Roman: Campus franciscan
În perioada 18-21 iulie 2022, la Liceul Teologic ,,Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, s-a desfășurat campusul franciscan pentru adolescenți și tineri organizat de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” din România, unde au prezenți tinerii din următoarele parohii franciscane: Luizi-Călugăra, Galați, Huși-Corni, Hălăucești, Prăjești, Buruienești, dar și din alte comunități diecezane.

Distribuie cu:
,,Descoperă-te ca o minune” este tema care i-a însoțit pe cei aproximativ 100 tineri şi animatori (preoţi şi surori) pe parcursul celor patru zile ale campusului. Libertate, prietenie, iubire, dependențe, curaj sunt doar câteva din cuvintele cheie pe baza cărora s-au desfășurat și catehezele.
Campusul a început luni după amiază, după ce toți tinerii au ajuns și și-au primit camerele, astfel că în jurul orei 17.00 participanţii s-au adunat în amfiteatrul liceului pentru prezentare. Cântecele, filmulețele, poeziile sau simplele prezentări ale participanților au făcut posibilă prima interacțiune între tineri, care mai târziu au legat prietenii. Seara a continuat cu o cateheză realizată de pr. Alexandru Percu, directorul Oficiului pentru Vocaţii al Diecezei de Iaşi, care i-a introdus pe tineri în tema ce a stat la baza campusului. Le-a vorbit despre iubire, despre faptul că iubirea poate să rănească, dar și să vindece și nu în ultimul rând despre ce înseamnă a fi o persoană liberă.
Fiecare zi a început și s-a încheiat cu momente de rugăciune comunitară, prin care tinerii i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru faptul că i-a creat făpturi atât de minunate. ,,Prietenia” a fost cuvântul care a definit ziua de marți. Catehezele au fost realizate de pr. Iosif Amitricioaie care le-a propus tinerilor două texte biblice. În prima parte a zilei acesta a explicat povestea paraliticului și a celor patru prieteni (Mc 2,1-12), sugerându-le tinerilor să își găsească fiecare rogojina (slăbiciunea, defectul) cu care se confruntă. Le-a arătat că deși avem o rogojină în viața noastră, asta nu înseamnă că nu mai suntem o minune. Seara, părintele le-a citit și povestit al doilea fragment biblic (In 8,1-11) unde este prezentată femeia prinsă în adulter care este dusă la Isus. Ambele cateheze au pus acceptul pe prietenie, cu toate că cele două texte cel puțin în partea inițială se află în antiteză. Primul arată bunătatea celor patru prieteni care îl duc pe prietenul paralizat la Isus să îl vindece, iar cel de-al doilea text pune accentul pe răutatea celor care duc femeia păcătoasă la Isus ca să o judece. Tinerii au putut astfel să mediteze la prieteniile din viața lor și să își dea seama ce fel de prieteni sunt și ei.
După fiecare moment de cateheză, adolescenţii şi tinerii s-au întâlnit în grupuri restrânse pentru a împărtăși ideile cu care au rămas și a întreprinde diferite activități pe baza temei discutate, pregătite de către trei surori franciscane misionare. De asemenea, participanții au avut parte și de timp liber în care au putut socializa, s-au plimbat sau au meditat.
Miercuri, tinerilor li s-a expus și cea de-a treia temă: „A fi responsabil înseamnă a trăi libertatea cu adevărat. Dependențele? Un mod de a fi sclav și nu liber.” Cateheza a fost susținută de pr. Cristian Dumea care a explicat dependențele la care sunt expuși tinerii și cum ar putea să scape de acestea. Tot în aceeași zi tinerii au plecat în pelerinaj spre Nisiporești și spre locul unde a avut loc martiriul Fericitei Veronica Antal.
Fiecare zi a fost ritmată de momente de meditație, de Sfânta Liturghie, momente de destindere, dansuri și jocuri, care i-au ajutat pe tineri să se apropie mai mult unul de altul și să întărească relația lor cu Creatorul.
Sfânta Liturghie de încheiere a campusului a fost celebrată de către pr. Ionel-Emilian Dumea, vicar provincial al Provinciei Franciscane Conventuale „Sfântul losif” din România, care pornind de la tema campusului, le-a adresat un cuvânt de felicitare și încurajare tinerilor și adolescenților participanți la acest campus franciscan.
La încheierea campusului, tinerii au fost invitați de pr. Vlad Bogdan Bejan, președintele Comisiei provinciale pentru animare vocațională și pastorația tineretului, să se gândească care este misiunea lor pe acest pământ și de asemenea i-a provocat să nu uite să se descopere ca pe niște minuni, oriunde s-ar afla, să-şi deschidă porţile inimii lor lui Cristos, să-şi ia viaţa în mâini şi să facă din ea o capodoperă.
*
Una dintre tinerele prezente, Claudia Horvat din Luizi-Călugăra, oferă următoarea mărturie: „Pe parcursul celor patru zile de campus am avut deosebita ocazie să mă reîntâlnesc cu tinerii din celelalte comunități franciscane care, prin simpla lor prezență, m-au fascinat cu credința și iubirea puternică pe care o aveau. Am avut parte de o experiență unică unde am învățat cum să-l iert și să-l respect pe aproapele meu chiar și în cele mai grele împrejurări. Totodată, am avut ocazia să mă descopăr ca fiind o ființă minunată creată de Tatăl Ceresc, să mă apropii mai mult de mine, dar și de Dumnezeu. Desigur că, nu au lipsit nici activitățile și jocurile de echipă care cred că au fost organizate cu scopul de a ne uni și de a ne cunoaște mai bine, să ne simțim mai apropiați unul de altul”.
*
Mai multe imagini puteţi vedea aici.