Roman: Conferințe despre sensul parabolei
Joi, 22 februarie 2018, la Hotel Roman Plaza a avut loc prima conferință din noul an, al Academiei „Petru Tocănel”, cu tema „Trăiește viața ca o parabolă!”. Dacă anul trecut conferințele au avut ca ax principal dezbaterea fericirilor, iată că în anul 2018 atenția întâlnirilor este concentrată asupra vieții trăită ca o frumoasă poveste.
Distribuie cu:
Moderatorul întâlnirii a fost pr. dr. lect. univ. Bernardin Duma, împreună cu invitații serii pr. dr. lect. univ. Mihai Afrențoae și prof. univ. dr. Ion Dafinoiu au reușit să ne introducă în frumoasa temă propusă de Academie.
Părintele Mihai Afrențoae și-a început discursul prin redarea unui citat al lui Andrei Pleșu: „Parabola nu dă ceva de gândit, fără să dea ceva de trăit”. Dorința părintelui Mihai Afrențoae a fost aceea de a expune înțelepciunea care se află in Sfânta Scriptură, mai precis a Cărților Sapiențiale (Proverbe, Iob, Quohelet, Ben Sirah și Înțelepciunea). Cu toate că nu există vreo carte intitulată „Cartea Parabolelor Biblice”, totuși, Sfânta Scriptură este presărată de la un capăt la altul cu două tipuri de înțelepciuni: empirică și teologică. Înțelepciunea empirică se referă la cunoașterea ordinii universului, a țesutului social și adaptarea corpului la această ordine, iar înțelepciunea teologică se bazează pe acceptarea în credință a unui mesaj revelat. Parabolele sunt transmise ca o poveste, dar acestea nu se reduc doar la atât. Ele sunt adevărate căi de transmitere a înțelepciunii, dar într-un mod mai ascuns, deoarece acestea cuprind și un sens ascuns, care au nevoie de o tălmăcire. Dar în momentul în care înțelegem tâlcul/morala parabolei, abia atunci ne vom bucura de adevăratele roade ale acesteia.
În continuare, domnul profesor Ion Dafinoiu ne-a explicat sensul cuvântului „metaforă”, care se definește prin trecerea de la sensul obișnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparații subînțelese. Metafora vine în ajutorul definirii propriei noastre imaginații, dar și ca o provocare continuă. Domnul profesor a expus numeroase metafore și proverbe, explicând totodată impactul acestora asupra ființei noastre. De cele mai multe ori, metaforele iau naștere din dorința de a ucide sensul profund al unor întrebări printr-o explicație științifică.
Tinerii Asociației Culturale „Gong”, coordonați de doamna Cătălina Bostan ne-au încântat, de asemenea prin poezie și teatru, aducând bucurie și lumină evenimentului.