Roman: Dezbateri despre porunca a noua a lui Dumnezeu
Joi, 24 noiembrie 2016, Academia „Petru Tocănel” a avut ca tema principală de dezbatere sensul și conținutul celei de-a noua porunci a lui Dumnezeu: „Să nu poftești femeia aproapelui tău”.
Distribuie cu:
Subiectul este de maximă actualitate, ținând cont de numărul din ce în ce mai mare de divorțuri și al dificultăților cu care se confruntă familia astăzi. Invitații au încercat să identifice dorința ca fiind cea care ne deschide spre celălalt, dorința care se poate transforma în poftă, ceea ce face ca persoana să fie subjugată universului meu.
Părintele Mihai Afrențoae, moderatorul întâlnirii, în introducerea sa, referindu-se la cele Zece Porunci ca la cele Zece cuvinte ale lui Dumnezeu pe care omul e chemat să le învețe și să le pună în practică. Apoi a explicat diferența dintre Decalogul așa cum îl găsim în religia iudaică și în tradiția ortodoxă și cel la care face referință Biserica Catolică și Protestantă.
Versiunea celor Zece Porunci așa cum apare în cartea Deuteronomului dorește să evidențieze tocmai demnitatea femeii care nu poate fi inclusă în rândul bunurilor și a gravității dorinței de poseda persoana celuilalt.
Părintele Daniel Enea a expus crizele în credință prin care poate trece persoana căsătorită, a rănilor pe care le produce infidelitatea dar și tăria pe care o poate avea cel care trăiește cu Dumnezeu viața de familie. Prin referința la Părinții Bisericii, care insistă asupra rugăciunii, a spovezii cât mai dese dar și prin exemplele concrete ale sfinților, părintele Daniel a subliniat că pentru cel care îl are pe Dumnezeu la temelia alianței sale conjugale, dificultățile pot fi trecute mai ușor, întărindu-ne mereu în credință și speranță.
În ultima parte, reprezentanții Asociației „Familia și Viața”, Maria Gherghel, Maricica Mihăluțe, împreună cu psihologul Izabela Antonică au subliniat importanța educației în iubire care mai apoi duce la întărirea relației conjugale. Împărtășind din cazuri concrete cu care se întâlnesc membrii asociației, ne-am putut cu toții da seama de momentul când nostalgia după iubire poate duce inima la rătăcire, dar această nostalgie conștientizată și trăită cu credință, îl face pe soț sau soție să caute acea iubire care-i umple inima în sânul familiei, unindu-i și mai mult pe soți în dăruire reciprocă.