Loading...

Roman: Deschidere de an școlar

Deschiderea anului școlar 2017-2018 la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”.

Deschiderea anului școlar la Seminarul Franciscan.

Distribuie cu:

Luni, 11 septembrie 2017, a avut loc deschiderea anului școlar 2017-2018. Ceremonia  solemnă a început la ora 10.30, în capela Institutului Teologic Franciscan, și a debutat cu Sfânta Liturghie prezidată de pr. Virgil Blaj, Secretar provincial, împreună cu pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, pr. Marius Bîlha, rector de formare în cadrul Institutului Teologic Franciscan, și alți părinți formatori din cadrul seminarului.

În fiecare an calendaristic, luna septembrie este asociată, de către elevi, părinți și profesori, cu începutul noului an școlar, un început pe care îl punem, de fiecare dată, sub grija călăuzitoare și ocrotitoare a lui Dumnezeu, Părintele luminilor, în munca de formare, de creștere intelectuală și spirituală, de cultivare a virtuților. Este un drum pe care mergem împreună, un drum care cere sacrificii, disponibilitate deplină, dăruire, răbdare, consecvență, responsabilitate, atât din partea profesorilor, cât și din partea elevilor și a părinților acestora.

Călăuziți de cele mai înălțătoare gânduri și dorințe de noi împliniri, cu toții am participat la Sfânta Liturghie, la începutul căreia pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, a salutat prezența părintelui Virgil Blaj, a celorlalți preoți, a profesorilor, a elevilor de la profilul teologic și de la profilul pedagogic, a părinților și a autorităților locale.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de pr. Alin Burlacu, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Virgil Blaj, care a început cu câteva reflecții pe marginea unui verset din Scrisoarea sfântului Apostol Paul către Romani: „Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia” (Rom.12,3). Cum am putea trăi acest an școlar „cum se cuvine?” Purtându-ne și tratându-ne cu iubire, cu multă căldură și considerație. Să învățăm unii de la alții și împreună de la Cristos, Învățătorul nostru prin excelență. „Să luăm din cărţi cât ni se potriveşte nouă şi cât se înrudește cu adevărul”, a mai spus părintele, făcând referire la principiul pedagogic recomandat de sf. Vasile cel Mare: „Trebuie să citiţi aşa cum fac albinele; ele nu se duc fără nicio alegere la toate florile, nici nu încearcă să aducă tot ce găsesc în florile peste care se aşază, ci iau cât le trebuie pentru lucrul lor, iar restul îl lasă cu plăcere. Noi, dacă suntem înţelepţi, să luăm din cărţi cât ni se potriveşte nouă şi cât se înrudeşte cu adevărul, iar restul să-l lăsăm”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele director a adresat elevilor, profesorilor și echipei formative un gând bun pentru noul an școlar. Un cuvânt de mulțumire și recunoștință pentru prezență și pentru susținere a adus Provinciei Franciscane, Primăriei Municipiului Roman, reprezentată de d-na Doina Păvăloaei, Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reprezentat de doamna inspector Maria Ghiniță. Totodată, a prezentat directorul adjunct al liceului nostru, în persoana profesorului Nicușor Pop, menționând faptul că, începând cu acest an școlar, liceului nostru i-a fost arondată Școala Gimnazială „Costache Negri” din Roman. O prezență discretă a fost și cea a deputatului Iulian Bulai, în calitate de fost elev al școlii noastre.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Virgil Blaj a transmis salutul părintelui provincial, Teofil Petrișor, care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la celebrare.

După încheierea sfintei Liturghii, am avut onoarea să fim vizitați de primarul orașului nostru, dl. Lucian-Ovidiu Micu, care, împreună cu părintele director, a trecut pe la fiecare clasă și a urat elevilor și profesorilor succes și multe realizări.

Cu binecuvântarea și harul lui Dumnezeu, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria și a sfântului Francisc din Assisi, patronul spiritual al liceului nostru, să pornim la drum..!

***

 

Luni, 11 septembrie 2017, clopoţelul a sunat din nou la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc din Assisi”, Roman,…

Posted by Provincia OFMConv. din România on 11 Septembrie 2017

Distribuie cu: