Loading...

Roman: Conferințe despre porunca a zecea a lui Dumnezeu

În timp ce porunca a șaptea interzice orice formă de „furt” și condamnă abuzul față de ființa umană prin orice mijloc, accentul ultimei porunci cade pe dorința care profanează spațiul vital, lezând, astfel, demnitatea persoanei.

Academia „Petru Tocănel” gazda dezbaterilor despre poruncile lui Dumnezeu.

Distribuie cu:

Conferințele găzduite de către Academia „Petru Tocănel” și dedicate poruncilor lui Dumnezeu au ajuns la final. Astfel, joi, 15 decembrie 2016, începând cu ora 18:00, în Sala de conferințe a Hotelului Roman, se vor organiza conferințele despre porunca a zecea a lui Dumnezeu: „Să nu poftești casa aproapelui tău și niciun lucru ce este a lui”. Dezbaterea va fi moderată de Pr. dr. Sebastian Diacu și vor conferenția pr. dr. Daniel Iacobuț și psih. Carmen Sumănaru.

Porunca a zecea, așa cum apare în Cartea Deuteronomului, este prezentată astfel: „Să nu dorești casa aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sclavul lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău”. Dumnezeu vrea să creeze acel spațiu de siguranță prin care omul poate să își ducă viața, fără teama că alții vor atenta la bunurile sale sau la acele resurse care-i asigură cele necesare.

În timp ce porunca a șaptea interzice orice formă de „furt” și condamnă abuzul față de ființa umană prin orice mijloc, accentul ultimei porunci cade pe dorința care profanează spațiul vital, lezând, astfel, demnitatea persoanei.

E just să ne întrebăm cât de corect ne sunt tutelate drepturile și cât de greu e să asiguri familiei necesarul unei vieți trăite demn. Criza economică ne-a demonstrat tuturor ce înseamnă să nu ai niciun principiu etic.

Cauzele, în schimb, nu trebuie să le căutăm în afară. Cercetările psihologice confirmă lipsa sensibilității față de proprietatea celuilalt, pe fondul unei invidii sociale. Trăim cu impresia că totul este la discreția noastră. Credem în iluzia că avem dreptul să ne însușim ceea ce credem că ne este de folos sau ceea ce ne place.

Apoi, publicitatea încearcă să ne convingă că ceea ce cumpărăm, demonstrează altora ceea ce suntem, ajungând până la a măsura fericirea noastră sau a familiei, în baza lucrurilor pe care le avem.

„Câștigați-vă comori în ceruri (…)” este îndemnul lui Isus pentru omul contemporan, prin care suntem invitați să fim atenți unde investim energiile noastre. „Căci unde este comoara ta, acolo este și inima ta” ar dori parcă să ne spună să fim mereu în legătură cu interiorul propriu, unde sinceritatea ne ajută să trăim în pace cu noi înșine și unde toate primesc justa valoare. Astfel, putem să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru ceea ce avem și, în același timp, să ne putem bucura cu cel de lângă noi pentru reușita sa.

Album Foto:

Distribuie cu: