Loading...

Roma: Zile de formare

După Sfintele Paști, confrații români prezenți în Provincia italiană „Sfântul Francisc” au participat la zilele de formare, organizate de Comisia pentru formarea permanentă a Provinciei italiene, în două serii (19-21 și 26-28 aprilie 2022) la Colegiul internațional „Seraphicum” din Roma.

Zile de formare pentru confrații români din Italia la Roma

Distribuie cu:

Întâlnirile au avut ca temă de reflecție primul punct al Proiectului Provincial Cvadrienal 2021-2025 cu privire la formarea permanentă: „Sentirci figli e riscoprire l’amore del Padre”. Cei doi relatori, fr. Pietro Maranesi, OFMCap. (prima serie) și mons. Felice Acrocca, arhiepiscop de Benevento (a doua serie), au făcut o hermeneutică socială-fraternă a fraternității și mai ales a identității noastre de fii ai Domnului.

De asemenea, ne-au oferit anumite indicații și sugestii practice pentru îmbunătățirea vieții și relațiilor fraterne, ca de exemplu, experiența indispensabilă a relației cu Domnul – a fi fiu! – ca și fundament indiscutabil al redescoperirii identității fraterne – a fi frați! – („dacă nu suntem fii, nu vom putea fi nici frați ori părinți!”). Pentru a crește în dimensiunea orizontală, aceea a fraternității, este indispensabilă intensitatea și profunzimea dimensiunii verticale, aceea a relației cu Domnul. Pentru aceasta, cei doi relatori au subliniat importanța verificării relației cu Tatăl. Pe scurt, întrebarea fundamentală a fost aceea că dacă dimensiunea verticală lipsește în intensitate și profunzime, la ce mai folosește dimensiunea orizontală? Viața fraternă respiră și se măsoară doar din calitatea vieții spirituale.

S-a mai subliniat faptul că e necesar să ne supunem propria voință/viață la voința Domnului (Scrisoarea sf. Francisc către credincioși); în momentele de încercare și de criză, fratele trebuie să știe să citească propria viață și istorie la lumina Patimii Domnului, Cel care până la sfârșit a dus la îndeplinire voința Tatălui („Oficiul Patimii Domnului”). Relația fraternă în comunitate e reflectată de relația trinitară în comuniune?

În a doua parte a întâlnirilor, frații s-au adunat în trei grupuri pentru împărtășirea experienței din propriul convent și a reflecțiilor propuse de cei doi relatori. Ultima zi a fost caracterizată de dialogul fratern între Ministrul provincial, fr. Francesco Lenti, și frații participanți, moment în care s-a făcut și o evaluare a vieții provinciale.

Spre final s-au adus mulțumiri Comisiei de formare permanentă pentru oportunitatea cunoașterii și a comuniunii între frați, sperând pe viitor în amploarea acestor zile fraterne.

Album Foto:

Distribuie cu: