această zi, frații care fac parte din comunitatea de la Roman au păstrat un climat de sărbătoare în memoria fericitului filosof și teolog franciscan, patron al Facultății de Filosofie.