Loading...

Roman: Drumul de pregătire pentru Da-ul pe toată viață

Acest drum de pregătire pentru profesiunea solemnă, încheiat cu exercițiile spirituale de la Luncani, ne-a ajutat să înţelegem mai bine importanţa chemării şi a abandonării în mâinile lui Dumnezeu.

Drumul de pregătire pentru Da-ul pe toată viață.

Distribuie cu:

În acest an formativ 2016-2017, patru fraţi ai Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi”, din Roman, Blaj Felix-Marian, Dâncă Alexandru, Jitaru Mihai-Gabriel şi Totu Ionuţ, au început un drum intens de pregătire în vederea profesiunii solemne. Parcursul acestui drum de pregătire pentru profesiunea solemnă a fost însoţit şi sprijinit de către părintele rector, Marius-Petru Bîlha şi de către preoţii spirituali.

Acest timp de pregătire a constat în parcurgerea şi aprofundarea anumitor etape în vederea conştientizării şi angajării în trăirea pentru tot restul vieţii a valorilor vieţii consacrate și spiritualității franciscane şi o profundă disponibilitate pentru o convertire continuă şi o reînnoire constantă.

În prima etapă a acestui drum de pregătire pentru profesiunea solemnă, ne-am fixat atenţia asupra misterului vieţii, al credinţei şi al vocaţiei. Meditaţia noastră s-a îndreptat asupra darului preţios pe care l-am primit de la Dumnezeu, care este viaţa, dar şi asupra altor daruri, precum credinţa, speranţa, dragostea. Tot în această primă etapă am acordat o atenţie deosebită asupra momentelor fundamentale ale vocaţiei noastre, istoria lui Dumnezeu cu noi, a modului cum s-a manifestat iubirea divină faţă de noi. Nu au lipsit, în tot acest timp, colocviile cu părintele rector şi cu părintele spiritual, care au fost spre creşterea şi îndrumarea noastră spirituală.

În ce-a de-a doua etapă ne-am îndreptat privirea asupra prezentului, asupra vieţii de consacrare şi a fraternităţii. Momentele noastre de reflecţie s-au axat într-un mod mai special asupra voturilor de sărăcie, ascultare şi castitate, dar şi asupra fraternităţii. Pentru a observa mai precis fundamentul vieţii noastre spirituale am plecat de la relaţia noastră cu Cristos şi de la libertatea noastră interioară, de la capacitatea noastră de a risca şi de a ne abandona planului lui Dumnezeu. În momentele de meditaţie, am acordat o atenţie deosebită şi asupra modului de a trăi fraternitatea, asupra deschiderii faţă de fratele de lângă noi. Am putut reflecta asupra faptului că fratele, nu este altceva decât un dar din partea lui Dumnezeu, un dar care trebuie acceptat, primit aşa cum este, prețuit.

Dacă în prima etapă privirea noastră s-a îndreptat spre trecut, asupra vocaţiei primite, în ce-a de-a două etapa ne-am îndreptat privirea către prezent, asupra vieţii noastre de consacrare şi de fraternitate, în ultima etapă, ce-a de-a treia, privirea noastră a fost îndreptată spre viitor, asupra încredinţării lui Dumnezeu pentru totdeauna, El care este fidel planului său cu fiecare. În această etapă de pregătire în vederea profesiunii solemne, reflecţia noastră a fost îndreptată într-un mod deosebit asupra disponibilităţii de a ne consemna cu generozitate şi bucurie în mâinile lui Cristos și de a îmbrățișa fraternitatea franciscană în specificul și concretețea ei. Totodată, atenţia noastră a fost fixată asupra faptului că în momentele de slăbiciune şi de amăgire sufletească, capacitatea noastră de încredinţare lui Cristos trebuie să crească.

Un moment forte în parcurgerea drumului de pregătire la profesiunea solemnă a fost experienţa deşertului avută la Pârâul Rece, în care, părintele spiritual Marius Vătămănelu ne-a ajutat să aprofundăm mai intens importanța rugăciunii în viaţa noastră. Am avut ocazia de a medita la faptul că rugăciunea este un dar din partea lui Dumnezeu, iar a ne ruga nu este altceva decât a ne pune la dispoziţia lui Dumnezeu. Această experienţă a fost benefică şi ne-a ajutat să fim mai aproape de Dumnezeu, contemplând frumuseţea naturii şi meditând asupra Cuvântului lui Dumnezeu.

Acest drum de pregătire pentru profesiunea solemnă, încheiat cu exercițiile spirituale de la Luncani, ne-a ajutat să înţelegem mai bine importanţa chemării şi a abandonării în mâinile lui Dumnezeu. În urma acestui parcurs, a colocviilor avute cu părintele rector şi cu preoţii spirituali, am reuşit să conştientizăm mai bine, faptul de a spune din inimă DA lui Dumnezeu şi de a ne încredinţa cu totul Lui.

Album Foto:

Distribuie cu: