Loading...

Roman: „Ce ne face umani?”

Pe 22 iunie 2022, începând cu ora 19.00, în sala de conferințe „Petru Albert” a Institutului Teologic Franciscan din Roman, a avut loc ultima conferință pe tema „Ce ne face umani?”  din cadrul Academiei „Petru Tocănel”. Aceasta a încheiat o serie fascinantă de întâlniri lunare, începute în septembrie 2021, provocându-ne de această dată să aprofundăm nu numai subiectul umanității, cât și pe cel al credinței.

Ultima dintre întâlnirile lunare pe tema „Ce ne face mai umani?” ale Academiei „Petru Tocănel”

Distribuie cu:

Invitatul serii a fost pr. Dr. Benone Lucaci, preot cu o lungă experiență formativă în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, actual decan de Bacău și paroh al bisericii „Sfântul Nicolae Bacău”. Pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, care a fost moderatorul acestei întâlniri, ne-a introdus în istoria părintelui Lucaci.

Inițierea temei „Umanitate și Credință” s-a făcut prin intermediul poeziei „Omul bun” de Angelina Nădejde, interpretată de Izabela Ichim, eleva Colegiului Național „Roman Vodă”.

Plecând de la întrebarea „Ce înseamnă Biblia?” și „Ce înțelegem prin Cuvântul lui Dumnezeu?” pr. Lucaci ne-a atras atenția asupra faptului că, deși aceasta este mesajul lui Dumnezeu pentru om, un rezultat al inspirației Duhului Sfânt, în Biblie există o realitate divino-umană, fiind totodată scrisă de oameni limitați de contextul istoric și cultural în care a trăit. O altă întrebare, „Cine este Dumnezeu pentru fiecare dintre noi?”, a dus la ideea că Domnul ne este cu adevărat Tată, un Dumnezeu prezent în om, așa cum ni-l revelează Isus. Întrebarea „Credeți în Dumnezeu?” a pr. Lucaci, ne-a uimit și provocat în aceeași măsură, întrucât ne-a făcut mai conștienți – cu ajutorul unei povestioare și a unei istorioare din viața părintelui – de faptul că, deși suntem obișnuiți să credem în Domnul, nu suntem cu adevărat pregătiți să murim pentru credința noastră. Aceste întrebări, deși obișnuite în urechile celor care practică credința, necesită atenție și aprofundare, întrucât ne ajută să înțelegem mai bine atât umanitatea, cât și credința noastră, încercate mereu pe parcursul vieții. 

Credința este un dar al Domnului, cât  și răspunsul nostru la mesajul revelator al lui Dumnezeu, acela că Isus Cristos „s-a făcut întru totul asemenea noastră, în afara păcatului”. Întrucât omul a uitat cum arată Dumnezeu și cine este „Omul creat”, Isus „s-a făcut carne”, a devenit cu adevărat om, pentru a ne aminti cine este Tatăl nostru și a ne da exemplu prin relaționarea sa cu aproapele, cum putem fi cu adevărat umani. Ne naștem oameni, afirmă părintele, dar și devenim oameni, făcând o paralelă cu ideea că „omul bun se naște bun”, regăsită în poezia Angelinei Nădejde. Fiecare dintre noi, fiind conștienți de faptul că suntem fiii lui Dumnezeu, având o relație directă și personală cu Tatăl ceresc, dar și convinși de exemplul de iubire al Mântuitorului, trebuie să udăm zi de zi floarea bunătății, umanității și credinței noastre. Pentru acestea, suntem îndemnați „să ne încredem cu adevărat în Cel în care credem”.

După discursul părintelui Benone Lucaci, Ioana Apetrei, elevă a Școlii Gimnaziale „Calistrat Hogaș”, a recitat poezia „Ce bine că ești” de Nichita Stănescu, amintindu-ne despre frumusețea și minunea faptului că nu suntem singuri, deși noi și cu aproapele suntem „două cântece diferite”. Această poezie a introdus și o idee care se va regăsi în tema viitoarelor întâlniri lunare ale Academiei „Petru Tocănel”: „Dincolo de diferențe, putem crea o lume fraternă?”.

În încheiere, părintele Paul Mîrț, președinte al Academiei „Petru Tocănel”, ne-a îndemnat să ne trăim credința și umanitatea prin mici gesturi de iubire față de aproapele, întrucât, după cum afirmă Sfântul Ioan al Crucii, la sfârșit, „vom fi judecați după iubirea noastră”. Părintele ne-a încurajat, amintindu-ne că „Domnul nu are nevoie de oameni perfecți, ci de oameni disponibili”.

Mulțumim Academiei „Petru Tocănel” și  părintelui Paul Mîrț, pentru această inițiativă minunată, cât și tuturor colaboratorilor Academiei care, pe parcursul acestor luni, ne-au adus mai aproape de răspunsul la întrebarea „Ce ne face umani?”, prin cunoștințele, experiențele, gândurile de promovare, munca, preparatele dulci și momentele artistice împărtășite invitaților.

Album Foto:

Distribuie cu: