Roman: Dezbatere asupra poruncii a opta a lui Dumnezeu
Ce înseamnă să spui adevarul și de ce totuși preferăm de cele mai multe ori minciuna? Care sunt consecințele mărturiei false în cadrul juridic? Acestea au fost câteva din întrebările care au însuflețit sesiunea de conferințe organizate de Academia „Petru Tocănel”, care a avut ca tema centrală cea de-a opta poruncă a lui Dumnezeu: Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.
Distribuie cu:
În cuvântul de început, pr. Bernadin Duma, profesor în cadrul Institutului Teologic Franciscan, a sintetizat sensul teologic al poruncii. Dumnezeu interzice omului falsificarea relațiilor cu cei di jur, tocmai pentru că vocația omului e aceea de a da mărturie despre Dumnezeu, izvorul oricărui adevăr. Datoria creștinului e aceea, ca în urmarea lui Isus – Calea, Adevărul și Viața -, să comunice adevărul necondiționat, chiar și în situațiile cele mai concrete.
Apoi domnul Alois Gherguț, profesor al Universității A.I. Cuza din Iași, în prezentarea sa cu titlul Minciuna – simptom al răului, refugiu confortabil sau „condimentul” vieții noastre sociale ? a plecat de la premisa că fiecare dintre noi are modul său de a (se) minți, generate de caracterul, interesele și motivațiile, precum și contextul, circumstanțele în care se poate afla, minciuna fiind prezentă la toate nivelurile societății. Paradoxul vieții de fiecare zi e acela că pe unii îi sperie chiar adevărul.
Miclauș Daniel, avocat și președinte al comisiei juridice a Primariei Bacău, a încercat să facă diferența dintre păcat și infracțiune atunci când vorbim despre mărturia falsă, prezentând acele articole din Noul Cod Penal unde minciuna poate duce consecințe grave. Dacă Dumnezeu ne iartă de păcat, legea nu poate trece cu vederea ascunderea adevărului sau a probelor ce pot duce la descoperirea acestuia.
Fratele Mihai Percă, student la Institutut Teologic Franciscan, cât și Petrea Paul, elev al Liceului Teologic Franciscan au prezentat, în ultima parte a întâlnirii, porunca a opta ca porunca a sincerității și de asemenea, care sunt efectele minciunii asupra celui care o spune.
În închiere, pr. Bernadin a lasat tuturor participanților o provocare: numai trâind aproape de Dumnezeu, vom reuși să spunem adevărul și să ne folosim mai puțin de minciună.
fr. Paul-Dragoș Mîrț, OFMConv.
responsabil Academia „Petru Tocănel”