Loading...

Roman: Duminica Bibliei

În Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman s-a desfășurat, în ziua de 23 ianuarie 2021, o sesiune biblică cu tema „Așteptarea escatologică” ca pregătire pentru Duminica Bibliei. Pentru a se respecta toate măsurile de siguranță sanitară, sesiunea s-a desfășurat on-line, în sală fiind prezenți doar studenții și profesorii Institutului.

Așteptarea escatologică. Sesiune on-line despre Duminica Bibliei

Distribuie cu:

Acest eveniment a început cu salutul pr. Virgil Blaj, rector formativ, care a prezentat mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc din documentul Aperuit illis,  prin care suntem îndemnați să reflectăm și să celebrăm Cuvântul lui Dumnezeu.

A urmat apoi prelegerea pr. Flavian Gondoș OFMCap., cu tematica: Duminica Bibliile după Papa Ioan al II-lea, Dies Domini și Papa Francisc, Aperuit illis. În prima parte a făcut o incursiune despre istoria creări acestei zile a Domnului, menționând că, de la început, primii creștini sărbătoreau ziua Domnului. După aceea, a prezentat o reflecție pornind de la documentul Dies Domini, al sfântului Ioan Paul al-II-lea, despre cum trăiesc creștini de astăzi duminica, fiind o parte ereditară a creștinilor, iar în centrul zilei este necesar să fie Cuvântul lui Dumnezeu. După aceea, pornind de la învățătura papei Francisc, părintele a menționat că, valorificarea Cuvântului lui Dumnezeu are loc prin ascultarea Acestuia, folosindu-se de o paralelă dintre ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu din Duminica Bibliei cu vederea Euharistiei din sărbătoarea Corpus Domini, încheindu-și conferința cu menționare sacralității Cuvântului lui Dumnezeu.

În continuare a urmat prelegerea pr. Cristian Clopoțel, OFMConv., cu tematica: Iona 3,1-10: Evanghelia ninivitenilor către Iona: „Convertirea” lui Dumnezeu. Părintele a început de la premisa că Biblia este îndreptată spre escatologie, mai ales prin speranța pe care poporul ales  o manifestă. Această speranță fiind manifestată și prin întrebarea ninivitenilor: ,,Cine știe dacă Dumnezeu nu se va întoarce și nu se va îndura?” ; ei astfel se gândeau la o șansă de a se converti. Dumnezeu se manifestă prin milostivire și prin har și nu cu încăpățânare. Tema „convertire” s-a realizat în două feluri: una a lui Dumnezu și a ninivitenilor și una a lui Iona. Astfel, ninivitenii se convertesc la Cuvântul lui Dumnezeu, pe care îl celebrăm și astăzi. Iar Dumnezeu se convertește se întoarce spre om și renunță la logica retribuției, a încheiat părintele.

În a doua parte a sesiunii a urmat conferința pr. Marcelin Amariei, OFMConv., cu tematica: Consecințele etice în virtutea așteptării escatologice în Scrisoarea întâi a  Sfântului apostol Paul către Corinteni. Părintele a început prelegerea menționând că în capitolul 15 se vorbește cel mai profund despre escatologie, prezentându-l pe Isus înviat ca noul Adam. Iar învierea trupurilor se referă și la structura relaționară a omului (structură relaționară triplă cu sine, cu aproapele și cu Dumnezeu), iar trăirea potrivită a acestei realități relaționare, se transformă într-una spirituală. Iar deplinătatea realității relaționare este învierea, dar începe deja prin acțiunea Duhului Sfânt. 

După aceea, a urmat conferința pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., cu tematica: Mc 14-20, Împlinirea așteptării veterotestamentare în Isus Cristos. Deja și nu încă. Părintele a plecat de la afirmarea faptului că sunt deja multe referințe în Vechiul Testament despre un Mesia și a oferit câteva texte, prin care Isus este prezentat ca o împlinire a așteptării veterotestamentare. După aceea ne-a explicat Evanghelia Duminicii Bibliei. Isus începe o nouă etapă prin care duce la împlinire așteptările mesianice. A prezentat o diferență dintre Ioan Botezătorul care aștepta lumea în pustiu și Isus care a mers în întâmpinarea lumii. Iar predicarea lui Isus avea în centru Evanghelia lui Dumnezeu, iar sursa acestei vești bune este însuși Dumnezeu. Apoi părintele a diferențiat Împărăția lui Dumnezeu de Biserică, spunând că Împărăția este mult mai extinsă. Iar l-a sfârșit părintele a vorbit despre chemare ucenicilor, doi câte doi, cărora le-a încredințat o misiune specială.

În momentul de împărtășire pr. Flavian Gondoș a adus lămuri legate de sacralitatea Cuvântului lui Dumnezeu, prin acțiunea Duhului Sfânt. Iar pr. Cristian Clopoțel, la problema dacă se poate vorbi despre convertirea lui Dumnezeu în ciuda imutabilității sale, a menționat că Dumnezeul revelat așa se prezintă pe sine în Biblie, iar acest lucru nu are legătura cu natura s-a imutabilă. 

Ziua s-a încheiat cu un moment de rugăciune când ne-am adunat în jurul lui Isus pentru a-i asculta Cuvântul și a-l pune în practică în viața noastră.

Duminică 24 ianuarie 2021, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman s-a celebrat Dumica Bibliei. În această zi credincioșii sunt invitați să aprofundeze, marele dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu prin Cuvântul Său. În momentul predicii, pr. Mihai Afrențoae a menționat cât de important este să-l avem pe Cristos în mijlocul nostru. El i-a invitat pe credincioși să-și facă un obicei din a citi zilnic din Sfânta Scriptură, pentru a-l putea asculta cu adevărat pe Dumnezeu care ne vorbește prin Cuvântul Său.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă, prin care credincioșii au fost îndemnați să devină martori vii ai Cuvântul lui Dumnezeu, primit prin Isus Cristos.

* * *

În Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman s-a desfășurat, în ziua de 23 ianuarie 2021, o…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 25 ianuarie 2021

* * *

Distribuie cu: